Nechtěné Svatovavřinecké

Červen, 1.06.2020 08:14

Nedávno jsem se tu zmiňoval, že Svatovavřinecké po dlouhé době přepustilo pozici nejrozšířenější modré odrůdy Frankovce. Výsadby Svatovavřineckého u nás postupně klesají ve prospěch jiných modrých odrůd. Důvodů je hned několik, od nevalné image této odrůdy u konzumentů, až po některé problémy, které jsou s touto odrůdou spojeny ve vinicích. Se Svatovavřineckým se plánují rozloučit i ve vinařství Stapleton-Springer z Bořetic. Aktuálně je ale k dostání jejich příjemné a skvěle pitelné víno Svatovavřinecké 2018 z viniční tratě Čtvrtě. Ochutnejte, dokud je!

email.seznam.cz

Přiznám se, že marně přemýšlím o tom, kdo z tuzemských vinařů se odrůdě Svatovavřinecké intenzivně věnuje. Nejsem si jist, že by ji měl dokonce někdo za svou vlajkovou loď. Svatovavřineckému se daří v Dolních Kounicích, fajn vína této odrůdy umí nalahvovat Jiří Šebela alias Dva duby nebo ve vinařství Trpělka &  Oulehla. „V minulosti se za vína odrůd Svatovavřinecké nebo Müller-Thurgau vydávalo kde co a bohužel na tuto „nálepku“ obě odrůdy stále doplácí,“ trefně popisuje pro tento blog jeden z dlouhodobých problémů odrůdy Svatovavřinecké Ing. Luboš Oulehla.

Ve vinařství, které založil Václav Trpělka společně s Ing. Lubošem Oulehlou již v roce 1991, aktuálně ročně nalahvují zhruba 5000 sedmiček Svatovavřineckého a k tomu ještě část hroznů končí v sudových vínech. Na rozdíl některých vinařů s touto odrůdou plánují pracovat i nadále: „Svatovavřinecké má velké výkyvy v násadě hroznů v jednotlivých ročnících, ale protože je geneticky příbuzné s Pinot noir a máme 50 leté výsadby, tak chceme zachovat Svatovavřinecké ve svém portfoliu. Do kladných vlastností této odrůdy patří pozdní rašení – nižší riziko jarních mrazů. Svatovavřinecké se dobře vyvíjí při zrání v dřevěných sudech,“ vysvětluje Ing. Luboš Oulehla.

Modré hory ale i Svatomartinské

Ještě v roce 2006 bylo v tuzemsku vysazeno 1630 hektarů Svatovavřineckého, aktuálně je to podle statistik Ministerstva zemědělství zhruba 1050 hektarů. Nejvíce, hned třetina Svatovavřineckého u nás, je pak vysazena ve Velkopavlovické podoblasti. Tady je dnes odrůda doma a spolu s odrůdami Frankovka a Modrý Portugal tvoří mimo jiné základ zdejší vín VOC Modré hory. Z těchto odrůd členové spolku mohou uvádět na trh červená vína po 18 měsíčním zrání a mladá rosé vína.

I na Velkopavlovicku se ale za posledních 15 let výsadby Svatovavřineckého snížily a předseda zdejšího VOC Ing. Jan Stávek, Ph.D. zmiňuje některé problémy s odrůdou: „Vavřinec bych sadil rád, protože mi přijde jako výborný měkčí doplněk k poněkud tříslovitější Frankovce, nicméně velmi, ale velmi trpí plísní šedou, tím spíš, když se pěstuje ekologicky.“ Svatovavřinecké má relativně husté hrozny a v době dozrávání je plíseň šedá napadá. Svatovavřinecké pak bývá také citlivé na napadení padlím révy. Ačkoliv je Svatovavřinecké nejpěstovanější odrůdou v regionu VOC Modré hory, v zatříděných vínech prakticky každým rokem vede Frankovka.

Stále častěji Svatovavřinecké končí v tuzemsku lahvované jako růžové víno. Kategorie „letních růžovek“ díky kampaním a osvětě vyletěla vzhůru a jejich produkce na Moravě za poslední roky dorostla do milionů lahví. Pověst odrůdy pak určitě nevylepšuje ani její časté využití v rámci produkce extrémně mladých vín bez větších ambicí, tedy Svatomartinského. Třeba v loňském roce tvořilo Svatovavřinecké hned polovinu všech zařazených růžových vín a třetinu červených. I to přispívá ke stavu, že od Svatovavřineckého dnes konzumenti neočekávají nic víc než lehce pitelné ovocné červené, bez větší struktury či komplexnosti.

Sankt Laurent z Thermenregionu

Přitom tahle odrůda potenciál má, ne, že ne. Svým charakterem ta nejlepší vína mohou být celkem jednoduše zaměnitelná s elegantním Pinotem noir. Osobně asi nikdy nezapomenu na skvělá vína z Thermenregionu, která jsme v rámci studií WSET Diploma ochutnali při návštěvě této vinařské oblasti.

Thermenregion, který najdete jižně od Vídně, tvoří asi jen 2600 hektarů vinic. Historicky významná vinařská oblast Rakouska, dnes trochu žije ve stínu jiných slavnějších regionů. Může za to i rakouská orientace na propagaci Veltlínského zeleného a obecně vín k rychlé konzumaci. Thermenregion si totiž zakládá na vlastních bílých odrůdách Rotgipfler a Zierfandler, v červených pak na Pinotu noir a Svatovavřineckém (Sankt Laurent). Ta nejlepší vína odrůdy Svatovavřinecké potřebují pár let zrát, ale pak umí doslova nadchnout. Budete-li mít příležitost, zkuste třeba vína vinařství Dopler, vinařství Johanna Gisberga nebo Johanneshof Reinisch.

Zpět do Bořetic

I na Moravě lze samozřejmě nalézt hodně povedená vína této odrůdy. Svatovavřinecké z vinařství Stapleton – Springer pochází z vyhlášené viniční tratě Čtvrtě. V ročníku 2018 vinařství nalahvovalo 2350 kousků tohoto vína. Vinařství celkem disponuje 20 hektary vinic, které jsou od roku 2007 certifikované jako BIO, a nejinak je tomu samozřejmě i v případě tohoto vína. To se dá zařadit do moderní škatulky „naturální“, jak se dočtete na zadní etiketě „Natural optimistic wine full of life“, nefiltrováno a nečiřeno.  Jak dlouho ještě Svatovavřinecké v sortimentu vinařství nevím, ale jak mi potvrdil Tomáš Springer, v budoucnu ho nahradí ve vinohradech výsadby Pinotu noir.

Svatovavřinecké Čtvrtě 2018, Stapleton & Springer, 13,5 %     Hodnocení: 87/100

Víno má středně intenzivní rubínovou barvu. Ve vůni energické, celkem hodně výrazné, kombinující červené peckové ovoce, švestku, fialku, náznak tabákových tónů, zelené papriky. V chuti středně plné, krásně šťavnaté pití, s vyšší kyselinou, spíše jemné třísloviny. Zábavné a extrémně pitelné víno, v žádném případě fádní. Prostě láhev, kterou si s chutí otevřete znovu. Tohle červené navíc bez problémů může fungovat i v létě, jako příjemný refresh. Dochuť je delší ovocně kořenitá.

Orientační cena: 450 Kč (Advivum)

ctvrte2

Okomentovat:

*

Loading...