Pinoty z Tanzbergu

Únor, 19.02.2015 09:11

V jednom z nedávných příspěvků jsem psal o moravských Pinotech. Jeden z nich měl bohužel „těkavku“ a nedal se pít. Víno jsem oželel a vylil. Uběhlo jen pár dní a z Tanzbergu přišla přes Facebook nabídka doručení náhradní lahve. Tu jsem nakonec dostal včetně sedmičky ročníku 2010, která teprve letos půjde do prodeje.

Tanzberg-Pinot

Zatímco Pinot noir ročníku 2007 pochází ještě z nakoupených hroznů, 2010ku ve vinařství vyprodukovali již z vlastní suroviny pocházející z viniční trati Anenský vrch. Rok 2010 byl bezprostředně hodnocen vinaři kvůli svému chladnějšímu průběhu jako skvělý, co se bílých vín týče, ale musím říci, že s odstupem času se setkávám také se skvělými červenými víny tohoto ročníku. Loni například elegantní Frankovka 2010 Chateau Downia od Miloše Michlovského, před pár dny to zase byl hodně příjemný Merlot 2010 z Vinařství Springer. Velkou radost udělal, či doslova nadchnul také Pinot noir 2010 z Tanzbergu. Dostal jsem ho v lahvi bez etikety, do prodeje by mělo jít víno již velmi brzy. Ale hezky po pořádku.

Pinot noir 2007, Tanzberg, 14 %

Víno má čistou, světlejší barvu s cihlovým okrajem. Výraznější aromatika, sušené ovoce, švestky, ostružiny a tóny připomínající dřevo, tabákový list. V ústech se víno prezentuje vyšší kyselinou, jemným tříslem. Tóny přezrálého červeného ovoce, červeného rybízu, brusinek, v dochuti lehká animální koncovka. Časem prověřené víno, ve velmi dobré kondici, k vypití spíše hned než k nějaké další archivaci. Vrchol už má za sebou, vyšší alkohol působí trochu rušivě.

Orientační cena: 260 Kč (Český archiv vín)

Pinot noir 2010, Tanzberg, 14 %

Elegantní rubínová barva, vyšší viskozita. Svěží a komplexní vůně zralých třešní, brusinek doplněných o tóny připomínající rozkvetlé květiny. Harmonická a expresivní chuť plná červených peckovin, sušeného ovoce, červeného rybízu, brusinek, se špetkou kořenitosti. Plné a šťavnaté víno, dlouhé, postavené na příjemné kyselině. Za mě parádní Pinot s dalším potenciálem.

Pinot-noir

Okomentovat:

*

Loading...