Já vím, do konce roku 2011 ještě pár dní zbývá (vlastně víc, než pár), ale jelikož bych si chtěl vzít poslední týden vprosinci bloggerskou dovolenou, dovolím si shrnout ten letošní rok trochu předčasně. Nebojte se, nebudu se pouštět do nějakého sentimentálního balancování, spíš bych vám chtěl představit změny, které Podkorkem.net čekají od Nového roku. Snad budou klepšímu a nezpůsobí odliv vaší čtenářské přízně.
První příspěvek jsem na tento blog umístil 27. března 2011, je to neskutečné, jak ten čas letí. Do dnešního dne jsem vyprodukoval nějakých 73 příspěvků (+2 ještě snad dodám). I když jsem se nevyvaroval sem tam nějaké chyby či nepřesnosti, tak zpostupně rostoucí návštěvnosti stránek a vesměs pozitivních reakcí usuzuji, že mou produkci netvoří nepitelné krabicáky, ale spíš lehké kabinety, po kterých po přečtení nebolí hlava. Jižní svah kdysi ve své zmínce o mém blogu uvedl „strukturované články novinového typu napsané srozmyslem“, což docela odpovídá mé současné vizi. Podkorkem.net není typický blog o víně, ale spíš online magazín spravidelnými rubrikami, jako jsou novinky ze světa vína, profily vinařů, ochutnávky vín apod. Velkou radost mi dělají zejména oblíbené Rozhovory spřívlastkem, kde prostor dostávají tuzemští vinaři. A zprostředkování myšlenek, názorů či chcete-li know-how od osobností, které dělají vína vČechách a na Moravě, to je směr, kterým bych chtěl, aby šel tento web i nadále.
Vinařův rok: aneb víno, pot a hrozny
Pro příští rok tedy bude stěžejním projektem stránek Podkorkem.net nový seriál snázvem Vinařův rok. Jelikož půjde o poměrně unikátní záležitost, kde bude realizace záležet nejen na mě, ale i partnerech zřad několika tuzemských vinařství, nevím, zda projekt dovalíme do vysněného konce vprosinci 2012. Takže o co půjde? Vrámci pravidelných příspěvků bych vám chtěl nabídnout pohled do kuchyně, nebo chcete-li přímo pod pokličku, fungování vinařských firem zMoravy a Čech. Ukázat, co vše práce vinaře obnáší, co a kdy se řeší vprůběhu celého kalendářního roku, jak probíhá výroba vína, jak se vinaři vypořádávají snástrahami počasí, a co vše nad rámec práce ve vinařství tito pracovití lidé ještě dělají. Zhruba každý týden bude aktuální dění popisovat jeden ze spolupracujících vinařů. Postupně se ve svých příspěvcích střídat, takže bude možné porovnat i odlišnosti vpřístupu různě velkých vinařství, odlišných filozofií a firem zrůzných koutů ČR (celkem pět vinařských podoblastí). Zástupci vinařství vždy také odpoví několik otázek, jejichž cílem bude zmapovat osobní názory na konkrétní aktuální témata vprůběhu roku. A kdo že přislíbil spolupráci na projektu Vinařův rok? Jména vinařství a jejich zástupců se dozvíte během tohoto týdne. Sám vtuto chvíli nevím, jak bude projekt fungovat a zda si najde své čtenáře. Ale beru to jako výzvu, se kterou se pouštím na pole neprobádané a potěšila mne i kladná odezva ze strany oslovených vinařů. Takže nezbývá, než si držet palceJ
Bude toho víc
Kromě Vinařova roku bude na Podkorkem.net pokračovat také oblíbený seriál otázek a odpovědí snázvem Rozhovor spřívlastkem. Připravovat bych chtěl také texty kaktuálním tématům, vybírat zajímavosti ze světa vína (eCUVEE) a dávat tipy na zajímavá vína. Každý měsíc bych chtěl ochutnat zhruba pět tuzemských vín jedné odrůdy a doporučit ta zajímavá znich. Vlednu začneme Neuburským.Posledním seriálem, který je ve své polovině a byla by škoda ho nedokončit, je putování po vinařských oblastech Francie – Tour de France. Já myslím, že je toho celkem požehnaně. Vprůběhu roku se určitě bude podoba webu měnit, ale tohle je má současná představa. Vneposlední řadě nesmím opomenout projekt Mojelahve.cz, kam přispívá stále více z vás. Po uživatelské stránce ho vpříštím roce čekají další vylepšení. Co se týká obsahu, budou zde kromě aktualit a Kulinářského vinného kdesicosiáře také články představující jednotlivé odrůdy zeStátní odrůdové knihy a abeceda vinných pojmů. Kdyby se chtěl na tomto projektu někdo autorsky spolupodílet, budeme rádi, ozvěte se.Takže přeji vám hodně skvělého vína vroce 2012!
Jan Čeřovský
19. December 2011 09:47
Přeju hodně sil vše dotáhnout do zdárného konce! Podkorkem je moc fajn projekt
Sám mám taky kupu plánů, ale už o nich raději nic nepíšu, až příliš věcí zůstalo jen jako návrh/nápad někde v hloubi článku a nakonec se, z důvodů různých a časových především, prostě neuskutečnilo 
Radim Pytlík
19. December 2011 10:41
A já se taky přidávám s přáním spousty elánu do další práce na blogu i na webu „mých lahvích cézet“
Taky hodně příjemných překvapení při degustaci dalších – a hlavně tuzemských vín
Přiznávám, že mě pořád víc zajímají hlavně tuzemská vína a tuzemští vinaři než celá slavná vinařská Francie…takže na plánovaný „Vinařův rok“ se sakrametsky těším a držím palce s realizací a chutí do jeho naplnění i dokončení
A mimo to…šťastné a veselé Vánoce a úspěšný nový rok 2012 přeji všem „podkorkářům“!! 