Ročník 2018 očima vinařů

Květen, 7.05.2019 06:14

Budeme na červená vína ročníku 2018 ještě dlouho vzpomínat? V tuto chvíli asi předčasná otázka, ta nejzajímavější vína si zatím vinaři schovávají ve sklepích, ale podle mnohých vyjádření to vypadá, že ano. Máme za sebou hodně teplý rok, který dle všeho přál produkci plných a komplexních červených vín. Třeba Jan Stávek zvažuje produkci Frankovky v kategorii Reserva, naposledy lahvovanou z ročníku 2015.

vinoteka-web

Hroznů vinaři loni sklidili celkově hodně, pokračovat by mohl i nárůst objemu produkce vín růžových. Těch se například loni nalahvovalo úplně nejvíce. Extrémní podmínky a horko na druhou stranu způsobily zrychlené dozrávání hroznů, sklízelo se zhruba o dva týdny dříve, než je běžné. Některá bílá vína tak mohou postrádat svou typickou svěžest a lehkost.

S 2018kami jsem zatím neměl tu čest, dále tedy nebudu spekulovat a raději jsem se zeptal těch nejpovolanějších. Jak vidí s odstupem půl roku vinaři podmínky a vína ročníku 2018? Působí jim problémy přetrvávající sucho? Přečtěte si postřehy některých vinařů z Moravy, Čech a Slovenska.

Otázky pro vinaře:
1. Jak hodnotíte s odstupem času ročník 2018 a jeho vína?

2. Co pro Vás bylo největší komplikací v průběhu roku? Co Vás nejvíce zaskočilo?

3. Jak velkým problémem je sucho Ve Vašich vinicích?

4. Na jaké víno z Vašeho portfolia se v ročníku 2018 nejvíce těšíte a proč?

Jan Stávek (Víno J. Stávek)

1. Ročník 2018 byl velmi podobný patnáctce. Nemyslím, jen rapidní narůstání cukernatosti, ale především polyfenolickou zralost. Vína z tohoto ročníku jsou tedy velmi kulatá a některá červená svými sladkohořkými taniny až nasládlá. Mnohé z nich jsme museli umravnit v nových nevypalovaných sudech. Finalizované máme zatím jen jedno víno a to Bílou Frankovku, kterou připravujeme vždy na letní trh lehkou s výrazným aroma čerstvého ovoce. Ostatní vína jsou zatím v sudu, ať už na kvasnicích nebo stočená z nich.

2. Co se týká vegetace, tak se jednalo celkem o pohodový ročník. Moc nepršelo, takže nebylo ve vinicích vlhko a nebylo třeba vinice tolik ošetřovat. Díky vyšším teplotám na jaře byly práce ve vinicích posunuty o dva týdny dřív, takže jsme počítali s tím, že začneme dříve i s vinobraním. Zaskočila nás ale rychlost dozrávání a pravda, některé hrozny, jako například Ryzlink vlašský jsme nestihli sklidit tak, aby z nich vzniklo víno s normálním alkoholem a cukrem pro křupavý vlašák.

3. Staré vinice si se suchem zatím radí relativně dobře, mladé výsadby, kvůli absenci závlahy, jsou trochu opožděné. Nebudeme je ale rozhodně hýčkat zalíváním. Věřím, že to nějak zvládnou.

4. Nejvíc se těším na jednu šarži Frankovky. Je to víno z hroznů cukernatosti 25,4. Šlo do lehce vypalovaných barikových sudů a věřím, že jej tam necháme minimálně dva roky. Mohla by z něj vzniknout Reserva, kterou jsme naposledy vyrobili v roce 2015 a 600 lahví bylo prodaných za 20 hodin.

janstavek-04-web

Oldřich Drápal, Roman Slouk (Sonberk):

1. Ročník hodnotím zatím jako nadprůměrný, na začátku května začínáme dělat jednotlivé enologické asambláže. Tím, že nejsme odkázáni jen na jednu sklizeň u odrůdy, si můžeme dovolit zachovávat charakter jednotlivých typů vín. Například u Rieslingů máme na začátku 11 jednotlivých vzorků. Kvalita modrých hroznů byla excelentní, Merlot ale bude zatím ještě nejméně do prosince na sudech…

