Po čem vinaři touží… aneb vinice chtěné nejvíce

Září, 12.09.2016 08:47

Ačkoliv v tuto část roku žijí vinaři každodenními starostmi, modlitbami za příznivé počasí a finišují péči o své hrozny, dovolil jsem si je požádat, aby se odtrhli od reality a krátce se zasnili. Představte si, že byste mohli mít jakoukoliv vinici na Moravě nebo v Čechách a dělat z ní víno (samozřejmě kromě těch vlastních). Která by to byla a proč? Šobes, Železná nebo snad Klamovka? Tak přesně na tohle jsem se v rámci ankety zeptal některých tuzemských vinařů.

dscn1082

A aby toho nebylo málo, ještě jsem se pídil po tom, který vinařský region či oblast v Evropě je vinařům nejbližší mimo ten náš. Kde by chtěli teoreticky vinařit, kdyby to nebylo v Čechách a na Moravě? Proč by to Jana Stávka táhlo do Portugalska, Jiřího Baláže do Rakouska nebo Lubomíra Glose do Chorvatska? Nejen to se dozvíte na následujících řádcích.

Jiří Baláž, Vinařství Baláž (Dolní Dunajovice):

1) Už od začátku své vinařské kariéry vzhlížím k vinicím v katastru obce Perná. Celý svah nad obcí patří snad k tomu nejlepšímu v České republice a to nejen díky krásnému výhledu, ale z toho odborného vinařského pohledu hlavně díky svým jedinečným pěstitelským podmínkám! Osobně neznám v ČR jinou viniční lokalitu, která by ve svých vínech uměla tolik terroir znaků jako např. vinice Železná, Goldhamer nebo Purmice. Toto je ale fakt a rok co rok potvrzovaná skutečnost i u dalších vinic Mikulovské vinařské podoblasti. Vinice jako je Železná a Goldhamer jsou dnes už ikony, ale jsou tady i jiné špičkové, o kterých se (zatím) tolik nemluví Zimní vrch, Ořechová hora, Valtická a další. A proč dělat víno právě z vinic nad Pernou? Mým záměrem je dělat vína, která svým charakterem vypovídají nejen něco o nás (vinařství Baláž), ale věrně „reprezentují“ oblast odkud pochází, její tradice a historii, ale hlavně pak specifické pěstitelské podmínky a konkrétní klima a já jsem přesvědčen, že něco takového umožňují výše jmenované vinice.

2) Morava a vlastně celá Česká republika se z odborného vinařského pohledu označuje jako chladná vinařská oblast s kontinentálním (vnitrozemským) klimatem. Toto se týká víceméně celé střední Evropy podél 49. rovnoběžky, která kromě naší vinařské oblasti zasahuje i další významné a celosvětově uznávané vinařské regiony. No a já se hlavně díky této skutečnosti snažím dívat, inspirovat a učit u kolegů, kteří mají podobné podmínky. Moc rád proto jezdím jen do pár kilometrů vzdáleného Weinviertelu, kde mám i řadu vinařských kamarádů, do Kremsu, Kamptalu a vůbec celého Rakousko, kde nejvíc obdivuji a uznávám Wachau. Obdivuji ale i Riesling z Mosely z vinic kolem Bernkastel, ale tradicí, vinařskou kulturou a historií je nám Rakouskou o dost bližší a shledávám zde hodně podobností a právě proto „volím“ Wachau :-).

p1090961-2

Jan Stávek, J.Stávek Víno (Němčičky):

1) Líbí se mi Stará Hora v Horních Bojanovicích, protože jsou z ní vynikající Sauvignony, parádní je trať Nad Zahrady ve Velkých Pavlovicích, protože dává vynikající modré hrozny. Na Mikulovsku se mi líbí trať Liščí vrch z Březí, pro svou mineralitu, kterou propůjčuje pěstovaným vlašákům.

2) Chtěl bych vinařit v Portugalsku, nejlépe v Douru, ale možná také v Setúbalu. Portugalci jsou velmi srdeční, stejně jako Moraváci a na rozdíl od ostatních evropských regionů si na nic nehrají. K tomu bych ještě možná přikoupil nějaké vinice v Alsasku (pro jejich sušší varianty Ryzlinku rýnského) a v jihozápadním Štýrsku (pro jejich originální Schilcher rosé).

