Po velkobílovických horách s Tomášem Osičkou

Únor, 1.02.2022 08:58

Ve známé sklepní uličce za Velkými Bílovicemi v druhé polovině ledna není ani zdaleka takový ruch jako v letních měsících. Respektive v neděli dopoledne je tam mrtvo stejně jako všude jinde. Tím spíš, když se venkovní teplota pohybuje kolem nuly a fouká ostrý mrazivý vítr. Naštěstí jsme nemuseli bušit na zamčená vrata zdejších sklepů, byli jsme totiž domluveni s Tomášem Osičkou, že nám ukáže, co pod hlavičkou svého vinařského projektu Verýsek chystá nového.

IMG_20220123_104623

Tvář Tomáše Osičky jste mohli zahlédnout, pokud jste se minulý týden sledovali vyhlášení soutěže Vinařství roku České republiky. Do finálového klání se totiž probojovalo i pražské vinařství Salabka, které Tomáš Osička jako technolog v upoutávkách reprezentoval. Aktuálně totiž Tomáš stíhá sedět na dvou vinařských židlích, a kromě vinobraní v Tróji se věnuje i svému projektu Verýsek v rodných Velkých Bílovicích.

První, co je potřeba osvětlit, je trochu netradiční název projektu. Tomáš Osička k němu před časem na tomto blogu uvedl: „Když přijedete do Bílovic, po krátké době zjistíte, že zde žije mnoho rodin s příjmením Osičkovi. V minulosti, aby se po dědině vědělo, o koho jde, měl skoro každý nějakou přezdívku. A naše rodinná byla právě ,,VERÝSEK“. Začalo se tak říkat mému dědovi Františkovi, a to proto, že byl na stromech více než na zemi, zpočátku se mu říkalo Franc Veverka a později VERÝSEK, stejně jako mému otci, mě a vlastně dnes i našemu narozenému synovi Jonášovi.“

Než jsme se dali do ochutnávání vzorků z nerezových tanků a dubových sudů, vzal nás Tomáš Ocička na menší „offroad safari“ po bílovických vininích, nebo chcete-li horách. Nejprve jsme projeli prestižní a skvělou na jih orientovanou vinicí Přední hora, kde se na sprašových půdách historicky dařilo odrůdám jako Veltlínské zelené, Neuburské, Modrý Portugal nebo Svatovavřinecké. Tomáš Osička tu chce pracovat s veltlínem a rýňákem.

IMG_20220123_103437

Přes horizont jsme pak přejeli do viniční trati Zadní hora, zrcadlově orientovanou na opačnou stranu, tedy na sever, kde se Tomáš dostal k 40 let staré výsadbě Veltlínského zeleného. Hlavní modrou odrůdou v portfoliu projektu Verýsek je Frankovka a ta je vysazena na 0,5 hektaru v trati Stará hora. To už jsme ale skoro co by kamenem dohodil od slavné bílovické Kaple sv. Cyrila a Metoděje, jednoho z nejfotografovanějších míst na Moravě. Dnes je tu ale klid, jen dvě děvčata se snaží v prudkém větru zkrotit balónky ve tvaru číslic 3 a 0, aby to na instáči vypadalo k světu. Krátce se kocháme trochu zasmušilými okolními vinicemi, ale vítr je ostrý jak ryzlink z Rheingau, takže rychle zpět do degustačního sklepa.

IMG_20220123_104923

Zatímco loni Tomáš Osička nalahvoval 5000 vín, letos to bude už 11 000 sedmiček a v příštích letech by se postupně chtěl dostat až na dvojnásobek tohoto množství. Jako první jsme zkusili mladé Veltlínské zelené 2021 Grüve, které půjde do lahví začátkem března. Ve vůni svěží a intenzivní víno, s tóny meruňky, citrusů a lučních bylin. Lehce nakouřené, v chuti středně plné, energické pití. Kromě peckového ovoce, s tóny lučních bylin a jemným tónem medu. Minerální závěr, hodně povedené víno, „rakouského“ skvěle pitelného střihu. Rovněž fajn, i když o chlup méně rafinovanější bylo Neuburské 2021, suché víno, s přímočarým ovocným projevem, jemnou mineralitou v dochuti.

Pokračovali jsme sérii bílých Sauvignonů 2021,nejprve čistě nerezovou verzí, v závěsu doplněnou  hned třemi víny ze třech různých sudů. Super byl pak Sauvignon blanc 2020, vyvážený a komplexní v chuti, s tóny broskve, mandarinek a citrusů, s dobře integrovaným sudem a jemnými tóny vanilky a nakouřenosti. Vyšší kyselina krásně prořezává bohatou chuť tohoto vína. Sauvignon s dalším potenciálem zrát na láhvi.

IMG_20220123_114625

Jestli jsme měli u Herzánů o den dříve zajímavou možnost ochutnat stejné Frankovky z různých ročníků, tak Tomáš Osička zase nabídl „masterclass“ na téma Frankovka 2021 ze čtyř různých sudů, od výrobců jako Seguin Moreau, Vicard nebo Cadus. Třeba sud Cadus vypíchl ve víně aromatiku a kromě ovocné složky výrazněji i květinové tóny, tak ze sudu od Seguin Moreau působilo víno více kompaktně s vystupujícím tříslem. Vína budou ve finále blendována dohromady a nutno říci, že surovina ročníku 2021 vykazuje skvělou koncentraci a strukturu. Novinkou v portofoliu projektu Verýsek bude v ročníku 2021 zřejmě také červené cuvée odrůd Svatovavřinecké, Frankovka a Pinot noir, oproti Frankovkám s jemnější „pinotovou“ strukturou a krásnými tóny červených peckovin.

Verýsek je za mne hodně zajímavý vinařský projekt, který už na svém startu nabízí velmi pěkná vína z vyhlášených velkobílovických tratí. Líbí se mi i orientace na tradiční odrůdy jako jsou Neuburské, Veltlínské zelené, Svatovavřinecké nebo Frankovka. Počet odrůd by se do budoucna neměl příliš rozšiřovat, Tomáš Osička se chce spíše věnovat poznávání jednotlivých vinic a ladění ideální vinifikace a zrání pro každé víno. Navzdory počasí to bylo hodně zajímavé dopoledne, rád se do Bílovic zase někdy vrátím.

Okomentovat:

*

Loading...