Určitě už jsem za svou kariéru zažil technologicky jednodušší ročníky, ale zase je to každé vinobraní nová výzva…

2. Vinobraní jsme začali i na nás nezvykle brzo, začínali jsme 20. srpna a během cca dvou týdnů jsme měli sklizeno přes 40 %. U raných a aromatických odrůd jsme museli masivně pužívat chlazení hroznů a rmutu suchým ledem, teploty přes noc neklesaly pod 20 stupňů. Hlavní problém při vyšších teplotách je uhlídat kvalitu hroznů a moštu, používám raději spíš metody spojené s fyzikálnem než s oxidem siřičitým. Vlivem horka docházelo i k větší extrakci barviva ze slupek ve rmutu u RŠ a Pálavy, takže jen krátké naležení před lisováním.

3. Žádný. Rok 2018 byl ve vinicích rokem velice úspěšným, obsadil na pomyslném stupni vítězů spolu s rokem 2015 třetí příčku. Celkový úhrn srážek byl 465 mm a to je na našich vododržných půdách dostatečné. V loňském roce téměř nebyl výskyt tradičních houbových chorob, o to více se ale projevila ESCA a stolbur. Daleko větším problémem byla vysoká teplota ročníku, ta způsobila nízký obsah kyselin. Ale to byl problém celé Evropy.

Kvůli horkému vinobraní jsme museli upravovat i kyseliny u raných odrůd, spíše ale jen pro snížení pH během kvašení. Po dokvašení přidaná kyselina vinná vypadne ve formě vinného kamene při první stáčce. Obecně bylo vidět, že starší vinice horko snáší daleko lépe.

4. Tradičně se těším na Rieslingy, to je moje srdcovka. A taky se těším na Chardonnay ze sudů, zkoušíme letos i nějaké sudy z delšího vyzrávání dřeva z „našeho“ bednářství Francois Fréres. A taky na Pálavu, Merlot.IMG_20170405_214810

Lukáš Rudolfský (Vinné Sklepy Kutná hora):

1. Ročník 2018, alespoň u  nás, bude hodně silný, vína budou extraktivní, hřejivá, budou postrádat eleganci a jemnost.

2. Neměli jsme zásadní komplikace, ale na sklizeň jsme neměli dostatek kapacit a sbíraly hodně přezrálé hrozny.

3. U starších vinic se sucho neprojevilo, naopak ty daly vynikající úrodu, mladé trpěly, ale přežily, kořeny snad hlouběji zakořenily a to pomůže následujícím rokům.

4. Zajímavé budou Ryzlinky, ty mají dostatek kyselin, alkohol 12,5-13 %, pěkně strukturovaná budou vína oranžová, červené z Vavřince a Cabernet Cortis. Naše vlajková loď Pinot Noir, nebude letos ideální, nestačily jsme ho sklidit včas a hrozny přezrály o jemnosti a eleganci tedy nebude řeč, zkrátka vína budou silná a „nabušená“.

Rudolfsky0001-2-

Mišo Kuropka (Slobodne vinárstvo):

1. Myslím, že je stále príliš skoro hodnotiť 2018. To sa bude dať až potom, keď budú všetky vína nafľašované a s určitou fľašovou zrelosťou. Dovtedy sú to iba dohady, pretože v tanku alebo sude sa víno správa inak. Ročník 2018 bol veľmi zvláštny. Teplý a suchý. Všetko vo vinici sa dialo veľmi rýchlo a v predstihu.

2. Veľmi teplá a suchá jar, ktorá pokračovala suchým letom. To spôsobilo nevyrovnanosť zrelosti pri niektorých odrodách. Preto sme museli oberať tu istú vinicu viac krát po sebe.

3. Doteraz to zásadný problém nebol. 2018tke však predchádzala suchá zima a aj ročník 2017 bol relatívne suchý. Počasie sa s klimatickými zmenami radikálne mení, veľké sucho možno očakávať aj v budúcnosti. Teraz nedokážem predpovedať, ako sa s tým dokážeme vyrovnať.

