Parádní víkend na Moravě

Červen, 8.06.2018 09:45

Pokud byste pátrali po mém posledním příspěvku popisujícím návštěvu moravských vinařství, zjistili byste s hrůzou, podobně jako já, že je datován do srpna 2016.  Já vím, ostuda, jezdím na jih Moravy snad méně často než ovarová hlava a vláda v demisi… Každopádně minulý pátek jsem si vzal v práci „frei“ a vyrazil s kamarády užít trochu pohody a ochutnat něco zajímavých vín. Na programu byla návštěva pěti vinařství a večery v pronajatém sklípku ve Starovicích. Jo a taky jehněčí cappuccino bylo aneb Barrio Gotico Café velký dobrý!

 34090646_1727097970705939_7261591796797407232_n

Pátek, to byl rychlý přesun po D1, která je aktuálně ve fázi intenzivní rozkopanosti, směr Starý Poddvorov, kde sídlí vinařství Krásná hora. Jeho vína jistě znáte. Letos 10. rokem v BIO režimu, od roku 2014 navíc výrazně koketující s biodynamikou. Celkem pět hektarů na stejnojmenné vinici Krásná hora, vysazena je paleta odrůd od Chardonnay, Pinot Blanc, Sauvignon Blanc, Tramín, Merlot… Roční produkce dosahuje kolem 40 000 lahví, a jak potvrdil Marek Vybíral, stále větší podíl míří za hranice České republiky. S ním jsme také prochutnali aktuální portfolio vín, zejména ročníků 2015 a 2016. Fajn byl na úvod hned Pinot gris, svěží, citrusový, lehčí v chuti, ale vysoce pitelný. Stylem připomínající kvalitní italské Pinot Grigio. Na tuzemské zvyklosti je zajímavostí určitě Ryzlink rýnský, blend ročníků 2016 a 2017. Podle Marka Vybírala byla 2016ka velmi dobrá, ale vínu chyběla trochu svěžest, což se rozhodně nedá říci o 2017ce. Ve finále je víno opravdu hodně fresh, ovocné, s tóny citrusů, meruněk nebo bílé broskve. Z bílých pak za mne určitě doporučení na na sudech udělaný blend Chardonay+Pinot Blanc 2016 nebo čisté Chardonnay 2015. Také Cuvée Viktorka 2015, tedy směs Chardonnay, Pinot Blanc a Pinot Gris super, naopak Sauvignony se mi úplně netrefily do chuti. Verze 2016 s kyselinou řezavější než dobře nabroušený Rambo nůž, Sauvignon 2015 barrel selection pro mne zase trochu ztracen v sudu. V červených jsme měli zajímavou trojici vín. Pinot noir+Zweigeltrebe je ovocné, fresh, juicy letní pití, kterému bude svědčit i lehké podchlazení. Cuvée Bernetty 2015 je výrazné na nose, expresivní, v chuti šťavnaté a delší, s tóny kombinujícími červené a tmavé ovoce. Jedním slovem parádní byl pak závěrečný vzorek v podobě Pinotu noir 2016. Pořídil jsem si lahvinku, ještě na něj dojde někdy řeč.

IMG_20180601_115703_HDR

IMG_20180601_135906_HDR

Druhé páteční vinařské zastavení bylo v nedalekém Novém Poddvorově, kde kraluje Milan Sůkal. Jeho vína jsou od těch z Krásné hory podobně vzdálená, jako architektonický styl obou vinařství. Naopak společnou proměnou byl Pinot noir, který se i tady stal vrcholem degustace.  Té se ujal Miloslav Sůkal, který v roce 1990 vinařství založil a postupně zodpovědnost za výrobu vín předal svému synovi Milanovi. Přiznám se, že to byla moje první návštěva tohoto vinařství. Prošli jsme si prakticky celé portfolio a ochutnali i skvělý Ryzlink rýnský 2017, toho času stále odpočívající ve velkém sudu. To by měla být po nalahvování pecka. Z aktuální nabídky mne zaujalo třeba Rulandské šedé 2017, hezky šťavnaté a dobře pitelné letní pití, s tóny citrusů a meruněk. Suchý Tramín 2017 také povedená záležitost. Krásně odrůdově čitelný, s kořenitou vůní, v chuti fajn kyselina, svěží a zároveň výrazný, s tóny citrusů, mandarinky, liči, růže nebo exotického koření. Chardonnay 2016 na nose možná působí trochu zakřiknutým dojmem, v ústech to ale rozbalí na plné koule. Peckové ovoce, citrusy, heřmánek, vyvážené, plnější. Bílá vína jsme zakončili super sladkou tečkou, v podobě Ryzlinku rýnského 2015. V červených se jasně ukázalo, co že jsou trumfy vinařství Sůkal. Vína odrůdy Pinot noir. Srovnali jsme si ročníky 2016 a 2015, přičemž obě vína měla něco do sebe. Mladší víno zrálo 18 měsíců na sudech, působí živěji, expresivněji, ale i tak je elegantní, dlouhé a s potenciálem zrát do krásy. Pinot noir 2015 Reserva, zrání 24 měsíců na sudech, to je pecka. Podle Miloslava Sůkala právě v tomto roce spolu s ročníkem 2011 panovaly ty nejlepší podmínky. Víno je neuvěřitelně rafinované, vrstevnaté, s paletou tónů od švestek, brusinek, přes černé třešně nebo zemitost.  Dlouhé víno, noblesní, klobouk dolů. Není divu, že posbíralo ocenění, kde se dalo… Prohlédli jsme si i archivní sklep a ostatní prostory rodinného vinařství, které Miloslav se svou rodinou vydupal ze země. Příjemná a zajímavá návštěva. Proběhla tykačka a nakonec jsme degustováním a povídáním o víně strávili dobré dvě hodinky.

