Nadupaná růžovka z Toskánska

Květen, 15.05.2019 07:47

Zhruba desetina světové produkce vín připadá na růžová vína. Přiznám se, že já tahounem spotřeby v tomto ohledu určitě nejsem a i v letních parnech, když se člověk intenzivně potí jen mrknutím oka, raději sáhnu po Rieslingu nebo třeba dobře nachlazeném minerálním Soave. U mě prostě růžová vína 10 % spotřeby netvoří. Minulý víkend jsem ovšem ochutnal růžové víno, které mne slušně zatlačilo do podlahy. Nebylo to Anjou, Provence ani Honza Stávek, nýbrž víno Sangioveto Rosato 2016 z toskánského vinařství Castello di Monsanto.

IMG_20190510_163109

Rosé neboli růžová vína. Je dost pravděpodobné, že jich spořádáte během roku mnohem více než já. Ostatně třeba na Moravě se loni nalahvovalo historicky nejvíce růžových vín a nikdo to vypít musel. Světovými lídry jsou v této oblasti s velkým náskokem Francouzi. Podle údajů OIV ve Francii ročně vyprodukují kolem sedmi a půl milionů hektolitrů růžových vín, což je dokonce 16 % národní produkce. S odstupem pak mezi růžové velmoci patří USA, Španělsko a Itálie.

Růžová vína jsou in, což dokládají čísla o světové spotřebě. Ta vzrostla z 21,9 milionu hektolitrů v roce 2007 na 23,4 milionu hektolitrů v roce 2017 (+7 %). Je zajímavé, že růžová vína mají zcela odlišné postavení, pokud srovnáme dvě největší vinařské země světa. Zatímco ve Francii tvoří růžová vína necelou třetinu spotřeby tichých vín, v Itálii je to jen 5 %. Najít skvělé růžové víno v Itálii tak dá daleko větší práci než v zemi galského kohouta.

Mezi italské regiony spjaté s produkcí růžových vín určitě patří Apulie nebo Sicílie. Skvělá jsou třeba svěží minerální růžová vína z Etny. Ve střední Itálii jsou známá růžová vína odrůdy Montepulciano, lahvovaná pod označením Cerasuolo d´ Abruzzo. V Benátsku, poblíž jezera Garda se pak dělají typická lehčí svěží růžová Bardolina. Na popularitě růžových vín se plánují ostatně svézt i výrobci šumivého Prosecca.

Naopak slavné Toskánsko a jeho vinaři se růžovkám věnují hodně okrajově. Platí to i pro Castello di Monsanto, které se proslavilo zejména svými skvělými víny Chianti Classico. Jejich vlajková loď, víno Il Poggio snese i delší archivaci v horizontu desítek let. Osobně jsem se o tom letos přesvědčil na Vinitaly, když mi ve skleničce skončil ročník 1969. Kromě červených a bílého Chardonnay má vinařství v nabídce i růžové víno Sangioveto.

Sangioveto Rosato 2016, Castello di Monsanto, 14 %       Hodnocení: 88/100

Růžové víno pochází z hroznů z mladých vinic odrůdy Sangiovese. Královské to odrůdy Toskánska a vlastně i celé Itálie. Barva vína je výraznější jahodově – lososová, víno má vyšší viskozitu, ve skleničce krásně slzí. Ve vůni intenzivnější, s tóny malin, jahod, červeného rybízu a třešní, nechybí květinové tóny připomínající rozkvetlou růži. V chuti strukturou a komplexností připomíná červené víno. Plnější, robustní, vrstevnaté, s pěknou ovocností a vyšší kyselinou. Tělem spíš než maratonského běžce připomíná dobře vyrýsovaného čtvrtkaře. Dochuť je příjemně minerálně slaná, nechybí v ní ani delikátní tříslo. Vyšší alkohol? Za mne no problem. Růžové se silnou osobností, nepotřebuje nutně gastronomické párování, spoustu podnětů nabízí samo o sobě. Za mne ideální letní pití!

Toskánsko

Okomentovat:

*

Loading...