Skutečně velký Sauvignon od Fabiga

Duben, 16.04.2019 07:41

I když se jediná česká Master of Wine, Lenka Sedláčková, prezentuje jako „Sauvignon“ hater, nic to nemění na skutečnosti, že tato odrůda frčí a s 120 000 hektary patří mezi nejoblíbenější na světě. Z velké míry je to zásluhou vinařů z Nového Zélandu, kteří se během několika desítek let dokázali vyšvihnout do pozice sauvignonové velmoci, hned za Francii. Do TOP 10 nejrozšířenějších odrůd patří Sauvignon blanc i u nás a je tedy s podivem, že až do nedávna čekal na svého vášnivého ambasadora. Stal se jím mladý vinař Roman Fabig z Hustopečí, který se na Sauvignonu blanc rozhodl postavit své portfolio. Odrůdu dnes nabízí hned v několika lahvových variantách. Na vrcholu produktové pyramidy stojí víno se skromným názvem BIG. Ročník 2017 jsem měl možnost ochutnat uplynulý víkend.

IMG_20190411_140121_1

Přiznám se, že dobrej moravskej Sauvignon mám spojenej zejména se Znojemskou podoblastí. Určitě za to může úspěšný projekt VOC Znojmo, který má právě Sauvinon blanc jako jednu z povolených odrůd. Od Znojma pochází také Šaldorfský kravák, tedy Sauvignon blanc z viniční trati Kraví hora, vyrobený dle předem dohodnutých postupů schválených členy sdružení. Jednoho tak může překvapit, že největší výsadbu této odrůdy u nás má překvapivě Mikulovsko. Zhruba 290 hektarů, oproti 260 hektarům v okolí Znojma. Naopak v Čechách není odrůda prakticky vysazena vůbec. Celkově je Sauvignon blanc s nějakými 960 hektary vinic pátou nejrozšířenější bílou odrůdou u nás.

S ohledem na výše uvedené by tak vlastně Romanovo zaměření na Sauvignon blanc nemělo moc překvapovat. Své vinařství Roman Fabig zakládal v roce 2011 a před pár lety svou orientaci na Sauvignon vysvětloval láskou k rozmanitosti, kterou vína této odrůdy oplývají, a také vhodným terroirem, který v okolí Hustopečí je. Příkladem budiž trať Na Výsluní. „Trať je ojedinělá zaprvé tím, že je hodně svahovitá. Ve spodní části této trati se udržuje vyšší vlhkost a rána jsou, díky proudění vzduchu, chladnější. Spolu v kombinaci s půdou se nám tu nejvíce daří se Sauvignonem.“

Dnes Roman Fabig lahvuje hned šest různých verzí Sauvignonu. Tedy pokud jsou dobré podmínky, protože víno BIG by mělo vznikat jen v rámci mimořádných ročníků. Portfolio tvoří „základní“ cuvée, čtyři vína z nerezu, z nichž hrozny pochází z odlišných tratí (Růženy, Stará hora, Na Výsluní, Sahara) a zmíněná vlajková loď. Myšlenka založit řadu BIG a vyrábět v ní Sauvignon byla delší dobu. Chtěl jsem vlajkovou loď vinařství s potenciálem zrání déle než šest let,“ vysvětluje Roman Fabig. Inspiraci na víno, které prochází zráním ve francouzských sudech, našel jak na Novém Zélandu, kde jeden čas pracoval ve vinařství Rod McDonald Wines, tak také v Bordeaux.

IMG_20190411_140046

A právě vínům severofrancouzského vinařského regionu je BIG Sauvignon blanc stylem hodně blízko. Pravda, v Bordeaux Sauvignon blanc často doplňuje Semillon, ale typická elegance a vyváženost, kterou mám s těmito víny spojenu, se objevuje i u Romanova prestižního kousku.

Co se výroby týká, BIG Sauvignon blanc strávil po fermentaci 11 měsíců v barikových sudech z bednářství François Frères. Víno vzniklo kupáží dvou tratí, ze tří čtvrtin ho tvoří Stará hora, zbytek hroznů pochází z trati Sahara. Až do lahvování víno leželo v sudech na kvasničných kalech. Lahvování předcházela jemná filtrace. Zbytkový cukr: 2,8 g/l, Kyselina: 7,6 g/l.

BIG Sauvignon blanc 2017, Vinařství FABIG, 13 %          Hodnocení: 91/100

Víno odstínu bílého zlata, ve vůni svůdně pronikavé. Prim hrají ovocné tóny, připomínající bílou broskev, grapefruit nebo žlutá jablka. Vůně je ale rafinovanější, prakticky bez zelených tónů, najdete v ní také bílé květy a příjemně intenzivní nakouřenost dřevěných sudů. Víno na vás nekřičí, sofistikovaně navazuje kontakt a zaslouženě upoutává pozornost. Chuť koresponduje s vůní, je plnější, energická, s pěknou kyselinou. Citrusová svěžest se prolíná s nasládlou kořenitostí a výraznou minerální slaností. Vše do sebe dobře zapadá, víno působí harmonicky. Dochuť je delší, delikátní a příjemně kombinuje kyselost a slanost. Víno s potenciálem vyzrávat v několika dalších letech. Jedinou nepříjemnou zprávou je tak vyšší cena tohoto vína, která už ve vinařství šplhá relativně vysoko.

Orientační cena: 655 Kč (fabig.cz)

IMG_20190411_140109

Okomentovat:

*

Loading...