Ponořen v Bordeaux

Září, 11.09.2020 07:31

Jedním z vinařských regionů, který bych chtěl příští rok navštívit, je určitě Bordeaux. Chuť vydat se do Mekky Cabernetu a Merlotu rozhodně ještě vzrostla při čtení skvělé knihy Inside Bordeaux od autorky Jane Anson. Tahle novinka vydaná v rámci vydavatelství Berry Bros, & Rudd je na 700 stranách doslova nabitá informacemi, fotografiemi nebo podrobnými mapami jednotlivých podoblastí Bordeaux. Láska a zaujetí pro Bordeaux je v případě Jane Anson nakažlivější než Covid v pražském metru.

IMG_20200910_221927

Autorka Jane Anson je považována za velkou expertku na Bordeaux, tento region poslední roky pokrývá například pro časopis Decanter. V Bordeaux žije a pracuje od roku 2003 a od té doby stihla navštívit v Bordeaux skoro vše, co má čtyři stěny, střechu a sklep s vínem. Knižní opus Inside Bordeaux tak nevznikl jako kolektivní dílo týmu autorů, jak Jane Anson uvádí v úvodu knihy, všech 800 prezentovaných vinařství osobně navštívila a popsala ze své vlastní zkušenosti. Vždy se přitom snaží zprostředkovat filozofii toho či onoho výrobce, přijít s něčím zajímavým.

Chateaux a prezentaci jednotlivých apelací je věnována největší část knihy. Ta tedy skvěle poslouží, pokud budete chtít dohledat informace ke konkrétní láhvi, která se Vám dostane do ruky. Úvodních cca 100 stran knihy čtenáři nabízí v detailu klíčová témata jako historie Bordeaux, minulost a současnost pěstovaných odrůd (ještě v polovině 19. století například tu byl Merlot považován za druhořadou odrůdu) nebo jednotlivé faktory které utváří zdejší terroir. Zajímavá byla třeba kapitola, která dává nahlédnout běžné praxi blendování finálních vín v Bordeaux nebo ta, která popisuje hodnocení kvality ročníků v Bordeaux.

Liliorila a Arinarnoa

Kniha udělá radost i všem amatérským geologům, v popisu jednotlivých půdních typů jde celkem do hloubky. Kdo raději čísla, může blaženě studovat stručné popisy všech ročníků v Bordeaux až do roku 1855! Kromě historických dat je ale publikace Inside Bordeaux nabitá těmi nejaktuálnějšími údaji, všechna čísla o výsadbách odrůd apod. pochází z roku 2019. Kniha se věnuje žhavým tématům, například globálnímu oteplování, v rámci kterého se aktuálně v Bordeaux začaly testovat nové odrůdy jako Touriga Nacional, Marselan, Alvarinho nebo až nadpozemsky znějící Arinarnoa a Liliorila.

Vizuální stránka knížky je také na jedničku. Spíš než fotografie pozornost poutají detailně zpracované mapy. Celkem se jich do publikace vměstnalo 61! Najdete v nich půdní typy jednotlivých částí Bordeaux nebo detailně zpracované mapy apelací, včetně umístění konkrétních vinařství.

Bez mučení se přiznám, že jsem Inside Bordeaux ještě zdaleka celé nepřečetl a na jeden zátah to ani nepůjde. Kniha je ale extrémně nabitá zajímavými fakty a detailními informacemi, a tak nepochybuji o tom, že se k ní i v budoucnu budu dle potřeby často vracet. Rozhodně nejde o nudnou faktografii, vše je podáno srozumitelně a čtivě.

Jestli se někdy mluví o tom, že tento vinařský region je tak trochu nemoderní, out, má problém s image ve světě vína, tak tato kniha je přesný opak a je tou nejlepší reklamou na Bordeaux. Nechat se od Jane Anson nakazit láskou k Bordeaux není nic těžkého. V žádném případě nejde o rodokapsové vydání, Inside Bordeaux se slušně pronese, klasické čtení na cestu do práce to není. Rozsahu knihy pak odpovídá i cena, která je aktuálně u Berry Bros, & Rudd stanovena na 60 liber. Pokud ale tuto cenu srovnáte s cenou některých špičkových vín z Bordeaux, tak je to vlastně skoro zadarmo:) Zábavu máte v tomto případě zajištěnu na víc než jeden večer. Vánoce se kradmo blíží, takže jestli hledáte tip na luxusní dárek, tohle je trefa do černého.

IMG_20200910_221045

IMG_20200910_221532

IMG_20200910_221550

IMG_20200910_221706

Bordeaux

Okomentovat:

*

Loading...