Po dlouhé době opět na Moravě! Uplynulý víkend jsem strávil s přáteli tři dny na Znojemsku a byla to velká paráda. Kromě několika vinných barů, restaurací, kaváren a hospod jsme stihli navštívit hned šest vinařství a o čtveřici z nich se dnes krátce zmíním! Poprvé jsem se dostal do sklepa Martina Vajčnera nebo Vladimíra Lojdy, jako vždy zajímavé to bylo u Jiřího Šebely v Dolních Kounicích a na degustaci ve vinařství Thaya.
Do Znojma jsme to vzali po téměř dokončené D1, kolem Brna, se zastávkou v Dolních Kounicích. Před návštěvou vinařství Dva duby jsme stihli pivo a oběd v místním hotelu Vinum Coeli. Klasická česká gastronomie, tedy chmelový mok, vývar mdlé chutě a vepřové v trojobalu. Na dobré náladě nám ovšem retro gastronomický zážitek neubral nic. Ve vinařství velkého ambasadora Dolních Kounic, Jiřího Šebely, jsem byl už myslím popáté, konečně jsem ale mohl okouknout jeho novou architektonickou podobu. Kounická škrobárna dostala nový kabát! Zvenku nekonvenční modrá barva, uvnitř vše, co vinař potřebuje. Nová degustační místnost, výrobní hala, moderní lahvovací linka nebo sál pro barikové sudy. Vinařství, které aktuálně ročně vyprodukuje kolem 25 000 lahví tak má prostor využít potenciálu nových výsadeb a postupně narůst až na dvojnásobek kapacity.
S Jiřím Šebelou jsme projeli jeho viniční tratě Šibeniční vrch i Nová města, celkem má aktuálně vinařství k dispozici sedm hektarů vinic. Dolní Kounice a jejich terroir svědčí zejména červeným vínům a těm se také věnovala větší část odpolední degustace. Z trojice úvodních bílých se mi nejvíce líbilo Veltlínské zelené 2016 z Weinperk, tedy trati z nedaleké Miroslavi. Krásně nazrálé víno, s tóny citrusů, bílé broskve, v chuti plnější a vyvážené. I přes vyšší alkohol 14 % krásně pitelné.
Červený úvod obstaralo velmi pěkné lehčí červené cuvée Impera 2018, kombinace odrůd Svatovavřinecké a Frankovka. Letní víno „pinotového“ stylu, s tóny červeného rybízu, třešní, ale také tabáku. Hodně se mi líbila také novinka v sortimentu vinařství v podobě Zweigeltrebe 2018. Opět lehčí červené, s úžasnou pitelností, svěží, bohatě ovocné víno. Duel „klasických“ kounických odrůd, tedy Svatovavřineckého a Frankovky to u mne výrazněji vyhrála ta druhá. Moc se mi líbila Frankovka 2017 ze 70 let starých keřů, tak i Vox Silentium 2017 ze Šibeniční hory. Plnější v chuti, perzistentní s krásnou mineralitou v dochuti. Skvělý start našeho víkendu.
Večer jsme ještě stihli návštěvu sklepa Vladimíra Lojdy, alias Víno Loigi. Nevelký výrobní prostor je ukryt v historickém centru Znojma, kradli jsme se k němu úzkými uličkami jak Rychlé šípy hledajíc ježka. Své butikové vinařství Vladimír Lojda založil teprve v roce 2014, filozofií je dělat vína dle tradičních postupů, bez aditiv a bez síry. Na vinici se pracuje bez chemie, sběr hroznů je ruční, hrozny se šlapají nohama. Vína kvasí spontánně bez použití selektovaných kvasinek. Pro kvašení jsou používány dřevěné sudy, skleněné demižóny, hliněná kvevri, případně malé nerezové tanky. Prostor ve třech nevelkých místnostech je prakticky zcela zaplněn nádobami na uchování vín a potřebným vybavením. Zajímavou dominantou jedné z nich je nevelký lis, na kterém to „vše“ vzniká. Ochutnali jsme širokou paletu vín, jak z těch nalahvovaných, tak vzorků ze sudů. Zajímavá byla malá vertikála Veltlínů, silnou stránkou Víno Loigi jsou určitě burgundské odrůdy Chardonnay nebo Pinot blanc. Byla to intenzivní a moc příjemná degustace do pozdějších večerních hodin.