IMG_20180601_172432

IMG_20180601_183744

IMG_20180601_183326

IMG_20180601_192155

Sobota byla ve znamení Pálavy. Respektive vinařství v jejím bezprostředním okolí. Nejprve jsme vyrazili na vlašáky do Klentnice, kde stojí moderně pojaté vinařství Zdeňka Peřiny. Novotou vonící prostory, dokončené teprve před několika lety, a také království nerezu. Zdeněk Peřina dělá výhradně bílá vína a výhradně v nerezových tancích. Jak sám říká, červená z Moravy ho příliš nezajímají. Na jednu stranu se mu člověk nediví, jelikož má tratě, kde se velmi dobře daří zejména odrůdě Ryzlink vlašský. Aktuálně Zdeněk Peřina s obavou sleduje vývoj letošního počasí. Réva má podle něj skoro 20 dní náskok oproti normálu, a pokud nedojde ke změně, mohl by sbírat hrozny už v srpnu. Dalším specifikem letošního roku je pak obrovská násada hroznů, což potvrdili i ostatní vinaři. Bude potřeba redukovat kvantitu hroznů na keřích. Ale zpět do vinného chrámu Zdeňka Peřiny. Člověk velmi rychle podléhá dojmu, že je spíše pár desítek kilometrů na jih u našich rakouských sousedů. Velmi velkoryse pojaté vinařství, vkusně a luxusně zařízeno, včetně nádherné degustační místnosti, práce s detaily, zároveň funkčnost a všude naprostá čistota. Zdeněk Peřina je svéráz a ne se vším člověk musí souhlasit, ale vína dělá zajímavá. Většinou zrají šest měsíců v tancích, v kontaktu s kvasinkami, potom pokračují do láhve. Hned úvodní jsme dostali vzorek v podobě pěkného Rulandského modrého 2017 klaretu, následoval Ryzlink vlašský 2017 Goldhammer. To je krásné charakterní a řízné pití. Vyšší kyselina, meruňky, kdoule, trocha bylinek, typická minerální slanost. Zábavné a přímočaré. Zajímavé pro srovnání bylo stejné víno ročníku 2016. Na jednu stranu otevřenější, výrazně bylinkové, lehce medové, zároveň hebčí, elegantnější a lehčí (12,6 % alkoholu oproti 13,8 % v ročníku 2017). Velká paráda pak bylo Rulandské bílé 2015 z Liščího vrchu, víno s potenciálem je Ryzlink rýnský 2016 Ořechová hora. Stylem připomínající řízná vína z Rheingau. Pálavu tolik nevyhledávám, ale suchá varianta od Zdeňka Peřiny je good. Ročník 2016. Milovníci sladší Pálavy ale asi nebudou potěšeni, možná to na ně bude moc přísné. I tady byla sladká tečka, a to konkrétně Ryzlink vlašský 2017 výběr z cibéb.  Naprosto čistá botrytida, pěkných 6 gramů kyselin, vyvážené, „špica“.