4. Na túto otázku neviem odpovedať. Ako rodič nevie povedať, na ktoré zo svojich veľa detí bude najviac pyšný, keď vyrastú. Zatiaľ viem povedať, že ma teší Rebela Rosa. Prvé a jediné víno, ktoré sme z ročníka 2018 nafľašovali a predávame. Rosé z Frankovky a Cabernetu Sauvignon, spontánne kvasené v tinajach, španielskych amforách. Víno sme sa rozhodli fľašovať bez čírenia alebo filtrácie, tiež sme nepridali žiadnu síru.

PROFIL

Jiří Šebela (Vinařství Dva duby):

1. Žádný odstup ještě nemáme, všechna vína si ještě pár měsíců počkají na lahvování. Vína se zatím tváří podobně jako ročníky 2015 a 2017, hned pitelná a s dobrým potenciálem zrání v lahvi. Takže zatím spokojenost.

2. Ve vinici bez komplikací, suché ročníky jsou v tomto u nás fajn. Jen vinifikace byla složitá, přestavujeme totiž budovu vinařství a bylo tak potřeba spojit vinobraní i stavbu. Vše takříkajíc pod jednou střechou, která v některých okamžicích navíc i chyběla.

3. Máme staré vinice, na skále a na extrémně suchém místě. Naše vinice jsou tedy na sucho zvyklé a není to větší problém.

4. Jednoznačně Malvasia…máme 3 různé délky macerace na slupkách a budeme kupážovat ale i lahvovat zvlášť. Bude s ní ještě  hodně srandy.

stavba

Lubomír Glos (Vinařství Glosovi):

1. Počasí v roce 2018 bylo velmi příznivé pro růst révy během vegetačního období a také na dobré vyzrání hroznů. Kvalita vín je dosti ovlivněna množstvím úrody na keřích a v některých místech nedostatkem vody, zvláště v mladých vinicích.

2. Réva je rostlina světlomilná, teplomilná, a aby dala dobrou úrodu kvalitních hroznů, potřebuje i dostatek vody. Slunci, větru a dešti nikdo neporučí. Proto je každý rok jiný. Každý dobrý hospodář, který pracuje s přírodou, by měl s těmito výkyvy počasí počítat a jejich negativní vliv na révu co nejvíce usměrnit. Jen tak lze dosáhnout v každém roce dobré kvality vína a nebýt něčím zaskočen.

3. Kořeny révy jsou schopny prorůstat velmi hluboko, ale jen v půdách, kde je vzduch a půdní život. Z toho důvodu je velmi důležité o půdu velmi dobře pečovat. Pouze nové výsadby a místy mladé vinice, které neměly dostatečně hluboko prorostlé kořeny, trpěly suchem.

4. Vzhledem k tomu, že jsme provedli dosti velkou redukci hroznů v době zaměkání, ukazuje se, že to mělo velmi příznivý vliv na kvalitu všech vín ročníku 2018 a to zvláště červených. Doposud jsme žádná mladá vína nelahvovali a ponecháváme je přirozenou cestou vyzrát, aby dosáhly té nejvyšší kvality.

20190504_170507

Mojmír Baroň (Domaine Eisgrub):

1. Ročník 2018 byl ve zkratce suchý a teplý. Spásou, ale i velkým rizikem byly vydatné srážky na konci srpna. Poté se vývoj výrazně přibrzdil, což brnkalo vinařům na nervy. Vína především z pozdě zrajících odrůd vypadají skvěle! Mají robustnost a strukturu. V červených se jistě 2018 zařadí mezi nejlepší ročníky vůbec.

2. Největším problémem bylo sucho, především pro mladé vinice se ukazuje téměř nemožné jejich zapěstování. Jednoznačně mě zaskočily obrovské disproporce mezi hodnotami naměřenými moštoměrem a reálnou koncentrací cukrů v bobulích.

3. V mladých obrovský. Pořídili jsme závlahy na zapěstování.

4. Těším se na vína červená – Merlot, Cabernet Sauvignon a Pinot Noir.

Loading...