Sobotní dopoledne obstarala návštěva sklepa Martina Vajčnera v Hodonicích. Těšil jsem se hodně, protože to, co jsem zatím z produkce tohoto malého vinařství ochutnal, se mi moc líbilo. Projekt vznikl teprve v roce 2018 a aktuálně jeho produkce dosahuje necelých 10 000 lahví, jednotlivá vína jsou tedy ve velmi omezených šaržích. Hrozny se ve vinařství Martin Vajčner šlapají nohama, vína zrají v qvevri ze znojemské hlíny, keramických nádobách nebo v malých sudech. I tady probíhá fermentace spontánně, vína nejsou filtrována, mají minimum síry. Historický sklep pod rodinným domem rodiny Vajčnerů je malým labyrintem, ve kterém v ideálních podmínkách při teplotě 12 °C vznikají doslova tekuté poklady.
Ze sudů jsme ochutnali meruňkovo citrusový Müller – Thurgau 2020 (viniční trať Pod lesem), nebo krásně minerální Sauvignon blanc 2020 z Načeradického kopce. Aromaticky trochu divoký Pinot šedý 2020 zrající pod flórem a také červený Pinot noir, který má před sebou úžasnou budoucnost. Tohle víno bych chtěl ochutnat za rok nebo dva. Už z láhve následovala hodně povedená dvojice vín Veltliner 2020 nebo Rzlink rýnský 2020. Zajímavé byly i blendy Animal Power nebo Dekadence, což je červené víno, ve kterém se výrazně prosazuje Frankovka nebo Muškát moravský. Budu se opakovat, ale Martin Vajčner je vycházející hvězdou tuzemského naturálního vesmíru, dělá skvěle pitelná a čistá vína, které mne osobně velmi baví.
Do velké investice se pustilo vinařství Thaya (dříve známé jako Trávníček & Kořínek) a na kraji vesnice Hnanice už roste jejich zbrusu nový výrobní provoz, s ubytováním a restaurací. My jsme se na degustaci stavili v jejich tradičním degustačním prostoru ve zdejší sklepní uličce. Do zkoumání současného portfolia jsme se pustili velmi důkladně a ochutnali hned 15 vín z několika produktových řad. V té základní zaujal svěží lehký Pinot blanc 2020 a v oblíbené řadě se „zvířátky z národního parku“ pak Sauvignon blanc 2020 (kapr), s krásnou odrůdovou aromatickou a svěžím minerálním projevem v chuti a pak také dnes nepříliš rozšířené Neuburské 2020 (volavka). Fajn byl i Ryzlink rýnský 2020 s bílou etiketou. Že je silnou stránkou vinařství odrůda Sauvignon blanc se potvrdilo jak v rámci bílé řady, tak následně i krásným APRI Sauvignon blanc 2019. Minerální víno ve stylu „Sancerre“, plnější, vypiplané zráním v barikovém sudu. Nejlepší víno celé degustace a aktuální hvězda prestižních řady vín s kancem na etiketě. Až na něj narazíte, neutíkejte a jednoznačně zkuste.
Občasná dešťová přeháňka ani delší čekací doby ve zdejších restauracích nic nezměnily na tom, že na Znojemsku bylo s místními vinaři prostě krásně.
Martin
26. July 2021 06:24
Nic proti Hnanicim ale Thaya roste v Havranikach
miky
27. July 2021 06:57
Díky za upřesnění a omlouvám se za nepřesnost:) Mikuláš