Ryzlinkové duely ve Foltýn wine

Březen, 1.03.2019 09:18

Ryzlink rýnský je odrůda, jejíž vína umí velmi dobře stárnout v čase. Přesvědčit se o tom ten týden mohli návštěvníci zajímavé degustace pořádané společností Foltýn wine. Ne degustačním listě bylo „jen“ pět různých vín, ale vždy ve dvou ročnících. Každý si mohl udělat obrázek o tom, jak se víno od toho či onoho vinařství posune v horizontu dvou až čtyř let. Jako bonus se pak ještě nabízelo srovnání Traisentalu, Weinviertelu, Alsaska a Rheingau. Tady jsem jako radikální „rieslingfreak“ nemohl chybět. Dycky Riesling!

IMG_20190226_204337

Ryzlink rýnský je fascinující odrůda, velmi náročná pro vinaře i konzumenta vín. Ten si může často připadat jako Alenka v říši divů, které se do skleničky dostává svět plný nečekaných vůní a chutí. Zdaleka ne každý se chce unášet na jejích kyselých vlnách, vyhýbat se petrolejovým skvrnám nebo narážet na její šutrem vonící skaliska. Pro jednoho nebezpečná, pro druhého neodolatelně svůdná kombinace.

Kvalitní vína Ryzlinku rýnského patří do úzké skupiny bílých vín, která se svým archivačním potenciálem hrdě mohou rovnat těm nejlepším červeným vínům. Ne všechna vína jsou samozřejmě vyrobena na dlouhé ležení, ale se špičkovým ryzlinkem můžete v klidu stárnout společně. Zejména vína německé provenience v takovém případě dosáhnou svého vrcholu po 10 letech, ale třeba i v rozmezí 15 až 20 let. Ta nejlepší vás mohou i přežít. Zejména sladší německé ryzlinky se dožívají i 100 let.

Takhle hluboko v čase jsme na degustaci Foltýn wine bohužel nešli, nejstarší víno bylo ročníku 2008, i tak některá vína ukázala svůj velký potenciál. Vína nebyla ve stejné cenové hladině, takže jejich vzájemné srovnání trochu pokulhává, ale přece jen… Který z regionů Traisental, Weinviertel, Alsasko a Rheingau vyhrál pomyslný souboj? Jojo, tušíte správně, bylo to Rheingau, konkrétně vína od GH von Mumm a Schloss Johannisberg. Ale vezmemě si to hezky popořádku.

První pán na holení byl Markus Huber, respektive vína jeho vinařství z rakouského Traisentalu. Markus je desátou generací vinařů a po absolovování Klosterneuburské školy sbíral zkušenosti ve vinařstvích Rakousku (Jurtschitsch, Bründlmayer), Austrálii (Mittelback) a v Jihoafrické republice. Nakonec se vrátil do rodného Reichersdorfu převzal otěže rodinného vinařství. Na degustaci jsme ochutnali nejprve „zavíňovací“ a příjemně ovocně svěží Terrassen 2017. Ryzlink z několika tratí, krátce macerovaný na slupkách a školený tři měsíce na jemných kvasinkách. Prvním duelem večera pak bylo víno Engelsberg v ročnících 2017 a 2015. Víc se mi líbila výraznější a komplexnější 2015ka. V chuti pěkně vyvážená, plnější, příjemně kombinující tóny meruněk, bílých broskví a bylinek. Kyselina tak akorát. Všechny tři vzorky byly příjemné, vinařství dělá vysoce pitelná a delikátní vína. Hodnocení: 89/100 bodů.

IMG_20190226_203711_HHT

Zcela odlišným stylem se prezentovala vína druhého rakouského zástupce – vinařství Weinrieder z Weinviertelu. Daleko expresivnější na nose, vybavená říznou kyselinou. Nabroušené kousky. Porovnali jsme si Riesling Kugler 2013 a 2009, přičemž v tomto případě bych o něco výše hodnotil mladší víno. Krásně nazrálé, ve vůni se doslova dere ze skleničky, tóny citrusových plodů a špetka medu, v chuti pak tóny žlutých jablek, hrušek, nechybí meruňky a výrazná mineralita v závěru. Velmi sebevědomý kousek, s chlapáckou kyselinou a dlouhou dochutí. Hodnocení: 90/100.

IMG_20190226_204020_HHT

Château d’Orschwihr vlastní a obhospodařuje svých 23 hektarů vinic, z jejichž hroznů vznikají elegantní bílá vína z odrůd Riesling, Gewurztraminer nebo Pinot Gris. Přesunuli jsme se do Alsaska, v nabídce vinařství tak nemůže chybět ani oblíbený Crémant. V rámci degustace jsme měli možnost srovnání vín Riesling Kitterlé Grand Cru 2010 a 2008. Mladší víno s 8g zbytkového cukru, mne bavilo o něco více než sušší (3g) dvatisíceosmička, která byla už relativně hodně unavená. Toto vinařství mne celkově příliš nepřesvědčilo.

Naopak nejlepší dvojicí vín se prezentovalo německé vinařství GH Von Mumm z Rheingau. Šlo o Rüdesheimer Berg Rottland GG 2010 a 2008, tedy vína ze špičkové polohy a TOP v nabídce suchých vín tohoto vinařství. Ročník 2010 je úchvatný už na nose, s tóny citrusů, bylinek a jemné kouřovosti, v chuti přesný, s vyšší kyselinou krásně zabalenou v tónech čerstvého ovoce. Limetka, citrónová kůra, meruňky a tóny bylinek. Náznak petroleje. Působí svěže, rafinovaně a strukturovaně, dlouhé a minerální víno. Tohle víno má před sebou hodně dlouhý život, tady bych se nebál utíkat s lahví do sklepa. Hodnocení: 93/100. Verze 2008 měla o poznání zlatavější barvu, ve vůni a v chuti výrazněji květinovo medová. Malinko rušivě v chuti působil vyšší alkohol, ale i tak velmi povedené víno. Hodnocení: 91/100.

Vinařství Schloss Johannisberg pak asi netřeba představovat. Ochutnali jsme dvojici vín Rotlack Kabinett Feinherb 2016 a 2012. Druhé jmenované víno bylo super. Parfémové na nose, s bohatou vůní broskví, kandovaných meruněk, citrusů. V chuti krásně vyvážená kombinace zbykového cukru a vyšší kyseliny, plnější a doslova se rozplývající na jazyku. Opět velký potenciál, klobouk dolů. Hodnocení: 91/100.

Velmi povedení degustační list se zajímavými víny. Fanoušek ryzlinků si skutečně mohl přijít na své. V mém případě tomu bylo jen napůl. Atmosféra na degustaci byla hodně živelná. Rozjuchaný dav nestál o žádné doprovodné informace k vínům či vinařstvím, pozornost udržel vždy maximálně tak větu a půl. Osobně asi dávám přednost jinému formátu degustačních akcí, ale přítomní se bavili a to je to hlavní. Prezentovaná vína rozhodně stála za to.

IMG_20190226_203929

Riesling

Okomentovat:

*

Loading...