Průlet Mikulovem a Pet-naty od Michala Kacetla

Červenec, 19.07.2022 08:37

V první řadě je asi na místě omluvit se za delší autorskou pauzu, kterou ale způsobil průlet vinným a pivním Mikulovem, takže mi to budiž čtenářskou obcí tohoto blogu odpuštěno. Byl to tentokrát jak se říká fičák, až jsem z toho na pár dní chytil rýmičku a degustační schluss. Po vysazení medikamentů jsem začal zlehka, respektive načal dva Pet-naty, které mi zaslal vinař Michal Kacetl.

IMG_20220709_180817__01

Jen krátce o Mikulově, protože tentokrát jsme se tu s kamarády zastavili na jeden večer, po cestě směr na Slovensko. Pro ty, co do Mikulova jezdí pravidelně, asi nemám žádné převratné zprávy, ale tak heslovitě musím říci, že… U Golema mají dobrou Plzeň a s pozdní hodinou to tam na výčepu slušně žije. Ve vinném baru Korek mi v přímém souboji vlašáků tentokrát chutnal více Kadrnka než Mlýnek. Ve Vinotéce Mikulov na náměstí zase mají za pár korun skvělý Karmazín od Honzy Stávka. Respektive mají tam teď minimálně o dvě láhve míň. No a nevím, co se stalo s vinným barem Dobrý ročník? Pokud mne neklame paměť, dřív tam měli celkem zajímavý vinný lístek. Teď slečna neměla žádný.

Popíjejíc na stojáka ty dva Karmazíny jsme pochopili, že v Mikulově gastronomicky asi nejvíc frčí Pizza Kebab point na náměstí. Déšť nedéšť, Dürümy a Döner pršely z okénka směrem do nikdy nekončící fronty strávníků s cyklohelmami i bez. Skvělé reference jsem dostal na restauraci Vinařství Šílová, kde bylo bohužel plno, takže jsme nakonec zaletěli do Sojky. Vzhledem k tomu, že si tu už asi pět let dávám stále do kola curry s rýží, mám tak trochu pocit, že tenhle podnik už začíná zlehka gastronimicky stagnovat. Naopak příjemné překvapení a slušná porce radosti byl Pedro’s Streetfood Bistro. Dát si v poledne k snídani jejich burger a hranolky s tatarkou, máte na dlouho pocit, že se nedá dělat nic lepšího, než jít dospat včerejšek. Mikulov se do nás tentokrát slušně zakousnul.

Poslední, co jsem před nemocí pil bylo Chianti Classico, první víno, co jsem si otevřel po šesti dnech nepití pak Pet-nat od Michala Kacetla. Respektive ve dvou provedení. Kromě nich mi Michal Kacetl zaslal poměrně širokou paletu vín nového ročníku, takže o tom nejzajímavějším ještě poreferuji.

O vinařství Kacetl a jeho vínech jsem tu psal před necelým rokem, takže jsem zvědav, kam se v provnání vína posunula. Tyhle ty srovnávačky, to prostě miluju:) Kdyby takových „odvážných“ vinařů jako Michal bylo více, já bych s chutí nedělal nic jiného, než ochutnával nové ročníky a posílal vinařům zpětnou vazbu a Vám tipy do článků… prostě takovej James Suckling z Hodkoviček:)

IMG_20220708_113245__01

Takže krátce pro připomenutí, Vinařství Kacetl založil Michal v létě 2017, výrobě vín definitivně propadl během studia Mendelovy univerzity v Brně. V roce 2018 jeho vinařství nalahvovalo 6000 vín, stěžejními odrůdami jsou Veltlínské zelené a Frankovka. V současnosti pochází část produkce z vlastních vinic a část z nakupovaných hroznů, prioritou do budoucna je rozšiřování vlastní výsadby. Roční produkce postupně roste a nyní je přes 10 000 lahví. Kromě Mackovic můžete Michala Kacetla potkat na různých akcích spolku Svéhlaví, do kterého spolu s dalšími talentovanými vinaři patří.

Ryšák 2021, Vinařství Kacetl, 10,5 %    Hodnocení: 86/100

Lehce oranžovo brosková barva, až měděná. Odstíny tohoto vína by se mohly stát tématem dlouhé rozpravy přátel u stolu Ve vůni celkem sebevědomé a středně výrazné víno. Kombinace ovocných tónů připomínajících žlutá jablka, nebo broskve, typické tóny kvasnic. V chuti čisté, s tóny peckového ovoce, připomínající hrušku, broskev nebo jablka. V ústech víno působí bohatě, vše podtrženo příjemnou kyselostí, která vystupuje ve středně dlouhém závěru. Bezva pet-nat, super pitelný. Víno s nižším alkoholem, na léto prostě značka ideál.

IMG_20220708_113417__01

Frankovka Rosé 2021, Vinařství Kacetl, 11 %   Hodnocení: 83/100

Pét-nat z Frankovky, s výraznější růžovo červenou barvou. Jemné perlení a relativně nenápadný na nose, s tóny červeného peckového ovoce. Chuť je energická, hodně suchá, s vyšší kyselinou a šťavnatým ovocným projevem. Objevují se tóny červeného rybízu, jahod nebo malin. Středně dlouhý svěží závěr, s jemnou slaností. Zatímco Ryšák mne baví popíjet jen tak, s Frankovkou Rosé bych asi nejraději seděl někde u grilu a hledal vhodná gastro párování. Co naplat, i letos to vyhrál „bělouš“, teda vlastně „ryšák.“

IMG_20220708_113401__01

Okomentovat:

*

Loading...