Pomáhám révě na její cestě staletími, říká Jiří Šebela z vinařství Dva Duby

Září, 5.09.2011 08:22


Otázky Rozhovoru spřívlastkem tentokrát zodpovídal Jiří Šebela zdolnokounického vinařství Dva Duby. Sjeho víny se nesetkáte na většině tuzemských soutěžích, ale ani ve srovnávacích testech časopisů o vínech. Jiří Šebela jde prostě svojí cestou, což mimo jiné znamená, že při práci shrozny zásadně odmítá výpomoc chemie či herbicidů. Nejen ve vinici, ale i ve svých názorech je přímočarý a nekompromisní.

Majitel vinařství Dva Duby je také příležitostným čtenářem tohoto blogu, takže pokud budete mít chuť po přečtení rozhovoru diskutovat, ptát se či polemizovat, vložte svůj komentář pod tento příspěvek. Možná se dočkáte odpovědi

.

Příjemné čtení přeje Mikuláš


…………………………………………………………………………………………………..

Profil vinařství:

Vinařství Dva duby je malé rodinné vinařství zDolních Kounic. Aktuálně hospodaří nadvou hektarech vinohradů. Hlavními bílými pěstovanými odrůdami jsou večerka a sauvignon a červenými svatovavřinecké a frankovka. Ktěmto se časem přidá neuburské a pinot noir.Vinohrady jsou ošetřovány bez aplikace systémové chemie, bez herbicidů a bez mědi. Kochraně révy se používá pouze síra, biodynamické preparáty (roháček a křemenáček), výluhy zbylin, pekařské droždí a domácí kozí mléko. Veškerá produkce vína je lahvována. Vína jsou „vyráběna“ bez aditiv, pouze sminimálním přídavkem síry před lahvováním. Vše je podřízeno jedinému – přenést zjedinečného terroiru kounických vinohradů vše do každé lahve a dát všem vínům možnost dlouholeté archivace.

…………………………………………………………………………………………………..

Profil vinaře:

Jiří Šebela, majitel, vinař a vínomil zvinařství Dva duby s.r.o., ročník 1978. Vinařem od roku 2006. Místo studia zemědělských škol raději naslouchá vinohradům. Místo přesvědčování révy o svojí pravdě raději révě pomáhá na její cestě staletími. Místo znásilňování vína technologií raději trpělivě nechává ve sklepě promluvit terroir.

…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?

Krátká a rychlá. Nejsem zvinařské rodiny, takže kvínu jsem se dostal až později. Nejdříve na místních koštech jako host, později jako svíny spokojený hodnotitel a ještě později jako svíny nespokojený hodnotitel. Od nespokojenosti svývojem moravských vín pak byl už jen malý krok kprodukci vín vlastních. Nespokojenost stím, že i malý a domácí vinař postupně podlehl trendům jako je nerez, řízené kvašení, odbourávání umělou kulturou a produkce vína na vypití do roka. Já oproti tomu preferuji typově jiná vína, vína vhodná k archivaci. Vína, která o terroiru opravdu něco vypovídají.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Samozřejmě. První vlahvi bylo Cuvée Löwenherz ročníku 2007.

Vinohrad Nová města
Jak byste popsal terroir Vašich vinic?Dolní Kounice jsou velmi speciálním místem na vinařské mapě. Je to jedna z mála vinařských obcí vČeské republice, kde jsou vinohrady na původních starých vyvřelinách. Co je myšleno slovem starý? Okolí Velkých Pavlovic jsou vše jen mladé naplaveniny stáří par desítek milionu let. StředníČechy (Mělník) jsou vyvřeliny povětšinou zobdobí druhohor, stáří cca 200 milionů let. A vDolních Kounicích jsou to vyvřeliny zobdobí prekambria, prahor (předchůdce prvohor) staří větší než 550 milionů let.! Toto je jedním ze základních kamenů silné specifičnosti dolnokounických vín.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Vážím si všech našich vinohradů stejně. Každý znich byl vybrán po zralé úvaze a hlavně po vyzkoušení hroznů. Bohužel některou chytrou „ouřednickou“ hlavu napadlo sloučit tratě, takže místo toho, abychom měli vinohrady ve Staré hoře, na Horních a Dolních Nových městech a na Karlově nám pro celé Dolní Kounice zůstalo nesmyslně jen 8 tratí a tedy de iure máme vinohrady pouze na Nových městech (vavřinec, večerka) a na Karlově (vavřinec, sauvignon, frankovka, zweigltrebe).

