Obchodník s vínem je nový popelář a Chianti Classico

Září, 21.09.2018 07:25

Nevím, co frčelo za vašich dětských let, ale když jsem byl malej já, tak se na otázku čím bys chtěl být, až vyrosteš, odpovídalo popelářem nebo kosmonautem. Já se držel více při zemi, takže u mě to byla ta první možnost. Dnešní mládež má naštěstí kolem sebe i jiné hrdiny a vzory. Už to není jen Remek a světácky tvářící se chlap na stupátku motorizovaného polykače odpadků.

domaci-ukol

Můj synátor, o týden mladší než tento blog a čerstvě docházející do třídy 2.A., včera večer pobavil při dokončování úkolu. V rámci doplňování věty „Až vyrostu, chci být…. se krátce zamyslel a následně se začal potutelně usmívat. Přiznám se, že mi hned v mysli naskočily popelnice, ale jelikož jsme se nedávno bavili o tom, jak Ronaldo vydělá 30 milionů denně, čekal jsem spíš něco okolo fotbalu. Nakonec z něj nejistě vypadlo: „já nevím, jak to říct“…. „obchodovat s vínem“…. Nebudu tvrdit, že mne to nedojalo a nepobavilo zároveň. To jednoho skoro zamrzí, že nemá místo skladu plného vína hned celé vinařství, jehož klíče by jednou bylo komu předat:)… Každopádně snad to paní učitelka správně pochopí a nezazvoní u mne sociálka.

Je vidět, že kluk citlivá dobře vnímá, že táta nechodí poslední rok a půl z práce vymačkanej jak cibéba… Naopak, že si s chutí „tahá práci domů“ a sem tam „dělá“ i po večerech. Tak třeba tyhle dvě pěkné láhve Chianti Classico. Minulý týden je přivezl zástupce vinařství Cinciano. Aktuálně v tuzemsku hledající zastoupení.

Hned první věc, která se mi na láhvích líbí, je decentní vkusný design etiket. Na italské poměry, kde většina vín stále vypadá jako kdyby vypadla z osmdesátkového filmu s Davidem Hasselhoffem, skoro až neuvěřitelný počin. Co je ale podstatnější, ani obsah lahví nepokulhává. Vinařství sídlí ve staré usedlosti poblíž městečka Poggibonsi, pro mne moc dobře známé lokality. Loni v létě jsme poblíž něj trávili velmi povedenou dovolenou. Vzpomínky mám jen ty nejlepší.

Od roku 1983 vinařství Cinciano vlastní rodina Gareè a posledních 30 let se hodně úsilí věnovalo renovaci vinic. Filozofie vinařství je produkce Chianti Classico 100% z odrůdy Sangiovese, ačkoliv až 20 % receptury mohou dle pravidel tvořit příměsi jiných odrůd. Celkem Cinciano disponuje 24 hektary vinohradů a 40 hektary olivovníků. Pro zrání vín Chianti se používají 25 a 50 hl sudy ze slavonského dubu. Pro supertoskánské víno pak francouzské bariky. Výrobu vín doplňují restaurační služby a ubytování s bazénem, takže all inclusive zážitkový servis.

IMG_20180921_065642

Chianti Classico Riserva je historicky nejvyšší kvalitativní kategorií vín Chianti Classico, kterou v roce 2014 doplnila novinka v podobě Chianti Classico Gran Selezione. Jsou to právě vína Gran Selezione, která by aktuálně měla být tím TOP. Problém je, že zdaleka ne všichni výrobci místního konsorcia novinku akceptovali a řada z nich tato vína vůbec nepřidala do svého portfolia a zůstává věrna Riservám. Základní podmínkou pro výrobu vín Gran Selezione je použití pouze hroznů z vlastních vinic vinařství a současně se předpokládá použití těch nejzajímavějších poloh. Naopak někteří vinaři například kritizují, že nebyl stanoven požadavek na 100% podíl Sangiovese. Pro špičková vinařství, která nenakupují hrozny, tak je jediným zásadnějším rozdílem minimální zrání 30 měsíců oproti 24 měsícům u Riservy.

Každopádně vinařství Cinciano má v portfoliu obě vína a z přímého srovnání mi o trošku lépe vyšlo Gran Selezione

Chianti Classico Riserva DOCG 2012, Cinciano,        Hodnocení: 88/100

100% z odrůdy Sangiovese, ruční sběr, hrozny pochází ze starých 44 letých keřů. Spontánní fermentace v betonových nádobách, následně zrání 18 měsíců v 25 hl sudech ze slavonského dubu. Víno působí plným a komplexním dojmem, tradičního střihu. Ve vůni i chuti se objevují tóny zralých peckovin, švestky, tmavých třešní, rybízu, nechybí zemitost, kůže a trocha animálnosti. Hezky nazrálé, uhlazené tříslo a příjemná kyselina.

Chianti Classico Gran Selezione DOCG 2011, Cinciano, 14 %        Hodnocení: 91/100

Opět 100% Sangiovese, v tomto případě 25leté keře a oproti Riservě menší sudy. Zrání probíhá 24 měsíců v 7,5 – 18 hl sudech. Ve skleničce tmavá rubínová barva, vůně je ovocná, s tóny červeného rybízu, tmavých třešní, malin a s jemnou kořenitostí hřebíčku a pepře. Ačkoliv o rok starší, v chuti působí mladistvějším dojmem než Riserva. Plnější, pevné, na kyselině postavené. Uhlazené a energické ovocné tóny, troška marcipánu. Velmi slušná délka, velký potenciál do dalších let. S radostí bych se na tohle víno podíval za další dva tři roky.

Chianti

Okomentovat:

*

Loading...