Na Brunellu ve vinařství Baricci

Říjen, 11.10.2018 07:54

Konec minulého týdne jsem strávil s partou vinných nadšenců v Toskánsku. Navštívili jsme šestici místních vinařství a dostávali pravidelné injekce místního červeného séra s názvem Sangiovese. Do kategorie nezapomenutelných zážitků patřila zastávka ve vyhlášeném rodinném vinařství Baricci.

IMG_20180305_112259

Baricciové patří mezi tradiční rody, které spoluvytvářely historii vín Brunello di Montalcino. Nello Baricci byl mezi 26 zakládajícími členy místního konsorcia a na výraz úcty jeho vinařství dostalo v registru výrobců symbolické číslo 1 (dnes je výrobců více než 200). Nello Barrici původně pocházel z jihu regionu a právě na jih od městečka Montalcino se vyrábí většina vín Rosso di Montalcino a Brunello di Montalcino. V 60. letech minulého století se mu ale naskytla možnost zakoupit pět hektarů na nejslavnější místní vinici Cru Montosoli a přesunout se na sever. Toto rozhodnutí bylo zcela klíčové pro budoucí směřování vinařství, dnes by si tato skromná vinařská rodina mohla podobnou investici stěží dovolit.

Nikde jinde v okolí Montalcina není dražší hektar vinice než právě na Montosoli, hrdě prohlásil Francesco Buffi během naší návštěvy. Ačkoliv jde o historickou polohu, pěstování vína je tu zmapována 500 let do minulosti, před 60 lety na ní nikdo nechtěl pracovat. Za prvé klima bylo v Montalcinu jiné a vinaři preferovali teplejší polohy v jižní části regionu, oproti těm chladnějším severněji. Dnes je tomu díky globálnímu oteplování přesně naopak. Nejlepší hodnocení v posledních letech většinou dostávají právě vína z chladnějších poloh. Dalším specifikem Cru Montosoli je půda, která je velmi kamenitá, neúrodná, má menší podíl jílu, než je v regionu zvykem. Pěstovat víno na Montosoli bylo vždy náročnější než jinde, ale můj dědeček dělal vše bez kompromisu, vysvětlil Francesco. Vinice na Montosoli byly k dispozici také v neposlední řadě proto, že region tehdy přežíval v chudobě a většina lidí ho opouštěla s vizí úspěšnějšího života ve velkém městě.

Nello Baricci pracoval ve vinici celý svůj život a do důchodu odešel v roce 2010. Dnes vinařství vede jeho syn Nello Pietro Buffi a vnuci Francesco a Federico. Francesco se věnuje zejména práci ve vinohradu a Federico vládne ve sklepě. Z pěti hektarů na Montosoli rodina Baricci lahvuje zhruba 30 000 lahví. Baricciové jsou jediným vinařstvím, které má celou svou produkci z Montosoli a to včetně vína Rosso di Montalcino. Ostatní majitelé pozemků na Montosoli z těchto hroznů lahvují své prestižní Riservy. Víno kategorie Riserva naopak vinařství Baricci až do roku 2010 nemělo. Víno se vnuci rozhodli poprvé udělat na počest svého dědečka v roce jeho odchodu do důchodu. Jak s úctou Francesco prohlásil, děda ve vinicích tvrdě pracoval od svých sedmi do 87 let. Proto, když se ho zeptáte, jestli neuvažoval, že by v životě dělal něco jiného než červené víno, bez přemýšlení odpoví, že ne. „My tu nepracujeme, ale žijeme. Máme velký závazek vůči zdejšímu regionu a tomu, co dělal náš děda, jsme součástí historie zdejších vín, takže se snažíme pokračovat a dělat co nejlepší vína“.

baricci-colombaio-montosoli-brunello-60-anni-inglese-2

A ta mají ve vinařství Baricci opravdu skvělá. Místní podmínky dávají vzniknout autentickým vínům, která v sobě kombinují komplexnost a svůdnou eleganci.  Nechybí jim ani mineralita. Vína působí pocitově lehčím dojmem, ale zdání klame, jsou plná a dokonale vyvážená. Kromě Rossa 2016, které dostalo tři pohárky Gambero Rosso, jsme ochutnali Brunello 2013 a také úžasnou Riservu 2012. Ta na rozdíl od Brunella nezraje ve velkých sudech ze slavonského dubu, ale v 500l francouzských sudech. Důvody jsou pro to dva. Za prvé, vína nedělají tolik, aby velký sud naplnili, a za druhé menší sud umožňuje dostat neuvěřitelně komplexní víno do požadovaného stavu rychleji. Pokud bychom dali Riservu do velkého slavonského sudu, musela by místo čtyř let zrát minimálně šest a za tu dobu by mírně ztratila na svém svěžím ovocném charakteru, vysvětloval nám Francesco Buffi.

Na cestu jsme ještě dostali en primeur láhev Brunella 2014, které bylo jak jinak než skvělé. Vůbec nevadí, že tenhle ročník oficiálně nepatří k těm špičkovým. Pokud byste chtěli Francesca osobně potkat a ochutnat jeho vína, budete mít možnost 31. října na Galadegustaci italských vín na pražské Pankráci (www.denitalskychvin.cz).

Brunello

Okomentovat:

*

Loading...