Moravské Barolo a další zajímavosti na Barolo & Friends

Leden, 19.01.2023 08:53

Prakticky téměř přesně po roce se v Praze uskutečnila degustační akce s piemontskými vinaři nazvaná Barolo & Friends. Součástí programu byla i řízená ochutnávka 11 vín, mezi kterými nechyběly zajímavé tradiční metodou dělané bubliny z odrůdy Pinot noir, slušné řízné Timorasso, komplexní Barbera d´Asti nebo trojice vín Barolo. Úplný závěr obstaralo víno Barolo DOCG 2017 z vinice Ravera z vinařství Réva, velké piemontské Nebbiolo s českou stopou.

IMG_20230117_141405__01

Jsem znám jako velký obdivovatel italských vín a právě vinařský region Piemont je mi z celé Itálie nejbližší. Jedním z důvodů je odrůda Nebbiolo a dvě prestižní apelace Barbaresco a Barolo. Cílem pražské ochutnávky bylo ale ukázat i další méně známé tváře Piemontu. Celkem v Piemontu najdete 46 000 hektarů vinic, mimo jiné 42 DOC apelací a hned 17 vín nejvyšší kategorie DOCG! I po letech je v Piemontu stále co objevovat. Já jsem například poprvé ochutnal víno z apelace Gabiano DOC, která je založena na odrůdě Barbera, s menší příměsí odrůd Freisa a Grignolino.

Škála piemontských odrůd je relativně pestrá. Mezi tradiční místní modré odrůdy patří Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Bonarda nebo Grignolino, v bílých jsou to Arneis, Cortese, Favorita, Nascetta nebo Timorasso. Dvě posledně jmenované odrůdy nechyběly ani na degustaci v hotelu Eurostars Thalia. Na úvod ale proběhlo ambiciózní šumivé víno odrůdy Pinot noir.

Vinařství Foglino 7 Winery sídlí v provincii Asti, které má tradici v produkci šumivých vín. Tady vznikají slavná šumivá vína odrůdy Moscatto Bianco. Víno s názvem „7.0“ je ale 100% Pinot noir, dělaný tradiční metodou druhotného kvašení v láhvi. Ležení na kalech po dobu 96 měsíců! Aroma je až překvapivě svěží, hodně do ovocných tónů, připomíná zralé žluté peckoviny a citrusy, doplněné o tóny ořechů a toustu. V chuti delší, hodně svěží, s dominantními citrusy a kyselinou. Zajímavý vzorek, který ale trochu postrádá eleganci a komplexnost velkých šumivých vín.

IMG_20230117_134615__01

Z dvojice bílých vín více zaujalo Colli Tortonesi DOC Timorasso Derthona „Quadro“ 2020 z vinařství Vigneti Repetto. Timorasso patří mezi nemálo italských odrůd, které v druhé polovině 20. století málem úplně zmizely ze zdejších vinic. Nejstarší zmínky o této odrůdě sice pochází ze 14. století, v roce 1987 ale byla vysazena na posledním půlhektaru vinic. Práce s ní je totiž náročná a vinaři v 80. letech dávali přednost jednodušším alternativám. Zachránil ji vinař jménem Walter Massa. Postupně tak výsadby této odrůdy v Piemontu narostly až na 175 hektarů v roce 2020. Pokud jde o námi ochutnané víno, to je odrůdou Timorasso tvořeno ze 100 %. Ve skleničce má výrazně zlatavou barvu, vyšší viskozitu. Velmi jemná, elegantní vůně, s výraznějšími květinovými a bylinkovými tóny, které doplňuje broskev nebo grep. V chuti výrazně minerální, v kombinaci s vysokou kyselinou. Citrusy, limetka, lehce pepř. Delší dochuť. Řízné pití, víno které má potenciál zrát v dalších letech.

Dvě třetiny produkce vín v Piemontu tvoří červená vína i na degustaci měla převahu. Oproti loňskému roku, kdy se ochutnávala zejména vína odrůdy Nebbiolo, to bylo tentokrát především o odrůdě Barbera. Ta je v současnosti vůbec nejvíce rozšířenou modrou odrůdou celého regionu Piemont. Hodně mne oslovila Barbera d’Alba DOC Superiore 2018 z vinařství Rizieri. Víno, které zrálo 12 měsíců ve slavonských 25 hl sudech a sudech tonneaux, lahvováno bez filtrace, následně 12 měsíců ležení na láhvi. Koncentrovaná vůně, s tóny lesních plodů, lékořice. V chuti plné, komplexní, se zajímavou kombinací tmavých plodů, lékořice, hřebíčku a koření, s výraznější tříslovinou a pěknou kyselinou. Vrstevnaté víno s dlouhým závěrem.

Závěr degustace obstarala hned tři vína z nejprestižnější piemontské apelace Barolo DOCG. Právě tady vznikají dlouhověká vína z odrůdy Nebbiolo. Velmi příjemným až delikátním projevem působilo víno Barolo DOCG Bussia 2017 z vinařství Agricola Marrone. Bussia je vůbec největší vinice (Cru) v Barolu, celkem ji tvoří osázená plocha o rozloze 300 ha! V tomto případě hrozny pocházely z části v nadmořské výšce 300 m.n.m.  staré keře, jde o trať vysazenou roku 1960. Víno zrálo 30 měsíců ve 30 hl sudech, battonage prvních 10 měsíců. V chuti jemné a elegantní, jak se na odrůdu Nebbiolo sluší. Velmi svěží ovocné tóny doplňuje fialka a jemná stopa tabáku a pepře. Celkově velmi uhlazená chuť s ušlechtilými taniny. Dlouhý závěr a velký potenciál zrát na láhvi.

IMG_20230117_142251__01

A na závěr moravská stopa. Vinařství Réva z Barola má totiž českého majitele a my měli možnost ochutnat povedené víno Barolo DOCG Ravera 2017. Vinice se nachází v lokalitě Novello. Spontánní fermentace, macerace na slupkách 30 dní. Opět tradiční vinifikace, zrání 24 měsíců ve velkých dubových sudech, následně na láhvi. Koncentrovaná vůně připomínající jahody, červený rybíz nebo brusinky. V chuti výraznější tříslo, velmi svěží mladý projev. Zatímco předchozí vzorek působil spíše jemně, tady je víno v ústech expresivnější a sebevědomější. Vína Barolo mají běžně potenciál archivace 15 až 20 let a nejinak tomu bude i v tomto případě. V tuto chvíli extrémně mladé víno.

Pijte italská vína, a ta piemontská zvláště!

BaroloNebbiolo
Loading...