Pět Maďarů, pět Čechů, Polák, dva Kanaďané, Slovinci, Rusové, Slovák, Američan, Turek, Britka, Chorvat, Rakušanka… Celkem tři desítky studentů, z 18 různých zemí světa. Minulý týden v úterý začal ve Weinakademie Osterreich v Rustu nový ročník kurzu WSET Diploma. V poslední lavici v řadě u okna natěšeně a pln očekávání zasedl také autor tohoto blogu.
Ani jsem se nestihl příliš vzpamatovat z maratonského běhu a v pondělí po práci vyrazil do Brna, odkud jsme k Neziderskému jezeru (Neusiedler see) pokračovali se spolužákem Honzou Táborským. Po příjezdu k obrovské vodní ploše, která významně určuje klima zdejšího vinařského regionu, doslova cítíte všudypřítomnou vlhkost. V kombinaci s teplými slunečními paprsky si spíše připadáte jako na dovolené u Středozemního moře, než relativně nealeko za slovenskými hranicemi. Zdejší teplé klima ostatně vyhovuje hroznům Frankovky, která zde nemá problém dozrávat do ideální podoby.
Ve zdařile zrekonstruované historické budově Weinakademie Osterreich se to zajímavými individualitami hemžilo nejen mezi studenty, ale především na straně lektorského týmu. Slepou degustaci klíčových bílých a modrých odrůd jsme trénovali s charizmatickou Lynne Sheriff MW, která vzbuzuje respekt nejenom svým jménem. Nejednou nám ale také předvedla svůj skvělý smysl pro humor (Where are you from? Canada? … Nobody is perfect). O marketingu a komunikaci debatovali s Willi Klingerem, ředitelem Austrian Wine Marketing Board. O pěstování révy a výrobě vína jsme pak mohli diskutovat s profesorkou Hochschule Geisenhem University, Monikou Christmann, pravděpodobnou příští šéfkou OIV. I když některé prezentace třeba 100% nesplnily vysoké očekávání, rozhodně přednášejícím nelze upřít obrovský přehled, znalosti a zkušenosti ohledně současné situace a trendů ve světe vína. Zapomenout nelze ani na věčně usmívajícího se ředitele Weinakademie Josefa Schullera MW, který nás celým kurzem průběžně provázel. Stručně shrnuto zážitek, který vám těžko zprostředkuje některý z tuzemských sommeliérských či jiných vinných kurzů. Je jedno jestli z Prahy nebo z Valtic.
Ostatně o Moravě a moravských vínech se na WSET Diploma nedozvíte nic. Důležitost naší produkce z pohledu světové vinné scény potvrzují i nulové znalosti o našich vínech od drtivé většiny mimočeských spolužáků.
To rakouských vín jsme logicky ochutnali docela hodně, na programu byla například degustace vín tří desítek rakouských vinařů. Čtvrteční odpoledne jsme pak strávili na zámku Schloss Esterházy, kde ve slavnostních prostorách probíhala oslava 20. výročí spolku Renomierte Weingüter Burgenland. K ochutnání byla například vína z Weingut Gesellman, včetně vyhlášených „G“éček (2011 a 2000), vína Hanse Iglera, Weingut Krutzler nebo Juris. U příležitosti svého výročí si navíc rakouští vinaři pozvali zástupce špičkové německé produkce.
Přátelé, to byly žně. Tolik skvělých ryzlinků rýnských, v ústech se při testování vzorků odehrávaly slastné chvíle, symfonie chutí doprovázené říznými kyselinkami. Unesen jsem byl z dokonalé elegance vín Weingut Wittman z Rheingau, kromě Riesling trocken 2014 „Vom Kalkstein“ nebo Brunnenhäuschen Riesling GG trocken to byl například skvělý Silvaner trocken 2014.
Hodně zajímavé minerální pecky se rozlévaly u Weingut Schäfer-Fröhlich z regionu Nahe. Weingut Künstler z Rheingau asi není potřeba představovat. Šestici německých vinařství doplnily Weingut A.Christmann, Weingut Ökonomierat Rebholz a Weingut Kühling-Gillot. Pokud se někdy do okolí zámku Schloss Esterházy dostanete a nebude v jeho útrobách probíhat podobná oslava vín, určitě se zajděte podívat do zdejšího velkoryse pojatého obchodu a vinného baru, kde seženete nejen pecky z Burgenlandu. Čtyři Frankovky představím v příštím příspěvku.
Parádní slunečné páteční počasí jsme na WSET Diploma zužitkovali prostřednictvím celodenního výletu, v rámci kterého jsme si stihli prohlédnout známý kopec „Zöbinger Heiligenstein“, na kterém je na necelých 37 hektarech vysazen Riesling a Grüner Vleltiner. Na nedalekém zámku Schloss Gobelsburg pak proběhla zajímavá prezentace nejvysazovanější rakouské odrůdy. Že Veltlínské zelené nemůže dlouhodobě zrát? Vína ročníků 1980, 1983 a 1985 z vinařství Mantlerhof byla jasným důkazem toho, že ano. Willi Bründlmayer následně prezentoval vína ročníků 2013, 2008 a vyzrálý Grüner Vleltiner Kamptal Reserve, Alte Reben 1996. Michael Moosbrugger nás pak provedl sklepením zámku a při obědě naservíroval mimo jiné hodně povedený Pinot noir – Alte Haide 2009.
Druhá polovina výletu byla neméně spektakulární. Přesunuli jsme se do Wachau a po prohlídce místních dechberoucích scenérií zamířili na prezentaci Ryzlinků rýnských do Domäne Wachau. Oproti zámku Schloss Gobelsburg trochu jiný svět, však má místní družstvo pro svou produkci nasmlouvánu hned třetinu všech vinic ve Wachau, produkce se počítá na miliony lahví.
Ředitel vinařství Roman Horwath MW se ujal nejen řízené degustace svých vín, ale co víc také grilu na terase vinařství. Slunce pomalu zapadalo za horizont a my jsme v teplém podvečeru konzumovali špičkové burgery samozřejmě připravené z místních surovin a navíc z rukou Master of Wine. Rovněž Master of Grill, sluší se dodat. Po skleničce Trockenbeerenauslese a sladké kremroli jsme se neochotně navraceli do připravovaného autobusu… Life can be sweet!
V sobotu navečer jsme se po závěrečné lekci před budovou Weinakademie rozloučili a rozjeli se do různých koutů Evropy či dál. Na programu teď bude samostudium a začátkem června nás čeká první zkouška. Snad bude WSET Diploma chutnat stejně sladce i po jejím absolvování.