IMG_20180602_111124

IMG_20180602_111605

34135473_1727096720706064_8404698132901789696_n

V horkém sobotním „skoropoledni“ jsme následně udělali krátký přesun do Pavlova do mého oblíbeného vinařství Nepraš & Co. Byla to moje již třetí návštěva historického sklepa vinařství a opět velmi příjemně strávený čas s Radomírem Neprašem. Ochutnali jsme společně celou nabídku, hodně zajímavé vzorky ze sudů a na závěr aktuálně vyprodané červené Gravettien Grande Cuvée 2015. Aleš Najbrt toho času čekající nahoře u bazénu snad prominul, že jsme mu Radomíra Nepraše nevydali tak rychle. Co se týká vín, více méně jsem si potvrdil své favority z minula. Pokud bych měl dát za sebe doporučení, určitě je to růžové Gravettien 2016, tak akorát voňavé, krásně svěží, čisté a ovocně energické. Super je i Sauvignon blanc 2016, který vás v chuti dostane zajímavou kombinací limetky, bílé broskve, bylinek a výrazné minerality v závěru. Dlouhé, svěží, stylem na pomezí někde mezi Jižním Tyrolskem a víny Nového světa. Už jsem tu minule psal, jak moc mne baví ryzlinková trojice Ryzlink rýnský 3, 5, 7, s čísly označujícími hodnotu zbytkového cukru ve vínech. Každé z vín má něco do sebe, mně se tentokrát nejvíce líbila prostřední varianta. Doporučuji vyzkoušet a porovnat, ostatně vína se neliší jen nasládlostí, ale také odlišnými klony. O vzorcích ze sudu se tu rozepisovat nebudu, snad jen, že se nám trochu podlamovala kolena, když jsme dostali ochutnat z malého sudu Chardonnay 2013! Uf, nejeden fanoušek Burgundska by uronil slzu… Jestli Krásná hora a Sůkalovi sází na velké Pinoty, tak ve vinařství Nepraš & Co je to zatím velká Bordeaux směs (Pinot je do budoucna take v plánu). Gravettien 2015 Grande Cuvée ve výběru z hronů kombinuje Cabernet Sauvignon a Merlot, s malou příměsí Zweigeltrebe. Necelé tři roky na sudech. Ve vůni komplexní, s tóny švestek, ostružin, ale take hřebíčku, zemitosti nebo kávy. V chute plné, vrstevnaté, nádherně vláčné, elegantní a dlouhé. Noblesní tříslo. Další klobouk dolů. Láhev se mi podařilo přivézt domů, ještě se na něj za čas podíváme. Pokud někdy pojedete přes Pavlov, zkuste se podívat, jestli je ve sklepě u Neprašů otevřeno, zdejší vína rozhodně patří k tomu nejzajímavějšímu pod Pálavou.

IMG_20180602_152608

34364533_1727096097372793_308331097974898688_n

IMG_20180602_142536

Sobotní odpoledne pak bylo ve znamení výborného pozdního oběda u Sojka a spol v Mikulově a krátké zastávky na Sonberku. Jako řidič jsem se ale už těšil do našeho sklípku ve Starovicích, na pohárek dobře vychlazených bublin.

 34268636_1727095764039493_6717681059737108480_n

IMG_20180602_172255

34470492_1727098187372584_3081623671781982208_n

V neděli jsme se konečně podívali do vinohradů. Měli jsme průvodce z nejpovolanějších, a sice Richarda Stávka aka Ryšáka Divého. Sraz jsme měli v Němčičkách u koupaliště, které bylo v rozpáleném dopoledni velkým pokušením. Jako profíci jsme ale místo do bazénu skočili do rozpálených aut a vyjeli na obhlídku Richardových vinic. Veselý, Mladý Boček… hezky jsme to objeli jednu po druhé. Nedělní dopoledně těžko mohlo být lepší… Nakonec zbyl čas i na krátkou ochutnávku ve sklípku ve Vrbici. Z té mi nakonec vypadlyidva jasní favorité, konkrétně Odměry 2015 a Ryšák Divý 2016. Hodně zajímavě vypadal i Pinot noir 2016, toho času ale stále trochu divoký, hrubší… Dal bych mu čas a podíval se na něj s odstupem… Úplnou tečkou za naším moravským víkendem byl výborný oběd v restauraci Barrio Gotico Café v nedalekém Kurdějově. Tenhle víkend neměl chybu. Budu si muset najít čas a na jih Moravy zajíždět častěji. Zajímavých vín a vinařů je tam ostatně stále více. Nějaký tip, co bychom rozhodně neměli vynechat příště?

IMG_20180603_101540

34507498_1727098627372540_8968825113520635904_n

IMG_20180603_102043

IMG_20180603_111026

34338133_1727098900705846_4637813361050910720_n

34274652_1727099520705784_5687153994078617600_n

IMG_20180603_123930

Morava

3 komentáře:

Catharine Gallus

8. June 2018 13:01

Jindra Kadrnka a komplet Dunajovice:, Baláž, Šoman, Tichý, Filip Mlýnek.

    miky

    14. June 2018 10:07

    Díky! Mikuláš

Robert

21. June 2018 08:53

Určitě Georgios Ilias v Pavlově.

Okomentovat:

*

Loading...