Na víno a žebra do vinařství Kovacs

Září, 19.09.2011 06:39

Koncem minulého týdne jsme skolegy zpráce vyrazili tmelit partu na „teambuilding“ na Moravu. Vyvrcholením společného programu byla návštěva vinařství a penzionu Kovacs včetně řízené degustace místních vín. Tady je pár dojmů kochutnaným vínům a službám tohoto mladého sympatického vinařství.

Zdroj: http://www.wineofczechrepublic.cz/Při příjezdu do Novosedel ze směru od Mikulova se jako první na horizontu zjeví budova penzionu Kovacs. Vinařství návštěvníky vítá až těsně před příjezdem do obce. Silnice oba provozy odděluje, do penzionu je to zhruba 100 metrů do kopce vlevo, vinařství se sklípky je vpravo ihned vedle komunikace. Pokud se tedy nad ránem vykutálíte ze sklípku, je potřeba na cestě do peřin zachovat obezřetnost ohledně projíždějících aut.Vinařství Kovacs je mladou firmou, která byla založena teprve vroce 1997. Firma hospodaří na 19 hektarech vlastních vinic a víno sklízí i na dalších pronajatých vinohradech. Areál vinařství návštěvníkům nabízí třeba prodejnu vín, restauraci, zahrádku a několik sklepů. Vše stylové a moderní, určitě uspokojí i esteticky náročnějšího návštěvníka. Architektura sklepní uličky vinařství Kovacs koresponduje i sbudovou nedalekého penzionu. Před penzionem je zahrada, které dominuje trošku bizardní kombinace bazénu a přilehlé vojenské pevnůstky tzv. řopíku. Zdroj: http://www.vinarstvi-kovacs.cz/

Promastit žaludek

Před degustací jsme si „udělali základ“ vrestauraci, která je součástí vinařského areálu. Jelikož bylo pěkné slunečné počasí zasedli jsme khodovnímu stolu venku na zahrádce. Zochutnaných lahůdek určitě stojí za zmínku výtečná Kovacsova zelňačka (silná jak noha od kulečníkovýho stolu) a nadpozemská kilová vepřová žebra. Masíčko se doslova rozsejpalo. Vústech jako by kopulovali andělé, shrnul to kolega nadšeně. Souhlas, lepší žebra jsem si zatím nejedl. Než se dostanu ksamotné degustaci, ještě bych rád vypíchnul profesionální přístup veškerého personálu restaurace, příjemný a nenucený. Zážitkovou gastronomii na letní zahrádce dotvářelo svými pachy koňské osazenstvo přilehlého výběhu.

8 vzorků

Degustace vín měla na programu osm položek. Úlohu průvodce současnou nabídkou vinařství Kovacs se ujal Sales Manager vinařství Jan Pfeffer. Byl velice příjemným průvodcem vprůběhu večera, jen možná příliš mnoho času věnoval odbornému popisu technologických postupů integrované produkce vína, kterou vinařství Kovacs důsledně dodržuje. Jelikož byla většina přítomných teorií výroby vína spíše nepolíbena, byla zvolená látka náročná na koncentraci posluchačů. Ta samozřejmě s každým vzorkem zákonitě polevovala. Ochutnávka začala bílým

Cuvée M.Švandrlík 2008

vpozdním sběru, které vinařství připravilo vsouvislosti s uvedením filmu Doktor od Jezera hrochů. Ve stylu filmu je i etiketa tohoto vína. Směska Rulandského bílého, Chardonnay a Sauvignonu nabízí jemné aroma stóny jablek a výraznou až agresivní chuť. Mě osobně se zahajovací vzorek příliš netrefil do chuti, ale od kolegů sklidil i kladné ohlasy. Pokračovali jsme Chardonnay 2010 ve výběru zhroznů, které se prezentovalo příjemnou vůní akátu a medově minerální chutí. Pak přišel první ze tří vrcholů večera Cuvée Miroslav 2009, pojmenované podle syna pana majitele Kovacse. Kombinace Ryzlingu rýnského a Sauvignonu vínu dává intenzivní aroma angreštu a broskve, na jazyku sjemnou mineralitou a typickými petrolejovými tóny. I další víno jsem zařadil do svého TOP 3 večera.

Rulandské šedé 2008

, výběr zbobulí bylo krásné extraktivní víno plné chuti, ve které hrály prim med a také chlebovinka. Krásně pitelné. Následovaly dvě růžovky. Rulandské modré Rosé 2010, pozdní sběr, osvěžující víno s příjemnou kyselinkou a jahodovo – švestkovým projevem. Zweigeltrebe Rosé 2010 se po nalití do sklenky prezentovalo světle růžovou barvou a vústech výrazně jahodovým charakterem. Poslední dvě vína reprezentovala produkci červených vín.

Zweigeltrebe 2009

mne nijak výrazně neoslovilo a ukázalo se být odsouzeno do pozice předskokana kposlední položce degustačního menu, která se stala skutečným vyvrcholením večera. Regentské Cuvée ročníku 2009 je opravdu velké víno. Temná skoročerná barva předurčuje velký zážitek. Víno vbotrytickém sběru má široké a elegantní aroma lesních plodů. Vchuti je víno plné, dá se skoro kousat. Na jazyku se vám rozplývá čokoláda a marmeláda z lesních plodů. Mohutnost vína podtrhuje necelých 16 % alkoholu. Za mimořádný zážitek se platí, takže pokud si budete chtít vychutnat lahvinku tohoto červeného nektaru, připravte si minimálně 450 korun. Od Kovacse se nám vysloveně nechtělo odjet. Vinařství nabízí návštěvníkům služby na vysoké úrovni a vína jedna báseň. Jediná věc, která byla pro mne vrámci celého pobytu u Kovacsů malým zklamáním, bylo vybavení a provedení pokojů, které by si zasloužilo malinko vylepšit. Ale to byla malá kaňka na jinak skvělém zážitku.

2 komentáře:

Anonymous

19. September 2011 11:27

Dobrý den! Pozastavil jsem se nad větou: „Temná skoročerná barva předurčuje velký zážitek.“ Ale proč? Temné víno nemůže být špatné? To by téměř znamenalo, že světlá vína nemohou být velká. A vědí to v Burgundsku? :-) TSa

Anonymous

19. September 2011 11:46

Dobrý den, máte pravdu, není to šťastně naformulováno. Chtěl jsem říci, že toto víno postupně oslovilo všechny mé smysly. Mikuláš Duda

Okomentovat:

*

Loading...