Opět na WSET Diploma – studium, neřízená degustace nebo skvělá vína Thermenregionu

Srpen, 31.08.2015 05:55

Vína Itálie, Austrálie, Nového Zélandu nebo Maďarska. Degustace skvělých vín z Thermenregionu nebo Wiener Gemischter Satz DAC a Wagram na Klosterneuburgu ve Vídni. V pořadí již třetí soustředění v rámci WSET Diploma v rakouském Rustu mělo opět našlapaný program. Však už se také pomalu začíná blížit termín lednové zkoušky, nejtěžší z celého kurzu, takže je potřeba zintenzivnit sepisování poznámek, šprtání a degustování. Nejvíce neúspěšných studentů Diplomy skončí právě na zkoušce, jejíž tématem jsou tichá vína světa.

11902312_1165393243488396_2184220473133267299_n

Kvůli pracovním povinnostem jsem tentokrát dorazil do Rustu s jednodenním zpožděním. Přišel jsem tak o Burgundsko, Jihoafrickou republiku a večerní velkou degustaci s rakouskými vinaři. Jó, program je na Diplomě hodně zhuštěný a každé zaváhání se trestá. Hlavním lektorem tří srpnových dní byl původem řecký Master of Wine Konstantinos Lazarkis. Při přednáškách mi přišlo, že v jeho případě občas převládala forma nad obsahem, ale většina studentů byla dle délky závěrečného potlesku zřejmě spokojena.

Během středy jsme prolítli celou Itálii, od severu až po Sicílii. Prosvištěli jsme desítky slidů, ochutnali celkem 17 vzorků. A právě degustační bloky byly tím nejzajímavějším z celého dne. Do připravených skleniček vždy přistál flight tří vín a my jsme dostali zhruba 20 minut na sepsání degustačních poznámek, samozřejmě ve struktuře, jak vyžaduje WSET (tedy asi takto). Věřte nebo ne, oněch sedm minut na jedno víno není mnoho času, po nějakých 10 vzorcích začíná být celý proces už trochu únavný. Kreativitě se v tomto případě příliš nefandí, u zkoušky rozhodně s vlastním přístupem člověk nezaboduje (vín bude na zkoušce hned 12).

Jeden ze studentů vždy degustační poznámky četl celé třídě a Konstantinos Lazarkis MW nakonec nabídl i svůj pohled na jednotlivá vína, respektive to, jaký popis by u zkoušky obstál. Tohle je určitě hodně zajímavá a přínosná část celého kurzu a někteří lektoři rozhodně nemají problém studentům důrazně vysvětlit, v čem že udělali tam či onam chybu. Kde je prostor pro zlepšení.

Co se týká vín, pár zajímavých se jich v průběhu dne ve skleničce objevilo. Například Valpolicella Classico DOC 2012 od vinařství Allegrini, za 10 Eur pěkně strukturované, komplexnější víno. Plné tmavého ovoce, švestek, tmavých třešní nebo borůvek, s vyzrálými taniny. O něco výše, co se kvality, ale i ceny týče, pak bylo Amarone della Valpolicella Classico DOC „Costasera“ 2010 od vinařství Masi (33 Eur). V ústech nabídlo mohutné tělo, až marmeládové tóny tmavého bobulového ovoce, zemité tóny nebo kávu. Mezi totální vrcholy pak patřilo Barolo DOCG „Dagromis 2010 od Angelo Gaja, Chianti Classico Riserva DOCG 2009 „Rancia“ od vinařství Felsina nebo závěrečný vzorek dne Tignanello IGT 2011 od Antinoriho (65 Eur). Supertoskánec jak vyšitej. Naopak bílá vína pro mne osobně byla povětšinou zklamáním, ani jeden ze vzorků výrazněji nezaujal.

11896119_868411983241213_8677025662738643090_n

A jde se degustovat…

Studenti WSET Diploma jsou opravdu vínem posedlí pošuci, takže kdo by čekal, že po italské smršti a taniny prolezlými ústy nebude večer na víno ani pomyšlení, by se jednoduše zmýlil. Na terase Seehotelu Rust se udělala improvizovaná večerní degustace, kde se ochutnávala vína dovezená z regionů jednotlivých studentů, hodně se pila vína z Balkánu, Itálie, Maďarsko nebo celkem strašidelný vzorek z Gruzie. Celkem něco přes 20 vín. Tentokrát se to obešlo bez plivátek, o zábavu nebyla nouze, na cílové pásce jsme v půl druhé v noci skončili ve složení 2ks Češi, 1x Maďar.

IMG_3158

IMG_3160

To ranní vstávání a dopolední přednáška na téma Austrálie a Nový Zéland byl trochu porod. Udržet koncentraci na slidech bylo víc než náročné, ale jakmile jsme se pustili do prvních degustačních vzorků, chybějící energie se začala vlévat do žil. Tenhle flight devíti vzorků měl celkově vysokou úroveň, Rieslingem „The Lodge Hill“ 2014 od Jima Barryho počínaje, až po Cabernet Sauvignon „ The Cigar“ 2011 od vinařství Yalumba konče. Mezitím Pinot noir, Syrah, Shiraz, Grenache, Semillon nebo Chardonnay.