Vinohrad Stará hora
Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?Finální stav odrůd bude večerka/malvazia, neuburské a sauvignon vbílých a vavřinec, frankovka a pinot noir vmodrých. Ač jsou Dolní Kounice nerozlučně spjaty sFrankovkou, tak „moji“ odrůdou je určitě vavřinec. Pověst svatovavřineckého dostala „od soudruhů“ hodně zabrat a je to velká škoda. Je to ideální moravská odrůda, která umí dát vína mladá, hravá a veselá a stejně dobře i vysoce seriózní kousky pro dlouhou archivaci. Vpodmínkách Dolních Kounic je vavřinec i dokonalým partnerem frankovky pro kupáže.

Kombinujete rád víno sjídlem? Jaké jsou příklady kombinace Vašich vín skonkrétními jídly?

Pokud si chci opravdu užít dobré jídlo, tak si kněmu dám většinou dobrou italskou vodu:). Samozřejmě svýjimkou jídel, jako jsou třeba kachna nebo husa se zelím, tam je moji jednoznačnou volbou vavřinec a to vyzrálejší kousek, žádná svatomartinská „rychlokvaška“. Ale obecně vzato jsou naše vína spíše solitérní. Dají se samozřejmě snoubit i sjídlem (a to i ve velmi netradičních kombinacích), ale obzvláště červená vína jsou vhodnější spíše pro klidné večerní rozjímaní o samotě či ve dvou.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Neřeknu … chlap má ukazovat výsledky a ne plány na příští pětiletku.

Který ročník byl podle Vás v tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Na „nejlepší ročník“ nevěřím. Vždy je potřeba to vztáhnout kmístu a osobním preferencím. Za ideální ročník pro Dolní Kounice považuji ročník 2007. Krásná a typicky moravská červená vína svelmi dlouhým archivním potenciálem.

Troufnete si odhadnout, jaký bude ročník 2011?

Ano, zkuste se zeptat po Vánocích.

Vjaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

VToskánsku, mají tam celkem slušná červená vína, ale hlavně je to zvinohradu blízko kmoři JZmožností vinohrad vDolních Kounicích a malá plachetnice na Pálavě vs vinohrad vToskánsku a Spirit 52 vMonte Argentario ovšem jednoznačně volím Dolní Kounice.

Skvělé víno vzniká ve vinici nebo ve sklepě?

Ve vinici poctivou prací a ve sklepě trpělivostí.

Které zVámi ochutnaných vín na Vás vživotě udělalo největší dojem? Čím?

Vbílém jednoznačně Didier Degueneau a jeho sauvignony. Jeho Silex byl vínem, které u mě rehabilitovalo pověst sauvignonů. Po všech těch špatných sauvignonech, ze kterých jen pálí žáha mě Silex jasně ukázal, že chci dělat i bílá vína a že jednou zvybraných odrůd bude právě sauvignon. Komplexní a plné víno skyselinkou, za kterou lze jít světa kraj.Včervených těžko vybrat jedno víno, ale velká část zmých Top 10 budou určitě pinoty zBurgundska. A určitě tam bude alespoň jeden od paní Leroy.

Klášter Rosa Coeli
Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?Porevoluční start je doba, kdy všichni vyrazili stejným směrem. Nerez, umělé kvasinky, řízené kvašení a filtr vkaždém vinařství. Ve všech vinohradech pak systémové prostředky a celá paleta herbicidů. Nejdříve se produkovalo suché nerezové víno, později začal převládat zbytkový cukr a dnes je zase jasný trend vnávratu spíše ksuchým vínům.Pozitivní je fakt, že se z porevolučního jednolitého „pelotonu“ vinařství odštěpily malé skupinky i jednotlivci, kteří začali dělat víno prostě jinak (bio, bez nerezu, bez zásahu, ve dřevě atd). Nejvíce pozitivní je to, že tato vína mají úspěch, že se konečně moravská vína mohou poměřovat na „světových soutěžích“ nejen se spotřebním vínem, ale konečně už i svínem elitním. Jsou tu autentisté, Dobrá vinice, Springerovi a další a tak vidím aktuálně budoucnost tuzemských kvalitních vín celkem optimisticky.

