Ročník 2015? Nejen na Moravě zdá se pohoda

Říjen, 12.10.2015 08:43

Zhruba v polovině srpna jsme se pěkně koupali ve vlastním potu, letošní vedra dosahovala vypečeného vrcholu. Na Pod korkem jste si tehdy mohli přečíst, jak se s tropy vypořádávali vinaři na Moravě, respektive jejich réva. Tehdejší komentáře byly vesměs pozitivní, po loňských problémech vinaři doufali v dobrý rok. Dva měsíce za námi, máme skoro polovina října a vinobraní je na Moravě v plném proudu. Je na čase se tedy podívat, jak že to dopadlo.

GEO_5788

Ročník 2015 bude excelentní, fantastický, uvedla v nedávném rozhovoru pro tento blog exportní manažerka španělského vinařství Vega Sicilia paní Yolanda Pérez de la Fuente. Potvrzuje tak hlasy z dalších evropských vinařských regionů, které mluví o podmínkách ročníku 2015 jako o mimořádných. Že by letošní rok dopadl podobně jako 2010, který se nepovedl jen málokde? Ve vyhlášených oblastech, jako Bordeaux, Champagne, Burgundsko, Rhona, Rioja, Toskánsko nebo Piemont vinaři většinou v průběhu roku pracovali bez větších problémů a kvalita sklizených hroznů by měla být vysoká.

Ročník 2015 si pochvalují i naši jižní sousedé. Rakousko, kde to většinou vypadá podobně jako na Moravě, již také potvrdilo, že letošní rok bude mnohem lepší než ten loňský. Jedinou vráskou na jinak dobrém roku bylo krupobití ze začátku května, které postihlo na 3000 hektarů vinic v oblastech Kremstal, Kamptal a Wagram. I tak by měli ovšem vinaři sklidit dostatek dobře vyzrálých hroznů.

No a jak tedy na Moravě? Na následujících řádcích přináším optimistické komentáře od Zdeňka Vykoukala, Jiřího Maděřiče, Lubomíra Glose a Romana Slouka ze Sonberku.

Zdeněk Vykoukal – i přes horka na cukry čekáme

Letos je vinobraní pro nás opět zábavou. Hrozny jsou 100% zdravé, fyziologická vyzrálost je optimální, cukernatost se pohybuje od 21 do 23°NM. Výnos je u nás mírně nadprůměrný, srovnatelný s ročníkem 2011. Problém s nízkými kyselinami v moštech nemáme, což se mnohde ukazuje. K 10. říjnu máme sklizeno asi 70 % výměry. Čeká nás už jen Veltlínské zelené, které letos nezvykle pomalu akumuluje cukry, pozdní Cabernet Moravia a Pinot noir, na který bohužel ještě nebyl čas a už je dokonale vyzrálý.

Mnohý by čekal, že letošní vinobraní skončí už v září díky extrémně teplému létu. Réva vinná ale v období extrémních teplot nad 35°C a totálního sucha nebyla schopna fotosyntézy a tedy tvorby cukrů. Proto letos na cukry tak trochu čekáme, ačkoli např. jednoleté dřevo je už od začátku září dokonale vyzrálé, což obvykle nastává mnohem později.

K vínům z ročníku 2015 je to ještě kus cesty a až za cca ¾ roku budeme vědět, jaká budou, ale surovina je perfektní a je jí dostatek. A tak je takový ročník třeba jen chválit, neboť za život vinaře jich není mnoho.

20151002_125331

20151002_125502

20151005_215504

Roman Slouk – hrozny se dostaly do perfektní kondice

Když jsem v srpnu psal o situaci ve vinici, tak jsem jako správný optimista věřil, že naprší. To se potom následně stalo, u nás padlo během tří týdnů 120 mm srážek, které dokázaly malý zázrak. Hrozny všech odrůd se dostaly do perfektní kondice a celá předešlá suchá perioda byla zapomenuta. Ve vinicích se ukázaly nádherné hrozny, které díky krásnému babímu létu dozrály do pěkných sladů. Vinobraní ještě zdaleka není u konce, ale i tak si dovolím konstatovat, že jsme prožili ve vinicích zase jeden velmi dobrý ročník. A ne jenom ve vinicích!!

IMG_0720

Jiří Maděřič – psychická pohoda a krásné hrozny

Celkově se krásný podzim podepsal skvěle ne jen nad kvalitou hroznů a jejich vyzrálostí, hlavně pak pod psychickou pohodou našich kluků  ve sklepě. Loňský problematický ročník  všechny stál hodně sil. Letošní sklizeň doposud probíhala bez jakéhokoliv zásahu vyšší moci podle potřeby aktuálních odrůd. Hrozny jsou zdravé krásné, aromatické, prostě dlouho jsme takovou surovinu neměli. Pokud by si nějaký kolega chtěl na cokoliv ztěžovat, zasloužil by nasekat na holou. Nyní jsme lehce za polovinou sklizně, většinou se nám podařilo hrozny sklidit při požadované cukernatosti. Tak nějak není skoro o čem mluvit, pokud se nic nepokazí, budeme se mít všichni na co těšit. Prosím držte nám všem palce:).

GEO_5662

Lubomír Glos – lze očekávat mimořádný ročník

Doposud se stále udržuje ideální počasí a podmínky pro zrání a kvalitu hroznů. Přispívá k tomu intenzivní sluneční záření a ideální teploty ve dne a chladné noci. Velmi příznivé byly srážky během září, které alespoň částečně doplnily chybějící vodu v půdě. Vosy zlobily jen na raných odrůdách, vinné mušky se vyskytují jen v malém množství a od 15. září zlobí tažní špačci.

Sklizeň v dobře ošetřovaných vinicích je velmi dobrá, hrozny jsou zdravé a dobře vyzrávají. Mošty ze sklizených hroznů dobře kvasí a dokvášející vína jsou velmi příjemná, aromatická, plná a velmi pitelná. Modré odrůdy mají velké množství barviv a sladkých tříslovin. Většina z nich však doposud zraje ve vinicích.

Problémy s kvalitou mohou být u vín z mladých vinic, ale i u starších, kde se dlouze řeže a je na keřích velké množství hroznů. V těchto případech se sucho projevilo velmi výrazně na kvalitě hroznů.

Pokud počasí bude pokračovat tak jako doposud i nadále, dá se očekávat výjimečný ročník, dosti podobný jako v roce 1947, kterým se ještě dnes někteří chlubí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2015Morava

Okomentovat:

*

Loading...