Pinot noir a Frankovka od Michala Kacetla

Leden, 11.01.2021 08:23

V rámci obnovy kondičky po svátečním hřešení jsme si s drahou naordinovali sobotní 20 kilometrovou procházku po červené trase z Berouna přes Děd do Nižboru a zpět podél řeky. Teplota lehce nad nulou a bonusových pár centimetrů sněhu, vytvořilo téměř dokonalou zimní atmosféru. Bez možnosti načerpat síly v některé z nižborských hospod, jsme museli zvládnout celou trasu prakticky na jeden zátah a unavené nohy posledních pár kilometrů hnala už jen vidina gauče a dobrého vína. V rámci regenerace velmi dobře posloužila dvě mladá šťavnatá červená vína vinaře Michala Kacetla. Vyrovnaná dvojka v podobě Pinotu noir 2019 a Frankovky 2019.

IMG_20210109_154223

Vinařství Kacetl založil Michal v létě 2017, výrobě vín definitivně propadl během studia Mendelovy univerzity v Brně. V roce 2018 jeho vinařství nalahvovalo 6000 vín, stěžejními odrůdami jsou Veltlínské zelené a Frankovka. V současnosti pochází část produkce z vlastních vinic a část z nakupovaných hroznů, jasnu prioritou je tedy rozšiřování vlastní výsadby.

Podtitulem vinařství Kacetl je „Přírodní vína od malovinaře“. „Třetinu produkce tvoří vína na sudech či v kvevri, vína kvasí spontánně a zrají bez použití oxidu siřičitého či jiných aditiv. Jde mi o to tvořit vína, která budou odrážet svůj terroir,“ okomentoval pro tento blog před necelým rokem svůj přístup k vínu Michal Kacetl.

V uplynulých měsících jsem ochutnal slušnou část produkce vinařství Kacetl, hodně mne bavil třeba Pet-nat z odrůdy Müller-Thurgau nebo Akátový veltlín 2019, víno ze starší výsadby a zrající v akátových sudech. Červená vína kvasí spontánně a dlouhodobě zrají na kalech bez přidaného oxidu siřičitého. Spontánně dochází také k malolaktické fermentaci. Oxid siřičitý se přidává pouze v některých případech, a to v minimálních dávkách před lahvováním. Jak Pinot noir, tak Frankovka byly milým překvapením, skvěle pitelná, přímočará vína.

Michal Kacetl je teprve na začátku své vinařské cesty a musím říci, že jsem docela zvědav, kam se ruku v ruce s přibývajícími zkušenostmi posune v horizontu několika příštích let. Aktuální ročník je velkým příslibem a já se budu na další vína z Mackovic rozhodně těšit.

Pinot noir 2019, Vinařství Kacetl, 13,5 %    Hodnocení: 86/100

Zrání 10 měsíců v dubových sudech. Víno má světlejší rubínovou barvu, etiketa napovídá, že je absolutně suché, s kyselinou přesahující 5 g/l. Vůně je energická a výrazná, s tóny červených peckovin, květinovým nádechem a jemnou stopou lékořice či pepře. V chuti je víno středně plné, oplývá příjemnou šťavnatostí mladého peckového ovoce, svěží kyseliny. Ve víně najdete tóny jahod, červeného rybízu nebo fialky. Velmi jemné třísloviny a delší ovocná dochuť s náznakem minerality. Na první dobrou ve skleničce poznáte Pinot noir a pokud patříte mezi fanoušky odrůdy, tohle víno vás určitě bude bavit.

IMG_20210109_154354

Frankovka 2019, Vinařství Kacetl, 12 %    Hodnocení: 84/100

Suché víno, se středně výraznou rubínovou barvou, s fialovým okrajem. Ve vůni lehce divoké, s ovocnými tóny červeného rybízu, švestky nebo ostružin, nechybí tóny připomínající fialku nebo sladké koření. V ústech je víno tvrdší, s říznější kyselinou a jemnými tříslovinami. Chuť je primárně ovocná, kombinuje červené i tmavé peckoviny, s typickou kořenitostí Frankovky. Minimální projev sudu, víno má fajn odrůdový charakter. Závěr je středně dlouhý s přetrvávající kyselostí. Víno zrálo 10 měsíců v dubových sudech.

IMG_20210109_154415

Okomentovat:

*

Loading...