Mění se vposledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Trh se více segmentuje. Způvodní, poměrně uniformní, záplavy vín jsou dnes tři segmenty. Velký a počtem zákazníku rostoucí segment levných „vín“, dále pak velký a počtem zákazníku klesající segment středních vín a malý, ale silně rostoucí segmentkvalitních terroirových vín.

Ským a kde nejraději pijete víno?

Mám rád malé degustace (do 12ti účastníků), kdy se všichni navzájem slyší a můžeme víno a vše ostatní probrat dle libosti. Ale nejraději jsem, když se ještě menší počet (do 5ti lidí) staví u nás vKounicích, projdeme si vinohrady, přechutnáme vína a probereme u toho všechno od atomové fyziky po nesmrtelnost chrousta … a i kpovídání o vínech se samozřejmě dostaneme.

Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Stačí říct, že na světe jsou pouze dvě soutěže, na kterých můžete potkat vína zvinařství Dva duby. Konkrétně je to místní košt vDolních Kounicích a místní košt vsousedních Trboušanech. A tak to zůstane i do budoucna.

Rose Cross 2008
Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?Nelze. Hodnocení je vždy čistě subjektivní záležitost a ktomu se ještě přidávají osobní sympatie či antipatie kproducentovi a/nebo typu vína, které dělá. Konečným hřebíčkem do rakve objektivního výsledku je pak klasické srovnání traktoru, pohodlné limuzíny a supersportu…který ze zmiňovaných je lepší? Jediná správná odpověď je „jak kdy a jak pro koho“. Určitě ale souhlasím snázorem pana Michlovského, že relevantně hodnotit víno může jen vinař. Tzn. člověk, který zná víno a jeho proměny a chování od moštu až do lahve. U ne-vinaře je bodové hodnocení vlastně jen zbytečně složitá forma jednoduchého modelu „chutná x nechutná“. Což je sice velký skok pro člověka, ale jen malý krůček pro lidstvo.

Jak byste přesvědčil pivaře, aby začal pít víno?

Ať ochutnají Gambrinus nebo Staropramen.

…………………………………………………………………………………………………..

3 doporučená vína:

(uveďte název, ročník, přívlastek, popis vína a cenu ve vinařství)


Rosa Inferni 2008
Cuvée Ex opere operato 2007Moravské zemské víno – červenéCena 350 KčVíno 100% „vyrobené“ ze svatovavřineckého. Víno plného těla, rázovité moravské kyselinky a hutnější třísloviny. Předurčeno kvelmi dlouhé archivaci.

Cuvée Ex opere operato 2008

Moravské zemské víno – červenéCena 350 KčVíno 100% „vyrobené“ ze svatovavřineckého. Vůně pravých domácích švestkových povidel je sice ve všech svatovavřineckých zvinařství Dva duby, nicméně tady je, díky ročníku 2008, tato vůně nejvíce dominantní. Určeno kdlouhé archivaci.

Cuvée Rosa Inferni 2008

Moravské zemské víno – červenéCena 350 KčVíno „vyrobené“ ze svatovavřineckého a frankovky. Ideální dolnokounické cuvée, které spojuje veselého vavřince sšarmantní frankovkou. Určeno kdlouhé archivaci.

3 komentáře:

Anonymous

6. September 2011 20:26

Ďakujem za rozhovor. Prístup pána Šebelu sa mi pozdáva a tak som rád, že tu odpovedal na otázky, ktoré by zajímali aj mňa.

peter

Anonymous

14. September 2011 13:22

Peter,
diky moc za hodnoceni.

…kazdopadne jak se pise i v textu, klidne pridejte nejakou svoji otazku. Pokud budu moci, tak rad odpovim.

js (dva-duby.cz)

Anonymous

19. September 2011 14:27

Moc pěkný a poučný článek :)! Dáša

Okomentovat:

*

Loading...