Přiznám se, že o medvědech z Pyrenejského poloostrova jsem ještě před pár dny neměl ani ponětí. Představa velkého medvěda hnědého, jak ve Španělsku v Pyrenejích pronásleduje turisty mi prostě nějak nešla na mysl. Přesně takovou historku na mne ale vypálil jeden známý, když jsem mu řekl, že se s kamarády chystám zdolat část španělské pouti Camino de Santiago. Možná bych si cestu ještě rozmyslel, ale vzhledem k tomu, že nám zítra ráno v 6:10 letí letadlo do Bordeaux, není čas spekulovat na téma Ursus arctos.
V příštím týdnu nás čeká zhruba 160 km pěšky s batohem skrz Pyrenejské kopce, začínáme v jihofrancouzském Sant Pied de la Port a končíme v srdci vinařského regionu Rioja, městečku Logrono. O víně to tentokrát asi tolik nebude, ale těším se a jsem zvědav. Třeba jak budu tuto vytrvalou fyzickou zátěž zvládat, jaké výhledy a panoramata nám Pyreneje nabídnou, koho po cestě potkáme, jestli si konečně zamiluju Španělsko a zda za ten týden sním alespoň dvě kila hovězího.
Co se týká medvědů, jsem docela klidný, protože jsem kdysi viděl dokument o medvědech grizzly a od té doby vím, že když se na vás řítí rozzuřená chlupatá hmota s drápy, o váze plně naložené dodávky, máte si prostě lehnout na břicho a dát si ruce přes hlavu. Alespoň tak nějak to říkal strážce národního parku Yellowstone. Každopádně, kdyby to přece jen nezafungovalo, rád bych se s Vámi před odjezdem ještě podělil o tři Ryzlinky rýnské 2021 z vinařství Nepraš & Co, které jsem dostal na ochutnání a o víkendu postupně otevřel.
Jak se říká, čas letí jako rozzuřený medvěd grizzly, takže světe div se, už jsou to zase dva roky, co jsem se osobně stavil v pavlovském sklepě Vinařství Nepraš & Co. Tentokrát tedy zážitek alespoň zprostředkovaný, ale doufám, že se na Moravu a do Pavlova letos ještě podívám.
Jinak během španělského putování nebude prostor pro blogování, tak pokud byste chtěli průběžně sledovat, jak se naše cesta vyvíjí, doporučuji můj Instagram @mikulasduda, kam se budu snažit dávat alespoň nějaké obrázky a momentky!
Riesling 3 Altenberg 2021, Vinařství Nepraš & Co, 12 % Hodnocení: 86/100
Suchý Ryzlink rýnský, zbytkový cukr kolem tří gramů, BIO certifikace. Kvašení a zrání ve velkém sudu Doppelstuck. Výrazně zlatavá barva ve skleničce. Ve vůni dominují zralé citrusy, nechybí žluté jablko, broskev a luční květy. V chuti je víno středně plné, působí docela tělnatě, s tóny zralých citrusů, grepu a bylin. Tenhle Ryzlink působí suše, s dominantní kyselinou, zároveň vyzrále a dospěle. Delší závěr.
Riesling 7 Altenberg 2021, Vinařství Nepraš & Co, 11,5 % Hodnocení: 89/100
Suchý Ryzlink rýnský, zbytkový cukr kolem sedmi gramů, BIO certifikace. Kvašení a zrání ve velkém sudu Doppelstuck. Světlejší barva oproti Rieslingu 7, celkově energičtější a svěžejší projev, než má Riesling 3. Příjemná vůně čerstvých citrusů, grepu a ananasu. I přes zbytkový cukr kolem sedmi gramů působí víno díky sebevědomé a vystupující kyselině suchým dojmem. Čistý styl, rafinovaná chuť, krásný odrůdový projev, s příjemně kyselým závěrem potrženým minerální slaností. Radost pít!
Riesling BV Altenberg 2021, Vinařství Nepraš & Co, 9 % Hodnocení: 90/100
Ryzlink rýnský sladký, ve výběru z bobulí. Opět zrání ve velkých sudech. Viniční trať Stará hora. Ve skleničce s výraznější zlatavou barvou, ve vůni bohatý, koncentrovaným meruňkovým tónem, který doplňují tóny mirabelek, grepu, pomerančů a s nádechem rozkvetlé louky na Pálavě. Chuť plynule navazuje, víno je sladší, s čistými a svůdnými tóny peckového ovoce, medu a bylinek. Dlouhá dochuť, ve které se příjemně mísí svěží kyselina, sladké ovocné tóny a jemná mineralita. Víno s potenciálem zrát na láhvi.