Jsme v jižním Burgenlandu, na dohled od hranic s Maďarskem, uprostřed nejmenšího rakouského DAC Eisenberg, vytvořeného teprve v roce 2010. Eisenberg v překladu znamená „železná hora“. Jde o název 415 metrů vysokého kopce osázeného Frankovkou (Blaufränkisch), stejně jako malé vesnice na jeho úpatí. Eisenberg není nějaký marketingový tah, železo tu dobývali a zpracovávali už Keltově, ve zdejší půdě je železo dodnes významně zastoupeno a přispívá k jedinečnému charakteru místních vín. Těm se ostatně více než 100 let říká „Eisenberger“.
Z vrcholu kopce vidíte několik lehce zvlněných údolí se zalesněnými vrcholky kopců, révou a východním směrem se otevírá krajina do rozlehlé maďarské pláně. Stojíme uprostřed vinic Eisenbergu a Willi Klinger, šéf Austrian Wine Marketing Board, připomíná relativně nedávnou „železnou“ minulost tohoto regionu. Má osobní vzpomínky na to, jak se tu nedaleko pod kopcem táhla železná opona, s ostnatými dráty a strážními věžemi, jejichž osazenstvo nekompromisně hlídalo příhraniční pohyb. Dnes už zaplaťpánbůh výhledy nic nekazí a i vinaři mohou pracovat na obou stranách hranice.
Eisenberg DAC je 498 hektarů vinic, ve skutečnosti jde o menší ostrůvky vinohradů mezi obcemi Rechnitz na severu a Jennersdorf na jihu. Vesnice Eisenberg leží zhruba uprostřed, ale není jen geografickým centrem této apelace. Alokována je tu i velká část výroby vín. Kdysi prý zdejším vinicím dominovala odrůda Furmint, ale to už je hodně dávno. Apelace Eisenberg DAC je věnovaná pouze a výhradně zdejší nejvýznamnější odrůdě, tedy Frankovce. Je tu vysazena na zhruba 200 hektarech vinic a vína nesoucí název DAC na etiketě musí být vždy 100% odrůdová.
Drsný jih
Frankovka se pěstuje i v severnějších částech Burgenlandu a v dalších rakouských vinařských oblastech, za vznikem zdejšího DAC ale stojí specifický terroir, který místním vínům propůjčuje nezaměnitelný charakter. Jsme sice v jižním Burgenlandu, ale je tu paradoxně chladnější a drsnější klima, než v severněji položeném Mittelburgenlandu. Léta tu sice bývají horká, na druhou stranu vinice ochlazuje studené proudění z jihu a východu, noci tu tak bývají relativně chladné. Srážek mají vinaři dostatek a i díky absenci vlivu mělkého Neziderského jezera, jsou tu prostě průměrné teploty nižší, než ve vinicích dále na sever.
Vliv tu hraje i nadmořská výška. Zatímco kolem Neziderského jezera se Frankovka pěstuje zhruba 120 až 130 metrů nad mořem, tak v rámci Esienberg DAC je většina vinic 280 až 400 metrů vysoko nad hladinou moře a v okolí Rechnitzu dokonce najdete révu vysazenou i 480 metrů nad mořem. Jde o nejvýše položené vinice celého Burgenlandu.
Nejvýrazněji se do specifického charakteru zdejších vín promítá půda. Její složená je pestré, mění se poměry jílu, břidlice, křemene, ale typicky tu najdete relativně vysoký podíl železité složky. Červená vína z půd bohatých na železo pak typicky disponují živou kyselinou, pevnou strukturou, elegantním a sametovým tříslem. Jsou svůdně kořenitá a živelně energická. Ročně se pod hlavičkou Eisenberg DAC nalahvuje kolem čtvrt milionu vín.
Vinařů v rámci Eisenberg DAC aktuálně spolupracuje 46. Až na výjimky jde o menší rodinné producenty, pro něž má tento projekt a vzájemné sdílení zkušeností velký význam. V rámci speciální řízené degustace ve vinařství Schützenhof, jsme ochutnali celkem vzorky ročníků 2016 až 2011.
Eisenberg DAC Reserve Blaufränkisch 2015 „Senior“, Schützenhof, 14 % Hodnocení: 91/100
Hostitelské vinařství se prezentovalo skvělým vínem ze starých až 90letých keřů. Vinařství disponuje celkem 10 hektary vinic, z nichž hned polovinu tvoří Frankovka. Všechna vína kvasí spontánně, nejsou filtrována ani čiřena. Senior je víno s komplexním aroma zralých peckovin, tmavých třešní, švestek, s trochou pepře. Tělnatější v chuti, s pěkně nabroušeným tříslem, citelnou kyselinou, s tóny lesního ovoce, zemitostí, tabákem. Delší dochuť, hodně sebevědomé „chlapácké“ pití.
Eisenberg DAC Reserve Blaufränkisch 2015 Ried Zudelgraben, Poller, 13,5 % Hodnocení: 91/100
Víno tmavšího rubínového odstínu, s fialovým okrajem. Zcela odlišný styl, než u předchozího vzorku. Spíš než svaly se v tomto případě prosazuje elegance, sofistikovaný a celkově uhlazený styl. Ve vůni dominuje tmavé bobulové ovoce, chuť je uhlazená, víno zraje v menších sudech, kombinuje tmavé ovoce a typickou kořenitost. Třísloviny krásně zakulacené, dochuť je opět relativně dlouhá, s jemnou minerální stopou.
Blaufränkisch Ried Szapary 2015, Groszer Wein, 13,5 % Hodnocení: 93/100
Ikonická vinice v rámci DAC Eisenberg, hodně kamenitá. Ve vůni je víno svůdné, relativně hodně květinové, s tóny fialky, lékořice, nechybí tmavé peckoviny a typická minerální vůně mokrého šutru. Chuť je čistá, vyvážená a příjemně šťavnatá. Kyselina, třísloviny, čerstvé ovoce, zemitost a tabákové tóny, vše působí neuvěřitelně sladěně. Tohle víno má všechno, je příjemně svěží a je neuvěřitelně zábavné. Klobouk dolů.
Blaufränkisch „Perwolff“, Krutzler 2012, 14 % Hodnocení: 93/100
Vyhlášené vinařství z Burgenlandu. Na 12 hektarech vysazeny pouze tmavé odrůdy, primárně Blaufränkisch. Perwolff je vlajková loď vinařství, víno z těch nejlepších hroznů, ručně selektovaných. V ročníku 2007 bylo víno oceněno jako nejlepší červené víno ročenky Falstaff. My jsme ochutnali lehce nazrálý ročník 2012, víno s nádhernou aromatikou připomínající švestky, maliny, tmavé třešně nebo fialku. V chuti plné a komplexní, s výraznějším tříslem a vyšší kyselinou, „nařachané“. Sametově vláčné, s tóny švestky, černého rybízu, tabáku a pepře. Parádní víno, trochu „cabernetového střihu“, všeho má na rozdávání, zároveň nepostrádá eleganci a velký potenciál do dalších let.