O víkendu jsem si vyplňoval registraci na festival autentických vín Praha pije víno. Při té příležitosti jsem tak trochu zavzpomínal na povedený loňský „novoměstský“ ročník. Musím říci, že to byla v každém případě největší zábava, kterou jsem kdy životě na Karlově náměstí zažil. A abych si nepřehrával vzpomínky úplně nasucho, otevřel jsem si poslední tekutý suvenýr z této akce ukrytý v mé domácí vinotéce. Pěkně řízné a ostré Dolcetto z vinařství Rocco di Carpeneto.
Tady Podkorkem.cz, je právě tolik kolik je, protože váš oblíbený blog vám přináší další epizodu ze seriálu Zápisky z fronty! Křižník AUR-OURA byl zkonstruován malém butikovém vinařství v roce 2014, v rámci organického programu v kulisách kopců Monferrato. Jde o Dolcetto první třídy, vrchními konstruktéry jsou Paolo Baretta a Lidia Carbonetti. Jejich filozofií je práce s původními piemontskými odrůdami – Dolcettem, Barberou, Cortese, Nebbiolem a Albarossou. Jde o zbraně hromadného ničení, těžký kalibr.
Na cestu do sklenice je AUR-OURA vybavena slušnou výzbrojí: komplexním ovocným projevem, šesti gramy zbytkové kyseliny a sírou pod 50 mg. Čistá ruční práce. Dokončení tohoto skvostu probíhalo 12 měsíců v betonových tancích. Bum, prásk!
Monferrato 2014 AUR-OURA, Rocco di Carpeneto, 12,5 % Hodnocení: 88/100
Nefiltrované víno s minimální hodnotou síry. Barva je purpurově temná, s nafialovělým okrajem. Vůně je výraznější, s tóny tmavého ovoce, malin, divokých ostružin a borůvek. Nechybí fialka, lehounce tabák, celkově je víno příjemně expresivní a vrstevnaté. V chuti na Dolcetto až překvapivě seriózní a zábavné, čisté, s tóny tmavého ovoce a vyšší kyselinou. Moc dobře se to pije, víno je vyzbrojeno krásnou ovocností, která přechází do delší lehce kořenité dochuti.
Jestli se letos zase objeví vinařství Rocco di Carpeneto na Praha pije víno zatím není jasné, na webu festivalu vinařství uvedeno není, ale pokud přece jen ano, rozhodně doporučuji. Milí vinaři, příjemná vína, ve skutečnosti vlastně vůbec nepůsobící militantně:)