O dochvilnosti a jihoafrických vínech

Květen, 23.05.2014 05:33

Ve středu jsem pět minut před sedmou hodinou vcházel do sklepení vinotéky na Karlově náměstí. Pracovní den byl dlouhý, intenzivní chuť degustovat vína tomu odpovídala. Jako bych už měl první vzorek na jazyku, tak výrazně se koncentrovalo natěšení mých chuťových pohárků. Že není něco vpořádku, jsem si začal uvědomovat při pohledu na degustační místnost zvelké části zející prázdnotou. Uklidňoval jsem se vysvětlením, že je krásné slunečné počasí a že možná vína zjižního cípu Afriky nejsou takovým tahákem pro českého vinného nadšence. Co si přejete? Přišel jsem na ochutnávku jihoafrických vín, odpovídám trochu nejistě na přímo položený dotaz.

Když jsem se dozvěděl, že degustace začala už před 24 hodinami a skončila zhruba před nějakými 21, zareagoval jsem malinko přiblblým výrazem. Musel jsem nechat mozek zpracovat tyto nečekané podněty. Jako by vám někdo rozšlápl bábovičku na pískovišti, jako by vám dva kopečky skvělé čokoládové zmrzliny právě upadly na chodník. Tak nějak jsem se vtu chvíli cítil. Na náladě nepřidala ani informace, že ochutnávka byla opravdu skvělá, že prý sommelier Milan Zrcek bavil nadšené hosty do pozdních večerních hodin. Jak už to bývá, akce, které zjakéhokoliv důvodu člověk propásne, bývají podle šťastných účastníků ty nejlepší. Každopádně jsem se za pozdní příchod alespoň omluvil, protože jestli něco na degustacích nesnáším, tak je to hromadné vyčkávání na pozdně příchozí.Ano, je to tak, přiznám se k tomu. Říká se, že dochvilnost je výsadou králů. Musím říci, že aniž bych měl urozený rodokmen, na přesnost si docela potrpím. Třeba do práce chodím včas (a občas zůstávám přesčas), a i do takového kina vždy dorazím, abych stihnul všechny filmové ukázky před hlavním promítáním. Nemám rád čekání, a proto si dávám pozor, abych tuto kratochvíli nedopřával ostatním. Doufám, že se na mne vúterý na karláku dlouho nečekalo, pokud ano, všem návštěvníkům ochutnávky se tu veřejně omlouvám a kaju se. Na svou obranu snad jen uvedu, že jsem dorazil vlastně včas, pár minut před 19 hodinou, jen o den později.Mě osobně totiž před degustací dokáže spolehlivě vytočit, když si zaplněná degustační místnost dopřává akademickou 20 minutovku a vyčkává na tři opozdilce, kteří jsou již údajně na cestě a dorazí co by dup. Prostě slušná většina zase tahá za kratší konec. Ale dost bylo lamentování, udělejme si ten svět krásnější a pojďme se krátce zastavit u vín zJihoafrické republiky. Jelikož pár lahví ve vinotéce na Karlově náměstí zbylo, koupil jsem si kdomácímu ochutnání jeden povedený Sauvignon a doplnil ho příjemným supermarketovým Chenin blanc. Palec nahoru pro bílá vína zJAR.

Sauvignon blanc 2012, Simonsig, 14 %

Vinařství pojmenované po známé hoře Simonsberg nalahvovalo první vína v60. letech 20 století. Sauvignon blanc pak poprvé vroce 1978, ale je to posledních 10 let, kdy stouto odrůdou vinařství sklízí největší úspěchy. Co se týká vína ročníku 2012, tak nutno dodat zcela oprávněně.Ve skleničce se Sauvignon prezentuje hodně světlou barvou bílého zlata. Krásně voní, elegantně, nic agresivního či přehnaného. Rafinovaná kombinace tropického ovoce, broskve, trošky pepře, vše zabaleno do jemných travnatých tónů. Vústech lehčí, svěží, spěknou kyselinou. Plnější tělo, čistě ovocné, strochou minerality. Opravdu krásné víno, náramně pitelné. Orientační cena: 300 Kč

Crows Fountain, Chenin blanc 2012, Villiera Wines, 13,5 %

Víno zrodinného vinařství založeného vroce 1983 prodává Marks & Spencer. Vinařství provozují bratranci Jeff an Simon Grierové a právě na britský trh směřuje většina jejich exportu. Vinařství aktuálně disponuje zhruba 200 hektary vinic, které pokrývají většinu produkce. Velmi oblíbené jsou prý i sekty zvinařství Villiera. Kromě vinařství vJižní Africe bratranci vlastní menší 20 hektarové vinařství vjihofrancouzském Roussillonu s názvem Domaine Grier.Víno má světlejší barvu lipového květu. Slušnou viskozitu. Aroma působí nejprve zakřiknutě, ale při kroužení ve skleničce se příjemně otvírá. Zajímavě kombinuje dominantnější citrusy, strochou vlhké slámy, jemným zakouřením. Vústech chladivé, svěží, socelovou kyselinou. Ovocnému projevu dominují citrusové plody. Chuť je celkem líbivá, ale poměrně rychle se vytrácí. Čistě udělané, příjemné letní pití, nic výrazně sofistikovaného. Dle informací na lahvi si víno mohou dopřát i vegani. Což o to, ksalátu jistě bude pasovat velmi dobře.Orientační cena: 285 Kč

Okomentovat:

*

Loading...