Petr Marada: Více se zaměříme na sekty a autentická vína

Srpen, 20.08.2014 08:33

Své vinařství založil Petr Marada vMikulčicích teprve před osmi lety, po absolvování Zahradnické fakulty Mendelovy zemědělské a lesnické univerzity. Nezdědil, nerestituoval, vinařství Marada zakládal tzv. na zelené louce. Začátky nebyly jednoduché, jak říkají Němci „Aller Anfang ist schwer“, ale Petr Marada se kousnul a dnes je hrdým majitelem firmy s 11 hektary vinic. To vČechách se zase říká „Co Čech, to muzikant“ a vduchu tohoto motta Petr šéfuje zpozice primáše cimbálové muzice Slovácko. A jak to ladí ve svém vinařství? To se dozvíte vdnešním Rozhovoru spřívlastkem.

Ve vinohradech má Petr Marada vysazenu poměrně pestrou směsku odrůd, no posuďte sami. Sauvignon, Chardonnay, Rulandské šedé, Tramín červený, Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Svatovavřinecké, Frankovka, Zweigeltrebe a Rulandské modré. Další odrůdová vína pak ještě produkuje znakoupených hroznů (Děvín, Hibernal, Svatovavřinecké a Cabernet Moravia). Vlastní vinice jsou ošetřovány vrežimu integrované produkce, částečně se také koketuje srežimem bio. Vína Petra Marady není tak úplně lehké vPraze sehnat, nenatrefíte na ně ani na různých soutěžních přehlídkách. Jak Petr Marada říká: „vyhrávají na nich sladké přesířené vodičky“.Poměrně razantní je například i votázce evropských dotací. Více už na následujících řádcích.

…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?

Trochu náhodná. Původně jsem chtěl provozovat živočišnou výrobu a především chovat koně. Ovšem v17 letech jsem udělal se stařečkem své první víno a dostal svůj první sud a bylo rozhodnuto!

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Veltlínské zelené.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

VMikulčicích máme trať Kněžské. Je zde hlinitopísčitá půda, výživná, hrozny zní dávají plná a extraktivní červená vína, bílá vína mají povětšinou ovocné tóny časem přecházející do minerality. VLužicích obhospodařujeme trať Kratiny, kde je tufový šedý písek. Ryzlink rýnský ztéto půdy je lehčí skvětnatými tóny. Podzimní mlhy podporují výskyt Botrytis Cinerea, což způsobuje mírné chlebové tóny. Starší ročníky jsou až petrolejové. Ještě zmíním Josefov, trať Kukvička. Zde se vyskytuje spraš svyšším podílem vápníku a sodíku. Vína ztéto trati jsou strukturální, plná svyšším obsahem kyselin.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Je to zmíněná Kukvička, máme zde Chardonnay a Frankovku.

Jaké postupy dodržujete ve vinicích?

Integrovanou produkci sminimálním ošetřováním pomocí herbicidů. Vmeziřadí zkoušíme pěstovat místo klasické trávy bio směsky. Jeden hektar vJosefově děláme vprodukci Bio.

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství? (např. vybavení sklepa, zda používáte selektivní či přírodní kvasinky, síření vín, jak probíhá zrání apod.)

Dvě bílá vína se zbytkovým cukrem děláme pomocí selektivních kvasinek. Zbytek bílých a červených vín kvasí zvyselektovaných burčáků (zákvasů), které necháme samovolně rozkvasit. Vína dle ročníku zrají na jemných kalech sminimem síry. Veltlínské zelené, Chardonnay a Ryzlink rýnský děláme autentickou metodou (zrají vakátových sudech či sudech barrique). U červených vín používáme kromě odrůdy Rulandské modré vinifikátor. Následně po malolaktické fermentaci zrají mladá vína vdřevěných sudech na jemných kalech bez přidání síry šest až 20 měsíců. Většinou lahvujeme bez filtrace.Jako novinku vprodukci vinařství máme sekty. Založil jsem zhruba 800 lahví sektů kvašených vláhvi, jde o Cuveé Ryzlink rýnský a Ryzlink vlašský.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Chardonnay, Veltlínské zelené a Ryzlink rýnský. Hrozny pochází ze staré vinice, proto jsou vína velmi minerální, strukturálně plná, šťavnatá, celkově hodně zajímavá.

Čeští a moravští vinaři soblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Vinařskou firmu jsem nezdědil ani nerestituoval či neprivatizoval, tudíž začátky jsou finančně velmi těžké. Mám zaměstnance a rodina pomáhá dle možností spíše okrajově. Snažím se čas rozdělit mezi vinařství, rodinu a cimbálovou muziku Slovácko.

Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkal/a jste si někdy, že svinařením skončíte?

O konci jsem neuvažoval asi nikdy. Nejhorší momenty byly dva. Vroce 2009 jsem zjistil, že nedosáhnu na dotační titul mladý zemědělec, protože jsem měl IČO starší 18 měsíců. Udělal jsem si ho vroce 2004 jako SHR (samostatně hospodařící rolník) ve druhém ročníku na MZLU kvůli výsadbě 30 arů vinice před vstupem do EU, abych splnil papírové náležitosti. Byl jsem sice vedený jako student, protože jsem začal podnikat až o čtyři roky později, protože réva přece rodí až třetím rokem. Dotace byla nějakých 30 tis. Kč, zčehož půlku musím stejně vrátit, ale na plánovaných 40 tis. eur jsem nedosáhl. Kdybych seděl na kolejích vhospodě, tak jsem udělal lépe.Druhým stresujícím momentem byla bezmoc nad rozkvašeným vínem vláhvi, když zjistíte, že bez kila síry na litr či vybavení provozu za miliony korun vpodstatě nejste schopní vyrobit víno svépomocí.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Plánuji výsadbu vinic – bez nich to nejde. Rád bych měl vsortimentu také větší podíl sektů a více autentických vín.

Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

O víno se profesionálně zajímám až od roku 2006 tudíž uvedu 2009 pro červená vína a 2010 vína bílá.

Jaký je podle Vás ročník 2013?

Na bílá vína nadprůměrný až výborný u červených vín podprůměrný. Na druhou stranu některá červená vína možná ještě předčí mé očekávání.

Kde všude jsou Vaše vína kdostání?

Severočeský, Středočeský, Jihomoravský, Olomoucký kraj a Vysočina.

Vjaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

Litoměřické či Mělnické – nulová konkurence.

Jak jsou nastaveny podmínky pro provozování vinařství vČeské republice? Uvítal/a byste nějaké změny? Ať už legislativní, institucionální daňové či jiné?

Dotace jsou povětšinou nastaveny pouze pro bohaté firmy a ještě Vás vsystému kriterijních bodů nutí dělat nějaké „krajové speciality“, neboť nemají extra velký finanční efekt. Vinař má být vinař. Rozmanitost výroby vína či pěstování révy je úžasná záležitost, ale časově neskutečně náročná, pokud ji chcete dělat dobře.Zrušil bych dotace vzemědělství celé EU všem mimo horských oblastí. Pro zaměstnance vzemědělství bych dal paušální sociální zdravotní 2000 Kč/na osobu.

Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustil/a?

Baví mne práce spůdou a smladým vínem. Odpustil bych si boj sbyrokracií a neplatiči.

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

Ryzlink rýnský.

Mění se vposledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Pomalu poznávají vinařský svět a propíjejí se ksuchým vínům. Ovšem ve finále si vyberou sladké.

Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Veltlínské zelené, zejména pro vynikající a pravidelnou plodnost, chuť hroznu, dobrou cukernatost. Hodí se na jakékoli jakostní víno, od sudového až po slámové.

Doporučil byste nějakou knihu o víně?

Víno znebe na zem (Nicolas Joly).

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Hraju na housle.

Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Spoustu soutěží hodnotí vinařští amatéři, kteří výrobě vína nerozumí a nechají se strhnout primárními parametry vína. A potom vyhrávají sladké přesířené vodičky. Nebo naopak vinaři, kteří jsou ve svém hodnocení velmi úzkoprsí a preferují pouze svůj vlastní styl. Mezinárodní soutěže nedokážu posoudit.

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Pokud by degustátoři dodržovali danou škálu možností, tak ano. Ovšem prakticky to nelze.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Dobré víno musí dostat od vinaře čas a prostor, aby ukázalo svoji krásu.

…………………………………………………………………………………………………..

3 vína doporučená vinařem:

Chardonnay 2012, pozdní sběr

Víno zrálo 12 měsíců vakátových sudech. Vchuti je plné, extraktivní sdlouhou perzistencí. Doba zraní 5-10 let.Cena: 150 Kč

Děvín 2012, výběr zhroznů

Hrozny dozrály do vysoké cukernatosti 25,2 stupňů. Proto ve vůni cítíme krásnou růži sjemným nádechem medu. Vchuti je víno plné, kořenité a díky malému zbytkovému cukru kulaté. Cena: 150 Kč

Frankovka 2011, pozdní sběr

Vůně lesních plodů a jemná tříslovinka sčokoládovým nádechem vchuti.Cena: 150 Kč

Okomentovat:

*

Loading...