PN a GV z NZ

Říjen, 3.10.2017 07:45

V dnešní divoké a nepřehledné době máte jen několik jistot. Tak třeba chleba Vám vždy spadne na zem namazanou stranou, pokud do filmu obsadíte Adama Sandlera nikdy to nebude trhák, a když si v baru objednáte víno z Nového Zélandu, dostanete Sauvignon blanc. Málokterá země se dokázala tak výrazně vyprofilovat jedním stylem vín. Nový Zéland = Sauvignon blanc. V řeči čísel je to stále celkem neúprosná matematika, tři čtvrtiny novozélandských vín pochází z této odrůdy, ale pravdou je, že novozélandští vinaři se snaží doplňovat a rozšiřovat paletu svých vín o další položky.

IMG_4460[1]

Více než 21 000 hektarů Sauvignonu blanc, tak v zemi Hobitů a zakrslých nelétavých ptáků doplňuje třeba 5000 hektarů Pinotu noir, 3000 hektarů Chardonnay, 2400 hektarů Pinotu Gris, něco málo Rieslingu, Gewürztramineru nebo Syrahu, Merlotu a Cabernetu. Jo a taky Grüner Veltliner prosím pěkně. Na jeden jsem zrovinka narazil minulý týden.

To jsem totiž po delší době zabrousil do Marks & Spencer, podívat se, jestli mi tam nepadne nějaká láhev do oka. Dají se tam občas nalézt rarity, které je jinak těžké na tuzemském trhu sehnat. Nakonec jsem odolal vábení vín z Japonska, Mexika, Uruguaye nebo New Yorku a sáhnul jsem po dvojici vín z Nového Zélandu. Pinot noir vyhlášeného ekologického vinařství Yealands byla celkem konzervativní volba, naopak druhé víno čistě zvědavost. Asi si říkáte, proč by měl našinec nasávat Veltlínské zelené z Nového Zélandu, když kousek od našich hranic se dělají ta nejlepší vína této odrůdy na světě, a i v naších luzích a vinohradech se dají nalézt povedené kousky. Já jsem holt ale člověk od přírody zvínavý… tedy co se vína týče zvídavý. Prostě jsem chtěl zkusit ochutnat Grüner Veltliner z Nového Zélandu, první v životě.

Grüner Veltliner opravdu nepatří mezi typické odrůdy Nového Zélandu. Celková výsadba na obou ostrovech dosahuje zhruba 46 hektarů, což je pro srovnání méně, než má Aurelius u nás. Logicky se nedá mluvit ani o nějakých typických novozélandských veltlínovských oblastech, ale vzhledem k tomu, že Rakousko tuto odrůdu aktuálně celkem úspěšně promuje za svými hranicemi, tak co není, může být. Každopádně v případě Seifried Estate jde spíše o odkaz na původ zakladatele vinařství Hermanna Seifrieda. Rodilý Rakušan vinařství založil v roce 1973 se svou novozélandskou manželkou. Až v roce 2008 se vinařství podařilo Grüner Veltliner vysadit v první vinici, poté co odrůda prošla úspěšným schvalovacím procesem a karanténou. Jinak vinařství sídlí ve vinařské oblasti Nelson, celková rozloha vinic, dosahuje 250 hektarů.

Grüner Veltliner 2016, Seifried Estate, 12,5 %          Hodnocení: 87 bodů

Ve skleničce barva bílého zlata. Vůně je výraznější, relativně pronikavá, s tóny zralých citrusů, kdoulí, bílou broskví, hruškou nebo ananasem. Působí zralejším, expresivnějším dojmem oproti minerálně vybroušeným klasikám z Rakouska.  V chuti příjemné, k ovocným tónům se přidává bylinkový podtón a trocha pepřovosti. Akurátní kyselina, nikterak nervy drásající, víno má slušnou délku, dobře se pije. Fajn víno, na druhou stranu nic, z čeho by se měla podlomit kolena, co by spustilo tik v pravém oku.

IMG_4464[1]

Pinot noir je oproti Veltlínskému zelnému odrůdou, na kterou vinaři na Novém Zélandu sází hodně a do budoucna si od ní slibují ještě víc. Regionem zaslíbeným je pro PN na Novém Zélandu zejména Central Otago, i když ve výsadbách vede Marlborough.

Já osobně místním Pinotům fandím, rozhodně jsem už v minulosti mezi místními víny našel zajímavé kousky. Pinoty z Nového Zélandu v sobě mají něco starosvětského, jsou elegantní, umí doslova pohladit na jazyku, nejde o takový ten „vulgární“ styl alá „jsem tu tak tady mě máš“. Přiznám se, že zatímco třeba z Jižní Ameriky si opravdu nevybavím jediný Pinot noir, který by mne nadchnul, u Nového Zélandu by se pár takových vín našlo.

Vinařství Yealands patří mezi profláknuté větší producenty, kteří část své produkce hrnou skrze supermarkety. Před nějakou dobou jsem ochutnal jejich relativně slušný PN 2012, tehdy pod hlavičkou Tesco Finest, tentokrát tedy víno ročníku 2015 z Marks & Spencer.

Pinot noir 2015 R3 Single block, Yealands Estate, 13,5 %     Hodnocení: 88/100

Víno z vinice v Awatare valley. Na Pinot má poměrně sytější barvu ve skleničce, ve vůni je expresivní. Objevují se tóny červených třešní, rybíz, maliny nebo fialka, aromatický koktejl působí hodně fresh a energicky. V chuti mladistvé, šťavnaté, pěkně strukturované, lehčí s tóny čerstvého ovoce. Jemné delikátní třísloviny vystupují v delším závěru. Jasně, tenhle Pinot asi nebude v eleganci soupeřit s nejlepšími Burgundami, ale je to zábavné a má to grády.

IMG_4462[1]

Okomentovat:

*

Loading...