Sauvignon blanc patří mezi výrazně aromatické odrůdy, jehož vína dokáží nabídnout širokou paletu vůní, chutí a stylů. Na jedné straně ovocně nabušené koncentráty zNového Zélandu, plné tropického ovoce, angreštu či melounu, přes některá minerálnější vína ze Sancerre až po vína s travnatými tóny posečené louky, paprik či kopřiv, typická pro severnější vinařské regiony. U nás na Moravě vznikají jak svěží ovocné často černorybízové Sauvignony, tak „zasmušilá podzimní“ kopřivová až čajová vína této odrůdy. Sauvignony na jedné straně dokáží nadchnout, ale díky své pestrosti i rozbrečet některé křehčí a labilnější vínomily.
Pokud od Sauvignonu očekávám svěží projev provoněný ovocem a otevřu si lahvinku, ve které to voní a chutná tak, jako by vní někdo 14 dní máčel pytlík skopřivovým čajem, radost ztoho logicky nemám (i když osobně si jinak čaje dopřávám poměrně často). U poměrně velké části moravských vín vinaři sice na zadní etiketě uvádí aromatickou či chuťovkou charakteristiku, která většinou správně napoví. Bohužel jsou i případy, kdy popis absolutně nesedí kobsahu lahve. Takové broskve či melouny prostě ve spojení svůní či aroma vína vypadají na etiketě lépe než papriky či kopřivy.Já se přiznám, že rovněž vyhledávám ovocnější varianty vín odrůdy Sauvignon, ale nepatřím kfanatickým odpůrcům jinak aromaticky zabarvených zástupců této odrůdy. Mezi známé odmítače či vymítače kopřiv patří například Vladimír Železný, sběratel umění a toho času také majitel vinařství Tanzberg. Ve své knize „Dobré rady milovníka vína“ na účet kopřivových Sauvignonů uvádí: „Na tuhle protivně zelenou vůni jsou v některých našich podoblastech nepřípadně pyšní a tvrdí – vidíte, je tam kopřiva, tak to je správný sauvignon. Nepokoušejte se o tom ovšem přesvědčovat odborníky třeba z oblasti Loiry ve Francii, kde je sauvignon doma. Pro ně vůně kopřivy není nic jiného než hrubá chlorofylová vada nedozrálého hroznu. Kopřivový sauvignon se v lepším případě dotáhne tak někam na hluchavku.“ Ostatně podobně se ohledně kopřivových Sauvignonů vyjádřil i Jan Železný, když moderoval slavnostní večer při příležitosti vyhlášení Vinařství roku 2011. Takže až někdy pojedete na Moravu do Bavor, kde Tanzberg sídlí, buďte ostražití, protože chlapi tam kopřivové Sauvignony lejou zoken. Se Sauvignonem je to prostě jako se sexem, jen málokdo ho vyhledává ve všech jeho extrémních polohách. Ale co taková rozumná kombinace ovoce a kopřiv? Při nedávném popíjení jsem narazil na zajímavé víno, ve kterém se ovoce skopřivami potkává a dohromady to navíc celkem zvučně ladí.ZBavor se přesuneme nějakých 38 kilometrů na východ do obce Starý Poddvorov. Přímo pod vinohrady trati Krásná hora tu sídlí vinařství stejného názvu, které ekologicky obhospodařuje pět hektarů vinic. Důvodem pro návštěvu této vinařské firmy může být kromě vín také moderní budova vinařství, kterou letos odborná porota ocenila architektonickou cenou. Žádné sklo a beton, vsoučasnosti tak preferované materiály, ale zdařilá a kokolí citlivá variace na moderní vesnickou architekturu. Víno, o kterém je tu dnes řeč je Sauvignon 2011, vyprodukovaný zhroznů zviniční trati Krásná hora, kde jsou kromě Sauvignonu blanc vysázeny odrůdy Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Noir, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Tramín. Ročník 2011 Marek Vybíral vrozhovoru pro tento blog označil za nejlepší za posledních 10 let, takže loňská produkce by měla být výkladní skříní vinařství.
Co se týká analytiky je etiketa vína celkem výmluvná a nabízí numerologům následující cifry: Zbytkový cukr – 0,3 g/l, kyselina – 8,1 g/l, alkohol 12,5 %. Víno je vkategorii Moravské zemské víno. Lahev, etiketa a šroubovací uzávěr je perfektně sladěná minimalistická moderní kombinace, která oku prostě lahodí. Umělecký dojem za nejvyšší bodovou známku. Barva vína pěkná, jiskrná odstínu žlutého melounu. Ve vůni se nejprve objevuje ovoce svýraznější broskví, doplněné o hutnější tóny hluchavky a kopřivy. Na jazyku je víno šťavnaté sfortelnou kyselinkou. Podobně jako ve vůni i tady se objevuje kopřiva, ale není nijak dominantní, dává vínu zajímavý rozměr. Je to takový broskvovo-kopřivový Jekyll a Hyde. Docela by mne zajímalo, jak toto víno vzniklo, protože celkem rafinovaně kombinuje různé polohy a nastavuje odlišné tváře. Vprůběhu večera mi víno chutnalo víc a víc a pro mě méně oblíbené kopřivy ustupovaly stále více a více do pozadí. Celkově víno působí lehkých dojmem a je velmi příjemně pitelné.
A jak to máte skopřivami či ovocem vSauvignonech vy? Kdo podle vás dělá ty nejlepší Sauvignony u nás? Který vinařský region světa je sauvignonovou jedničkou?
Laďa
31. December 2012 10:14
Já bych se těm kopřivám nebránil. Samozřejmě v míře rozumné. Není na víně právě krásné to, že jednou sedne víc Sauvignon, který je kopřivový a příště víc ten ovocný? Chutě se mění nejen věkem, ale i se situací při níž se víno pije
Takže vzdávám hold rozmanitosti.
Anonymous
3. January 2013 23:55
Take mam rad rozmanitost, ale nemam rad utahane sauvignony vysokych privlastku. Budto lehci projev pozdniho sberu nebo potom supersladke ledovky, slamovky, cibeby a nektere bobule. Nesmi tomu ale hlavne chybet kyselinka.
Jinak se ale priznam, ze Sauvignon z Krasne hory na me byl az prilis suchy, dlouho bych ho pit nedokazal. Na ochutnani ale hodne dobre. -Vicky-
Anonymous
6. January 2013 00:35
Jednoznačně Nový Zéland. Když se někde daří, tak se daří. Suché, svěží, angrešt – černý rybíz a kdyby na NZ znali kopřivy, tak by nám občas dali za pravdu …
Vinotéka ve dvoře
14. January 2013 12:14
Milovníkům novozélandských Sauvignonů si dovoluji doporučit Sauvignon 2011 z vinařství Antonína Lůbala Kobylí. Krásnohorský je krásně suchý, jemný a delikátní.
roman
30. April 2019 10:05
Já jednoznačně preferuji kopřivák. Odrůd s ovocným aroma máme dostatek, kopřivu jen jednu