A čtvrteční odpoledne se neslo ve znamení maďarských vín, se kterými nás seznámila sympatická dáma Gabriella Mészáros. Jestli se někdy říká o rakouských a německých vínech, že názvy jejich odrůd a vinařství jsou pro většinu světa těžko vyslovitelné, tak o maďarské produkci to platí prosím pěkně dvojnásob. Jen pro představu, ve skleničkách jsme ochutnali Hárslevelű 2013 od vinařství Kikelet, Csopaki Olaszrizling 2013 od vinařství St. Donát nebo nepřekonatelné Csókaszőlő 2013 od vinařství Bussay Lászlő. Na závěr odpoledne nás pak čekala sladká tečka v podobě Tokaji Aszú 6 Puttonyos 2007 od vinařství Dobogó. Ročník 2007 byl v Tokaji relativně hodně teplý, takže víno trochu postrádalo kyselinku, ale jinak fajn bonbónek.

Poslední pracovní den týdne jsme strávili geniálním výletem do Vídně a okolí. Nejprve jsme vyrazili do Gumpoldskirchenu, kde v kouzelném a zrekonstruovaném klášterním areálu sídlí vinařství Freigut Thallern. Příjemná komorní atmosférou, ve které se nemáte problém cítit jako někde v Burgundsku. I vína, která jsme zde v rámci intenzivní degustace měli možnost ochutnat, na tento francouzský region odkazovala. Konkrétně odrůda Pinot noir, která patří mezi stěžejní odrůdy tohoto nevelkého rakouského regionu.

IMG_3172

IMG_3170

IMG_3174

Thermenregion, který se rozléhá jižně od Vídně, tvoří asi jen 2600 hektarů vinic. Historicky významná vinařská oblast Rakouska, dnes trochu žije ve stínu jiných slavnějších regionů. Může za to i rakouská orientace na propagaci Veltlínského zeleného a obecně vín k rychlé konzumaci. Thermenregion si totiž zakládá na vlastních bílých odrůdách Rotgipfler a Zierfandler, v červených pak na již zmíněném Pinotu a Svatovavřineckém. Červená vína mají potenciál k zrání a nejsou určena k okamžité konzumaci. Z každé z uvedených odrůd jsme měli možnost ochutnat za přítomnosti místních vinařů zhruba 10 vzorků. Co se týká Pinotu noit, jednoznačně doporučuji Pinot noir Selektion 2013 nebo Pinot noir Best of 2013 od vinařství Landauer Gipsberg nebo Pinot noir 100cases od vinařství Fischer.

Hodně povedená byla vína odrůdy Svatovavřinecké, kvalitou hodně jinde, než co lze běžně ochutnat v této kategorii na Moravě. Doporučuji St. Laurent Reserve 2012 od vinařství Dopler, St. Laurent Reserve 2012 od Johanna Gisberga nebo asi nejkrásnější St- Laurent Holzspur 2012 od Johanneshof Reinisch. Po nějakých 50 vzorcích proběhl skvělý oběd v zahradní restauraci u vchodu do bývalého kláštera, pokud někdy pojedete kolem, rozhodně se na něco dobrého zastavte. Poctivá rakouská kuchyně za rozumný peníz. Fajn prostředí.

Přesun na sever Vídně do Stift Klosterneuburg pak neproběhl úplně bez problémů. V pátečním provozu jsme k cíli spíše sunuli přískokem. Bohužel degustace za účasti místního vinařství Stift Klosterneuburg a dalších tří producentů Karl Fritsch, Fritz Weninger a vinařství Mayer am Pfarrplatz se vzorky nevyrovnala té dopolední. Směsky Wiener Gemischter Satz DAC jsou příjemným pitím do letního parného počasí, ale moc víc od nich nelze čekat. Každý z vinařů se prezentoval třemi vzorky mladých vín, jako nejvyrovnanější a nejzajímavější na mne působila produkce biodynamika Karla Fritsche. Jeho Grüner Veltliner Ried Morthal 2013 a Riesling 2013 ze stejné vinice by rozhodně stály za bližší zkoumání. Vínem celé degustace ale pro mne byl totálně minerální, pazourkový Riesling Nussberg 2013 od vinařství Mayer am Platz.

IMG_3179

IMG_3180

Byly to hodně intenzivní tři dny se spoustou vín. Prostě nádhera. Celkem znaven jsem po 16. hodině opouštěl Vídeň a nabral kurz směr Praha. Odjížděl jsem opět s vysmátým ksichtem, studium Diplomy je víc než příjemně trávený čas s lidmi, kteří jsou do vína minimálně stejní blázni a víno se v jejich blízkosti prostě buď ochutnává, nebo se o něm alespoň mluví. Jen ten strašák lednové zkoušky se začíná čím dál více zhmotňovat… Domů jsem dorazil až pozdě po 22h. Cestou jsem se totiž ještě stavil na slíbenou návštěvu v Hnanicích, ale o tom zase příště.

RakouskoWSET

1 komentář:

Philix

22. November 2015 14:14

superb website

Okomentovat:

*

Loading...