Páteční vínokvíz – Bordeaux

Červenec, 4.07.2014 06:53


Než se rozlétnete za víkendovou zábavou, připravil jsem pro vás malý vědomostní kvíz, na kterém si můžete otestovat své znalosti ze světa vína. Vminulém příspěvku jsem se tu věnoval vínům zregionu Bordeaux a tomuto tématu jsem se rozhodl věnovat i dnešní sérii pěti otázek. Dalším úkolem je uhodnou jednu ze světových vinařských oblastí na základě popisného textu. A na závěr čtyři vína. Dokážete je správně přiřadit kslovní charakteristice od výrobce či prodejce?


1)

Která zuvedených odrůd je nevysazovanější odrůdou Bordeaux?a) Cabernet Sauvignonb) Sauvignonc) Merlotd) Cabernet Franc

2)

Rozlohou vinic Bordeaux několikanásobně převyšuje plochu vinohradů vČeské republice. Kolikrát zhruba? a) 2xb) 3xc) 7xd) 10x

3)

Zhruba desetinu produkce Bordeaux tvoří bílá vína. Která zodrůd rozhodně není pro Bordeaux typická? a) Chardonnayb) Sauvignon Blancc) Sémillond) Muscadelle

4)

Kterou zapelací nenajdete na tzv. pravém břehu?a) Pomerolb) Saint-Emilionc) Gravesd) Fronsac

5)

Které zvinařství nepatří do slavných 1er Grand Cru Classé Médocu, jak je stanovila klasifikace vroce 1855?a) Château Haut-Brionb) Château Latourc) Château Margauxd) Château Cheval Blanc6)

Poznáte vinařský region podle stručného popisu?

Vinařský region, o kterém se bavíme, se specializuje na výrobu bílých vín, přičemž slávu si vydobyl víny sladkými. Údajně jde o jednu znejstarších apelací světa. Místní klima je mimo jiné formované relativní blízkostí koceánu. Dvě hlavní odrůdy, které najdete vmístních vinohradech, jsou Petit Manseng a Gros Manseng. Pro sladká vína jsou typické tóny exotického ovoce, manga, sušených banánů, včelího vosku, vanilky nebo ananasu.a) Sauternesb) Juranconc) Tokajd) Coteaux du Layon

A na závěr poznávačka aneb přiřaďte následující charakteristiky ke správným vínům.

Hibernal 2013, Mělnické vinařství KrausChardonnay 2012, Vinařství Petr BízaChardonnay 2008 Grand Reserve, Villa Mt Eden, USA Veltlínské zelené 2010, Vilavina) Zlatavá barva, aroma vanilky s dotekem dubového dřeva. V chuti se projevují tóny medu a ořechů doplněné příjemnou kyselinkou.b) Víno má zlatavou barvu. Bohaté aroma manga a žlutého melounu přechází do vůně vyzrálých hrušek a ananasu. Chuť zralých plodů kiwi a citrusových plodů je snoubena s lahodnou šťavnatou kyselinkou.

c)

Víno světle zelenožluté barvy s vůní schnoucí posečené luční trávy doplňuje vůně zeleného pepře. Jemnou chuť, připomínající malé bílé vinohradnické broskve se svěží příjemnou kyselinkou, provází v závěru dochuti mírné mandlové tříslo.

d)

Víno má pevnou ryzlinkovou kyselinku, výraz je intenzivní s dominancí grapefruitu, květu bezu a černého rybízu. Chuť je svěží, šťavnatá, jemně kořenitá. Barva vína je sytější, zelenožlutá.Bylo to jednoduché nebo těžké? Dejte vědět do komentářů, jak jste uspěli a jestli mám příště přitvrdit či ubrat na obtížnosti. Pěkný víkend!SPRÁVNÉ ŘEŠENÍ KVÍZU:1C, 2C, 3A, 4C, 5D, 6BVína: 1D (Mělnické vinařství Kraus), 2B (Ano-vino.cz), 3A (Wineworld.cz), 4C (Dobravina.cz)Nemáte dost? Zkuste si některý z předchozích kvízů:Páteční vínokvíz – vinařské obcePáteční vínokvíz – odrůdy

2 komentáře:

Anonymous

4. July 2014 14:43

Dobrý den,
vína jsem zařadil dobře, ale v otázkách ohledně Bordeaux jsem propadl. Mějte se hezky. S.Havlík

Anonymous

9. July 2014 20:26

Že jedna správne… no mám sa ešte čo učiť.

Peter

Okomentovat:

*

Loading...