Petr Čech: Ročník 2013? Ideální pro archivaci bílých vín

Květen, 22.05.2014 08:08

Rodinné vinařství Čech najdete v obci Tvrdonice patřící do Slovácké vinařské podoblasti. Vinařství vzniklo relativně nedávno, konkrétně v roce 2010, kdy se Jan Čech, tehdejší spolumajitel vinařství ČEBAV, rozhodl jít vlastní vinařskou cestou. Již o rok později se ale firma musela vypořádat s tragickou událostí, Jan Čech podlehl těžké nemoci. Pomyslné žezlo a vedení vinařství od té doby převzal jeho syn Petr. Na práci otce se mu podařilo navázat a vína ročníků 2010 a 2011 posbírala řadu ocenění na mezinárodních soutěžích, jako AWC Vienna nebo TERRAVINO.

Spolu Petrem Čechem, jinak vystudovaným stavebním inženýrem, se do chodu vinařství zapojili i další její členové. Dcera Jana, která zde zúročila svou praxi v oboru obchod a marketing, nebo syn Vladimír – ten zastává dvě na první pohled nesouvisející nicméně pro vinařství důležité pozice, tedy vinohradník a správce internetových stránek. Ve vinařství pracuje i manželka Vladimíra, která má na starosti administrativu.Vinařství Čech dnes hospodaří na 20 hektarů většinou nově vysazených vinic, vedených v integrovaném režimu. Převážná většina produkce je zaměřena vína přívlastková, v sortimentu jsou ale i vína ledová a barikovaná. Z bílých odrůd lze ve vinicích nalézt Sauvignon, Tramín, Ryzlink rýnský, Rulandské šedé nebo Chardonnay. Z červených pak hlavně Cabernet Sauvignon, Cabernet Moravia, Neronet a Dornfelder. Více již své vinařství v dnešním Rozhovoru s přívlastkem představí vinař s dobře zapamatovatelným fotbalovým jménem – Petr Čech.…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?

Po smrti tatínka jsem převzal roli vinaře. Takže jsem tak trochu “vinařem proti své vůli.”

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Muškát moravský ročník 2011.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Naše vinice jsou orientovány na jihovýchod, je v nich teplé mikroklima s dostatkem srážek. Ve vinicích jsou jílovito-hlinité a těžké jílovité půdy.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Je to viniční trať Nové vinohrady v katastru obce Tvrdonice. Pěstujeme zde Sauvignon, Ryzlink rýnský, Tramín, Chardonnay, Cabernet Sauvignon a Cabernet Moravia.

Jaké postupy dodržujete ve vinicích?

Všechny naše vinice obděláváme podle zásad ekologického zemědělství.

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství? (např. vybavení sklepa, zda používáte selektivní či přírodní kvasinky, síření vín, jak probíhá zrání apod.)

V našem vinařském provozu používáme nejmodernější technologie. Od pneumatického lisu přes řízené kvašení až po cross-flow filtraci. Co se týče selektivních kvasinek, tak od toho v posledních letech pomalu ustupujeme. Vybraná červená vína zrají v sudech barrique.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Vyjmenoval bych tři odrůdy, a sice Sauvignon, Tramín a Rulandské šedé, protože v našich podmínkách velmi dobře dozrávají a dávají překrásná vína.

Čeští a moravští vinaři s oblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Po smrti tatínka, který byl vinařem srdcem i duší, se do práce ve vinařství zapojili všichni členové rodiny. Oddělit práci od rodinného života v rodinné firmě je velmi obtížné, protože práce ve vinařství je velmi náročná na čas. Každý člen naší rodiny si musí svoje úkoly plnit na 100 %. Tím, že spolu trávíme v podstatě celý den, tak jsme se spolu naučili vycházet vcelku dobře. Sem tam se vyskytne menší názorový rozpor, ale nijak obzvlášť to neřešíme.

Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkal/a jste si někdy, že s vinařením skončíte?

První rok po tatínkově smrti. To jsem chtěl končit každé pondělí.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Chtěli bychom se dostat na 30 hektarů vlastních vinic v systému ekologického zemědělství. A postupem času bychom chtěli vyrábět pouze BIO vína. Čeká nás ale ještě dlouhá cesta a spousta investic, než dosáhneme tohoho cíle.

Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Za posledních 10 let téměř každý, snad jen kromě ročníku 2010. Ten byl trošku slabší. Jinak bych vyzdvihl zejména ročníky 2006 a 2011.

Jaký je podle Vás ročník 2013?

Kyselý. Není úplně podle mých představ, ale je to ročník, na který jsme byli na Moravě dřív zvyklí. Na druhou stranu je to ideální ročník na archivaci bílých vín.

Kde všude jsou Vaše vína k dostání?

Téměř celá ČR, vinotéky, restaurace, soukromá zařízení

V jaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

V Alsasku nebo Porýní. Vyrábějí se tam vína přesně podle mého gusta.

Jak jsou nastaveny podmínky pro provozování vinařství v České republice? Uvítal/a byste nějaké změny? Ať už legislativní, institucionální daňové či jiné?

Uvítal bych administrativní zjednodušení při obchodu s vínem a čerpání dotací.

Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustil/a?

Baví mě to, že každý rok je jiný a tak k tomu musíte přistupovat. Odpustil bych si starosti a množství hodin, které trávím v práci.

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

Teď momentálně žádnou.

Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?

Kvalita vín se geometricky zlepšila, konečně dokážeme konkurovat i vínům ze zahraničí, co se kvality týče. Řekl bych, že bílá moravská vína obstojí i v té nejvyšší konkurenci. Rezervy jsou v morálce některých prodejců vína a lidí, kteří se kolem vinařiny točí.

Mění se v posledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Ano. Za posledních 10 let moravští vinaři naučili lidi pít moravská vína a přes sladká a polosladká se pomalu ale jistě dostáváme konečně k polosuchým a suchým vínům.

Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský, Sauvignon – ve variantách suchá, archivní vína. To jsou vína přesně dle mého gusta.

Doporučil byste nějakou knihu o víně?

K tomu, abyste pochopili krásu vína, není potřeba si o víně číst, ale víno pít.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Moc volného času sice nemám, ale pokud to jde, tak sportuji nebo cestuji.

Jaký je Váš postoj k tuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Je to svým způsobem prestiž a dobrý marketing. Jsou konzumenti, kteří medaile vyloženě vyžadují, jiní chtějí konkrétní odrůdu a je jim jedno, jestli víno ocenění má nebo nemá. Být to na mně, tak tam nelepím nic.

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Nelze. Člověk je tvor omylný a hrozně ovlivnitelný vnějším okolím – to by museli hodnotit přístroje nebo roboti, aby bylo hodnocení objektivní. A hlavně každému člověku chutná něco jiného. Kdybychom měli všichni stejné chutě, tak se vyrábí jedno víno bílé, jedno červené a jedno růžové.

Jaké víno byste doporučil pro první setkání s budoucí tchýní?

To záleží na její chuti.

Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?

Champagne. Proč? To je snad jasné….

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Téměř vůbec.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Moravská vína od Čecha neboli Vína z Moravy, ale od Čecha.…………………………………………………………………………………………………..

3 vína doporučená vinařem:

Veltlínské zelené, pozdní sběr 2013, suché

Extraktivní lehce peprná chuť s projevy zelených mandlí. Ve vůni najdeme tóny lipového květu, víno má příjemnou svěží kyselinku. Jemný zbytek cukru dotváří středně plné tělo tohoto vína.Cena: 150 Kč

Tramín, výběr z hroznů 2013, polosuché

Intenzivní vůně růží je prošpikována pikantními tóny koření a skořice. Plné tělo je postaveno na harmonii nízké kyseliny a opulentním zbytkovém cukru. Chuťový vjem je v závěru zdůrazněn živou kořenitou dochutí.Cena: 180 Kč

Cabernet Sauvignon, výběr z hroznů 2012, suché

Kořenitá vůně s nádechem zelených paprik. Hladká harmonická chuť s pikantními projevy koření a plodů černého bezu. Středně dlouhá dochuť s jemným tříslem.Cena: 180 Kč

1 komentář:

Martin Čermák

22. May 2014 20:11

Už se těším na akci Za Tvrdonským vínem 14.6.2014 do jejich vinařství

Okomentovat:

*

Loading...