Potkali se u Brunella

Listopad, 5.11.2019 08:56

Dva zástupci dovozců, dva sommeliéři, jeden doktor, jeden influencer a já. Sešli jsme se nedávno s cílem strávit večer v doprovodu vín Brunello di Montalcino. Každý přinesl láhev dle svého nejlepšího vědomí a svědomí a my jsme tak měli možnost porovnat vína stejného odrůdového složení, ale různých stylů, z odlišných poloh a v neposlední řadě lahvové zralosti. Vína dostála své pověsti a celý flight nabídl poctivé chlapácké vzorky disponující noblesou a potenciálem zrát. Vítězem se nakonec stalo krásně naleželé Brunello di Montalcino 2007 z vinařství Canasona di Neri.

IMG_20191021_192629

Brunella z Montalcina patří posledních několik dekád k velmi trendy vínům. Je jednou z nejsilnějších značek vinné Itálie a s trochou nadsázky se mu na záda dívají další toslánská vína, jako Vino Nobile di Montepulciano nebo Chianti Classico, tedy vína s mnohem delší historií. Ačkoliv je kvalita vín produkovaných v okolí malebného Montalcina obecně na výši, je určitě potřeba věnovat jejich výběru velkou pozornost. S rostoucí popularitou samozřejmě v posledních dekádách neuvěřitelně nabobtnala jejich produkce. Dnes v místním sdružení vinařů najdete více než 200 výrobců, kteří ročně nalahvují kolem  10 milionů lahví Brunella, ještě v roce 1967 přitom výrobců bylo 13 a lahví jen 150 000.

Naší sešlost a degustovaná vína ale musím pochválit. Náladu nám mírně pokazila jen jedna totálně korková láhev, jinak ale bylo vidět, že ti kdo vína vybírali, věděli, co dělají:). Vína jsme ochutnávali chronologicky od nejmladšího po nejstarší, začínali jsme tedy dvěmi víny ročníku 2013 a končili zmíněnou sedmičkou.

Brunello di Montalcino 2013, Ferrero, 14,8 %      Hodnocení: 91/100

Malé rodinné vinařství, které nemá nic společného s čokoládou, najdete na jih od Montalcina, zhruba na půl cesty mezi vesnicemi Sant’Angelo v Colle a Sant’Angelo Scalo. Vinařství v roce 2002 založil původem Švýcar Pablo, se svou ženou Claudií. Dnes ve vinařství pomáhají i jejich tři dcery. Vína reprezentují tradiční styl Brunella, zrají dva roky ve velkých slavonských sudech, pak v láhvi. Víno ročníku 2013 je výrazně ovocné ve vůni, zároveň kořenité s tóny připomínajícími lékořici. Chuť je uhlazená, víno působí celkem robustně, je příjemně pitelné. Spíše než na eleganci hraje na razanci. Objevují se tóny zralých peckovin, tmavých třešní nebo švestek.

IMG_20191021_194108

Brunello di Montalcino 2013 Pieve Santa Restituta, Gaja, 14,5 %       Hodnocení: 93/100

Stejný ročník, stejná odrůda, ale zcela odlišné víno. Vinařství Pieve Santa Restituta patří po křídla slavného Angela Gaji. Tohle Brunello zraje 12 měsíců v sudech barrique a dalších 12 měsíců ve velkých starých sudech. Jestli si Brunello z Podere Ferrero krásně vychutnáte v aktuální kondici, tak víno od Gajy potřebuje více času, aby se dotklo svého vrcholu. Jednoznačně moderní styl. Tmavší odstín ve skleničce, na nose intenzivní a pronikavé aroma, ve kterém najdete tmavé bobuloviny, fialku, lékořici a jemnou nakouřenost. V chuti koncentrované, působí trochu sevřeně, až s časem se víno více a více otvírá. Tmavé třešně, borůvky v krásné čisté „jammy“ podobě, pěkná kyselina a výrazné lehce svíravé tříslo. Dlouhá dochuť. Tohle není úplně typické Brunello, preferuji trochu jiný styl, ale rozhodně zajímavý kousek.

