Sexy sextet slovenského vinařství Magula

Červenec, 13.07.2016 10:40

Slovensku jsem se tu nějakou dobu nevěnoval, co na to říci? Hanba mi! Dnes tedy alespoň malý odpustek a něco málo o vínech „Made in Slovakia“. Na nedávném festivalu Praha pije víno jsem se zastavil u stánku mladého slovenského vinařství Magula, přiznám se bez mučidel do té doby pro mne neznámé značky. Vína byla na první dobrou moc fajn, takže když jsem dostal možnost přechutnat v klidu a důkladněji něco z portfolia vinařství, s radostí jsem přijal.

IMG_3763

Vinařství dnes do detailu představovat nebudu, to obstará sám Vladimír Magula v rámci připravovaného rozhovoru. Takže snad jen velmi kratičce, vinařství Magula, to je filozofie minimálních zásahů do výroby vína, snaha o produkci autentických vín a také inovace a odvaha pouštět se na neprošlapané cesty. Příkladem budiž například Modrý Portugal vyrobený prostřednictvím tzv. karbonické macerace, tedy přístupu nejčastěji spojovaného s ovocem nabušenými víny Beaujolais Noveau. Slovenská varianta je určitě zajímavá zkušenost. Nejvíce ale potěšila vína odrůdy Frankovka modrá, ročník 2012 a 2011, obě ve skvělé formě, vína plná vitality a noblesních ovocných tónů.

Ještě jedna věc stojí u vinařství Magula za zmínku, a tou je hodně zajímavé provedení etiket jednotlivých vín (a korků rovněž). Moderní, vyladěné, nic co by působilo lacině či lascivně. Dávám palec nahoru a u toho přemýšlím, kdy mne naposledy takto oslovilo něco z tuzemské produkce. Jako první mne napadá třeba Jakub Novák, který také pracuje s motivem kořenové soustavy (jaké tuzemské vinařství má podle Vás dobře vyladěné etikety? Podělte se v komentáři).

Růžový vlk 2015, Vinárstvo Magula, 12 % Hodnocení: 82/100

Vtipný název, který může v trampské hantýrce evokovat leccos, každopádně v tomto případě je myšlenka jiná. Víno totiž tvoří Frankovka z polohy, která se jmenuje Růžová dolina a Modrý Portugal z Vlčí doliny. Lehké víno světlejší jahodové barvy, s vůní připomínající maliny, červený rybíz nebo květy růže. V chuti jednodušší, přímočaré. Slušné letní pití, ale na rovinu říkám, že mne úplně nechytlo za srdíčko, zejména v dozvucích nedávného testu rosé z Francie. Chybí mu délka a na mne prostě působilo v teplém letním podvečeru tak nějak málo fresh.

IMG_3713

Modrý Portugal 2015, Vinárstvo Magula, 11 % Hodnocení: 84/100

Víno dělané prostřednictvím již avizované metody tzv. karbonické macerace. Jeho charakter je tak výrazně odlišný od toho, na co jste v případě třeba moravských Modrých Portugalů zvyklí. Na nose je tohle víno explozivní, dere se ze sklenice, s tóny brusinek, červeného rybízu, jahod, charakterem připomínající bonbóny či marshmallow. Působí to energicky, pártyově. V chuti neméně nabušené, všeho tak nějak na rozdávání. Tohle není ten zakřiknutý introvert, jak někdy Modrý Portugal působí ve skleničce. Fajnová délka i kyselina. Podle slov Vladimíra Maguly jde na dračku a věřím, že si své fanoušky najít musí. Doporučuji ochutnat, nejen těm, kdo jednou ročně blbnou ohledně mladých vín Beaujolais Noveau nebo moravských Svatomartinských. Tohle víno má kousek od každého.

IMG_3718

Modrý Portugal 2012 Barrique, Vinárstvo Magula, 12 % Hodnocení: 87/100

Vlastně také ne zcela typický Modrý Portugal, v mnoha ohledech diametrálně odlišný od předchozího vína. Jak napovídá název, při zrání tohoto vína se nešetří dubovými sudy a ve víně je to znát. Však se také bavíme o 24 měsících v nových sudech. Každopádně výsledek je noblesní a elegantní víno, s příjemnou aromatikou kombinující kořenité tóny hřebíčku, švestky, maliny, trochu tabáku či lékořice. V ústech vyzrálé, plnější, svalnaté, příjemně se pije, je komplexní. Slušná delká. Ano, tohle víno nezamaskuje, že si delší dobu poleželo v dubu. Zrání v barikových sudech ale ve výsledku nepůsobí ve víně přehnaným dojmem, naopak krásně ho zakulacuje a doplňuje. Hledáte seriózní Modrý Portugal? To je on.

Frankovka modrá 2014, Vinárstvo Magula, 12 % Hodnocení: 85/100

Fajn víno z ročníku, který jak známo vinaře nešetřil. Poměrně expresivní ve vůni, s širokou škálou tónů od malin, červeného rybízu, jahod, koncentrovaných marmeládových tónů až po náznak fialky. V ústech svěží, s energickou kyselinou, středně plné, celkově příjemné. Ideální jako doprovod k nějakému vyladěnému steaku, na druhou stranu nedosahuje osobnosti a charakteru následujících dvou vín.

IMG_3751

Frankovka modrá 2012, Vinárstvo Magula, 13,5 % Hodnocení: 88/100

Víno tmavé nepronikavé barvy, zrání 24 měsíců v nových dubových sudech. Na nose krásně kořenité, atraktivní, s tóny tmavého ovoce, lesních plodů, podrostu a zemitosti. Dobře strukturované víno, perzistentní s dobrou hloubkou a svůdně temperamentním ovocem. To doplňují zemité tóny, povidla nebo káva. Všeho tak akorát, přitažlivě harmonické, pije se s chutí.

IMG_3758

Frankovka modrá 2011, Vinárstvo Magula, 13,3 % Hodnocení: 90/100

Před nalahvováním tahle Frankovka strávila 18 měsíců v nových dubových sudech. Krásně vyzrálé víno, se svůdným sexy aroma, které připomíná ostružiny, sušené švestky, černé třesně, ale také lékořici nebo jemnou stopu tabáku. Nenápadné, ale nesmírně bohaté v detailu. V chuti je krásně zakulacené, s delikátní kořenitostí, zralým tmavým ovocem a náznakem čokolády. Krásně integrované taniny, kyselina, která přesně pasuje k celkovému charakteru vína. To působí nesmírně kompaktně, samětově, s dlouhým a hramonickým projevem. Delikátní záležitost.

IMG_3760

2 komentáře:

Zdeněk

31. July 2016 18:45

Od Maguly mě zaujala Frankovka, kterou dělá „novým“ postupem a v kontextu těch klasických je to paráda. Myslím, že na eshopu to má jako Unplugged.

miky

3. August 2016 21:02

Ahoj,
díky za tip. Třeba se k ní někde dostanu:) Mikuláš

Okomentovat:

*

Loading...