Pavel Müller: Ryzlink vlašský z Pálavy je silným fenoménem

Leden, 8.01.2024 08:07

Z krásné vyhlídky ze zříceniny hradu Dívčí hrady ji můžete velmi snadno přehlédnout. Moderní budova vinařství Přátelé Pavlova na kraji obce mezi vinicemi se snaží citlivě splynout se svým okolím. Mladé vinařství v roce 2011 založil vystudovaný právník a původním povoláním pilot Pavel Müller, který v Pavlově žije od roku 2000. Jeho zajímavou cestu k vínu a filozofii při práci s révou si představíme v dnešním rozhovoru.

IMG_2110

Vinic má dnes Pavel Müller v Pavlově šest hektarů a v sortimentu vinařství najdete bílá odrůdová vína nebo červená cuvée. Pokud do Pavlova přijíždíte od Klentnice, jako první vás vítá socha svaté Anežky České stojící na kraji jedné z viničních tratí. Její instalaci v roce 2013 inicioval právě Pavel Müller a místo dnes slouží jako ideální bod pro setkávání lidí, poklidné rozjímání a v neposlední řadě také pořizování selfíček.

Na úvod se musím zeptat, jak jste se jako právník a pilot dostal k myšlence založení vlastního vinařství v Pavlově?

Po jistých osobních těžkostech jsem v Pavlově našel domov a jsem za to vděčen. Proto jsem si přál přispět k tváři Pavlova. Také jsem při jistém hodnotovém trápení ve své hlavní profesi toužil po nějaké kompenzaci. Od těchto myšlenek byl k vysazení vinohradu a k práci s motykou již jen krůček.

Vinařství Přátelé Pavlova funguje od roku 2011, kdy jste vysadil první vinohrady pod Pálavou. Jaké byly Vaše vinařské začátky? Byl Vám někdo mentorem?

Za počátek našeho vinařství považuji právě vysazení prvního vinohradu v roce 2011. Ten jsem vysadil ve spolupráci s vynikajícím pavlovským vinařem Jirkou Iliasem. Původně jsem chtěl být pouze „pátečním“ vinohradníkem, neboť v sobě nespatřuji potřebný talent, tak jak jsem jej vnímal u pavlovských vinařů. Nicméně v Pavlově jsem partnera k výrobě vína z mých hroznů nenašel. Tím se stal Rakušan Karl Neustifter z nedalekého Poysdorfu. První víno bylo vyrobeno právě v jeho vinařství a byl to Müller Thurgau 2012 z révy z koupeného vinohradu U Božích muk v Pavlově. Karl mě svým otcovským vedením přivedl k našemu projektu výroby 50.000 lahví vína z révy z vlastních vinohradů.

IMG_8386 (2)

Vinice máte vedeny v BIO režimu, co to pro Vás znamená? Jaké odrůdy a tratě máte vysazeny?

O své vinohrady pečuji v BIO režimu od samého počátku. Pro tuto cestu jsem neměl žádný hlubší odborný základ. Jen jsem cítil, že pokud člověk něco od přírody chce, má se k ní chovat slušně. A na tom trvám. Mám Pálavu, Ryzlink vlašský a Rulandské bílé z bílých odrůd. V modrých odrůdách mi vyhovují směsi. Mám dvě. První je Merlot a Cabernety Franc, Sauvignon a Moravia. Druhou Cabernety Sauvignon a Franc, Merlot, Malbec, Petit Verdot a Carmenere. Většinu vinohradů máme U Božích muk, pak na Sahaře, v Nové hoře, na Slunném vrchu a U kapličky. Poslední vinohrad patří do Dolních Věstonic, zbývající jsou v Pavlově.

Jaké odrůdě se ve Vašich vinohradech mimořádně daří? Je to Ryzlink vlašský, který se nejvíce ve spojení s Pálavskými vrchy zmiňuje?

Ryzlink vlašský z Pálavy je silným fenoménem. I o ten náš je velký zájem. Těšíme zákazníky i Pálavou. Nicméně já se chci profilovat Rulandským bílým a červeným cuvée.

Vaše nová moderní budova vinařství od Atelieru Štěpán působí zvenku velmi nenápadně a splývá s okolím. Jaké jste měl zadání na architekty a jaké parametry musely být splněny z pohledu výroby?

Pokud jde o zadání výrobní stránky výroby, zkušenosti jsem neměl a mohutně jsem vsadil na selskou logiku. Neselhala. Velice dobře se nám zde pracuje. Při vzhledu mi šlo o harmonii mezi budovou, místem, stylem našich vín a lidmi. Za ono splývání s okolím jsem velmi rád.

IMG_6499

Jaká je Vaše filozofie výroby vín ve sklepě?

Jedním slovem šetrnost. Víno je z ovoce a mým přáním je mít co nejvíce ovoce ve sklenici. Vinný mošt a posléze víno prochází při výrobě několika křižovatkami. Pokud jde o bílá vína, volím směr suchých svěžích ovocitých vín, čistých ve vůni i v chuti, samozřejmě vše podtrženo pálavskou mineralitou. U červených vzhlížím k „Bordeaux stylu“, což je asi jistý projev nepokory.

Jak z Vašeho pohledu vypadá ročník 2023? Potýkal jste se s nějakými komplikacemi ve vinohradech? Jaká budou vína?

V roce 2023 jsme z pohledu vinohradnictví měli úžasné počasí. S jednou výjimkou, 24. července přišly kroupy. Protože nechci pracovat s kompromisní kvalitou révy, odepsal jsem polovinu možné sklizně a významně jsem si, kvůli důkladné probírce, zvýšil náklady na sběr. Vína budou dobrá a bude jich málo.

Čím se ve vinařství aktuálně zabýváte? Co je pro Vás priorita pro rok 2024 a další roky?

Víno se dělá ve vinohradě, takže v popředí mojí pozornosti leží práce s půdou a péče o rostliny. Ve vinařství přemýšlím o drobném rozšíření druhů kvasných nádob pro červená vína a další optimalizaci kvasného procesu v případě vín bílých.

JRK_2190

Jak vlastně vznikl název vinařství Přátelé Pavlova?

Pavlov mám velmi rád, ale Pavlovčákem nejsem, protože jsem se zde nenarodil. Považuji se za přítele Pavlova a firmu jsem pojmenoval po lidech, kteří mají Pavlov rádi stejně jako já.

Před deseti lety jste nad Pavlovem nechal do svého vinohradu umístit sochu svaté Anežky České, nepřehlédnutelné při cestě autem nebo na kole. Co bylo impulzem pro tento netradiční počin?

Kromě mé snahy přispívat k tváři Pavlova, cítím potřebu stále, a možná více a více, připomínat odkaz sv. Anežky. Méně brát a více dávat, především opravdu potřebným.

JRK_2096

Stejnou sochu darovalo Česko také papeži, od kterého jste za popularizaci odkazu Anežky České obdržel od papeže Františka Rytířský řád sv. Řehoře Velikého. Co to pro Vás konkrétně znamená?

Bylo to naprosto překvapivé ocenění, které mě na jedné straně velmi těší. Pro mé malé syny je významné, že mám kord a právo vjet do Svatopetrské baziliky na koni (což samozřejmě nikdy nevyužiji). Pro mě je však velmi zavazující být rytířem.

Vína kterého tuzemského vinařství máte rád a proč?

Požívání vína pro mě má významnou společenskou dimenzi a proto s velkým potěšení piji vína svých přátel Radka Nepraše a Jirky Iliase. Obdivuji také práci vinařů z Dunajovských kopců, takže rád sáhnu i tam.

MoravaRozhovor

Okomentovat:

*

Loading...