IMG_20191021_194128

Brunello di Montalcino 2011, Lambardi, 14 %       Hodnocení: 91/100

Tohoto malého výrobce velmi dobře znám, stejně jako Ferrero jsem měl možnost vinařství i osobně navštívit. Maurizio Lambardi byl jeden ze zakládajících členů zdejšího konsorcia výrobců a vinice v 60. letech minulého století odkoupil od Biondi-Santi. Dnes ve vinařství lahvují kolem 30 000 lahví Rossa a Brunella a styl je velmi tradiční, někdy přirovnávaný k právě zmíněnému Biondi-Santi. Ve vůni je 2011ka doslova parfémová, nazrálá, ovoce jde až do sušené podoby, nechybí tóny podrostu a tabáku. Relativně hodně vyzrálá je i chuť, kde se objevují zemité tóny, sušené švestky nebo tabák. Chuť působí uhlazeně, s krásně integrovaným tříslem, delší dochutí. V tomto případě jde o víno, které se již na svém vrcholu, kde se bude několik let držet.

IMG_20191021_194146

Brunello di Montalcino 2010 Puro, Antonio Sassa, 14 %        Hodnocení: 93/100

Limitovaná produkce vína, kterého Tony Sasa ročně produkuje jen asi 2 000 lahví. Zrání probíhá ve velkých dubových sudech po dobu 36 měsíců. Poté co je víno stočeno do lahví, následuje další rok ležení na láhvi. Ve vůni i chuti krásně komplexní, vrstevnaté, jasná ukázka kvalit mimořádného ročníku 2010. Oproti vínu od Lambardiho mnohem větší potenciál do budoucna. Krásně vyvážené, působí kompaktně, s širokou škálou ovocných tónů, koncentrovanými tóny povidel, lékořice. Noblesní třísloviny. Parádní víno, navíc oproti Gajovi s téměř třetinovou cenou.

IMG_20191021_194209

Brunello di Montalcino 2009, Poggio Castagno        Hodnocení: 91/100

Tradičním stylem a až parfémovým aroma připomíná trochu víno od Lambardiho. Chuť je relativně široce rozevřená, objevují se terciální tóny, ale prim hraje spíše zralé ovoce. Víno má pěkně zakomponované třísloviny, příjemnou kyselinu. Celkem jemné ve svém projevu, nemá příliš svalů, vysoce pitelné v současné podobě.

Brunello di Montalcino 2007, Casanova di Neri, 14,5 %        Hodnocení: 94/100

Jedno z velmi vyhledávaných vinařství oblasti založil Giovanni Neri v roce 1971. Dnes vlastní na 45 hektarů vinic, mezi něž patří i prestižní polohy jako Cerretaldo a Fiesole. Brunello od Casanova di Neri zraje tři roky ve velkých dubových sudech, následně rok v láhvi. Závěrečné víno naší ochutnávky a současně její vrchol. Víno má intenzivní rubínovou barvu, ve vůni je nádherně nazrálé, s tóny sušeného ovoce, povidel, lehce oxidativní, tóny kávy nebo tabáku. V chuti perzistentní, s pěknou komplexností, sametové a doslova noblesní. Kromě ovocných tónů v ní najdete tóny připomínající karamel „toffifee“, kávu a jemnou animálnost. Radost pít, působí jako magnet ve skleničce, od kterého se nelze odtrhnout.

IMG_20191021_194251

Opravdu smysluplně a příjemně strávený čas! Neméně zajímavým poznatkem pak je, že když vypijete relativně hodně Brunella, dostanete intenzivní chuť na pivo. Alespoň u většiny z nás se tomu tak stalo a večer jsme zakončili, jak se patří, točeným v bránické Kulovně. Brunellu zdar!

Brunello

Okomentovat:

*

Loading...