Zdeněk Vykoukal, vinařství Zdeněk Vykoukal (Hostěrádky-Rešov):

1) Asi jsem příliš zamilovaný do naší Staré hory, takže v první řadě bych si určitě pořídil další vinice na ní, ať už v Hostěrádkách-Rešově nebo Újezdu u Brna. Další zajímavou je pro mě trať Staré vinohrady nad Zbýšovem (okr. Vyškov). Ve středověku a raném novověku tu vinice byla. Je to krásná poloha na Slavkovském bojišti. Křižovatkou nad touto vinicí prošli v jeden den, 2.prosice 1805, tři císaři: Napoleon Bonaparte I., František I. a Alexandr I. To místo má genius loci, a to má vinice mít.

2) Kdybych se musel někam stěhovat, tak bych se asi nestěhoval za terroirem či stylem vín, ale za stylem života. Mám rád moře, teplo, krátké nebo žádné zimy a Evropu. Takže by to bylo někde hodně na jihu Evropy: Kalábrie, Sicílie, jižní Španělsko, atd. A když už bych šel ale opravdu za vínem, lákalo by mě Jižní Tyrolsko, Porýní, Wachau, Štýrsko, nebo třeba Somló.

img_6100

Lubomír Glos, Vinařství Glosovi (Moravská Nová Ves):

1) Asi bych volil trať na Pálavě v Bavorech pod Stolovou horou. Dají se tam vypěstovat nejlepší Ryzlinky vlašské v Evropě, ale i jiné odrůdy tam dosahují vysoké kvality.

2) Na některém z ostrovů v Chorvatsku. Jsou tam nejlepší podmínky pro Cabernet Sauvignon, což je nejpěstovanější odrůda ve světě a v tamních podmínkách dává skvělá vína. Vysoké kvality tam dosahují i mnohé další modré odrůdy.

Jiří Šebela, Vinařství Dva duby (Dolní Kounice):

1) Železná v Perné, samozřejmě s vlašákem. Mám rád klasické bílé odrůdy, když se z nich udělá klasické bílé víno a vlašák z Pálavy má v tomto světové parametry. To veltlíny, vlašáky či rýňáky u nás v Kounicích neumí.

2) Zvažoval bych Burgundsko, Piemont (Barolo)…ale stejně nakonec vždycky volím Wachau. Z několika různých důvodů. Řeka (tu nemá Barolo ani Bourgogne), lesy  a obecně příroda (nemám rád čistě monokulturní krajinu, vinohrad kam oko dohlédne… to já nerad), památky a historie. Raději bych si tedy ve Wachau nalil Barolo nebo Pinot z Vosne-Romanee než veltlín ve Vosne-Romanee.

Roman Fabig, Vinařství Fabig (Hustopeče):

1) Spontánně řeknu trať Železná. Pro mě osobně je to nezaměnitelná trať pro odrůdu Ryzlink vlašský a to jí dělá naprosto unikátní. A právě produkce nezaměnitelných vín je to, o co by mi jako vinaři šlo.

2) Nejblíže je mi mentalitou Rakousko nebo Německo a podle toho bych se asi rozhodoval, protože obě země jsou i vinařsky velmi bohaté. Nejspíše bych se ve finále rozhodl pro to Rakousko a konkrétně region Štýrska. Zejména kvůli místním Sauvignonům.

 Aleš Svatoš, Porta Bohemica (Velké Žernoseky):

1) Ačkoliv nemáme potřebu pokukovat po jiných vinicích, tak v Čechách vinice jako obě Vendule v Žernosekách, Sovice v Roudnici, Klamovka v Mělníce by nebyly k zahození. Na Moravě jednoznačně Šobes, Kounice, Turold v Mikulově,  Perná a okolí…

2) Bylo by to italské Trento a okolí. Je tam podobná skladba révy, podobná historie jako u nás. Vinaři mají obrovské možnosti ve volbě nadmořské výšky, autochtonních odrůd, je tam blízko do hor a k moři. Dalším regionem by bylo Toskánsko, pro tradici a malebnost s možnostmi pro modré odrůdy. A nakonec zmíním asi Wachau. Pro své jedinečné podmínky pro odrůdy Ryzlink rýnský a Veltlínské zelené. 

zelezna_x_b

Moravavinice

Okomentovat:

*

Loading...