Moravská šumivá vlna

Září, 12.09.2023 09:36

Začátkem září představilo vinařství Sonberk víno Blanc de Blancs 2020 extra brut, první šumivé víno v 20leté historii vinařství. Kdo trochu sleduje trendy ve větě vína, ten nebude příliš zaskočen. Bubliny jsou celosvětově rostoucí kategorií a i u nás šumivá vína zařazuje do sortimentu stále více vinařů. Šumivé novinky má relativně nedlouho také vinařství roku Víno Kadrnka, velké sektové plány mají třeba ve vinařství Thaya. Dva skvělé šumivé tipy, které jsem objevil při letošních moravských toulkách, nabízím v tomto článku.

IMG_20230910_154011_Bokeh__01

To, že se vinaři na Moravě pouští do výroby šumivých vín není náhoda, mezi tuzemskými milovníky vín je po bublinách hlad. Dokladem budiž zmíněná novinka ze Sonberku, u které vinařství na svém webu po týdnu hlásí beznadějně vyprodáno. Kdo nestihl objednat, musí čekat na nový ročník, který půjde do prodeje v roce 2024. První sekt ze Sonberku je 100% Chardonnay, prvotní fermentace u vína probíhala v nerezu, druhotné kvašení na láhvi, odstřelení po 24 ležení na kalech.

Česká republika vlastně trochu se zpožděním kopíruje trend, který ve světě vína probíhá minimálně poslední dvě dekády. V roce 2018 celosvětová produkce šumivých vín podle OIV poprvé v historii překročila hranici 20 milionů hektolitrů, což od roku 2002 představuje nárůst o 57 %! Více než polovinu všech vín této kategorie vyprodukují Italové a Francouzi, přičemž třetím největším výrobcem šumivých vín je možná pro někoho překvapivě Německo. Pět největších zemí vyprodukuje 80 % šumivých vín na světě.

Německo se přitom vymyká v jednom specifickém ukazateli, a sice podílu šumivých vín na domácí produkci, který dosahuje 28 %. Každá čtvrtá láhev vína vyprodukovaná v Německu obsahuje bublinky. Celosvětově se přitom šumivá vína podílí na produkci vín „jen“ 7 %. Největším producentem šumivých vín mimo Evropskou unii jsou Spojené státy americké.

Co se týká naší domácí spotřeby bublin, tak ta podle údajů celní správy skutečně v posledních letech mírně roste. Češi vypijí kolem 20 milionů lahví šumivého vína. Největším světovým konzumentem šumivých vín jsou přitom Němci, kteří v roce 2018 zvládli odstřelit 3,2 miliony hektolitrů šumivých vín, tedy zhruba pět lahví na osobu. Podobně jsou na tom i Francouzi. Prostor pro růst tak u nás určitě stále je!

Tuzemskému trhu samozřejmě stále dominuje společnost Bohemia Sekt, ale za šumivé specialisty se už dokázaly vyprofilovat vinařství jako Proqin nebo Sekt Jan Petrák, na naturální scéně pak Robert Osička alias Punkista. A sortiment tuzemských šumivých vín je rok od roku zajímavější, krásné bubliny dělá vinařství Jaromír Gala, super sekt jsem měl od Romana Fabiga a rád vzpomínám na Chardonnay Brut Nature od Oty Ševčíka.

Nedávno jsem tu také psal o návštěvě vinařství Thaya, které má s kategorií šumivých vín dělaných tradiční metodou velké plány. Projekt šumivých vín v Thaye začal v roce 2021 a nyní v dobře klimatizovaných prostorách zraje kolem 10 000 lahví bublin, která půjdou na trh postupně v různých šaržích. A skvělá prvotina v podobě Blanc de blanc 2020 je velkým příslibem!

Tradiční metodou dělané moravské sekty jsou dynamickou a zajímavou kategorií, že by si zasloužily i nějakou oficiální klasifikaci, třeba po vzoru té, která relativně nedávno vznikla v Rakousku.

Blanc de Blanc Sekt 2019 Brut Nature, Novotný Bílek, 13 %    Hodnocení: 90/100

Historicky první sekt vinařství z odrůdy Chardonnay. Vyrobený tradiční metodou, ležel 24 měsíců na kvasničních kalech. Víno má bohaté perlení, lehce zlatavou barvu ve skleničce. Ve vůni je intenzivní, s tóny žlutých jablek, zralých citrusů, tónů pečeného toustu a jemné vanilky. V chuti příjemně krémové, s bohatým a sebevědomým projevem. Krásná kombinace citrusové svěžesti, výraznější kyseliny a tónů karamelu. Příjemný delší závěr s minerálně slanou koncovkou. Víno, které svou opulentností a vrstevnatou chutí připomíná například některé Crémanty z Burgundska.

IMG_20230910_154531_Bokeh__01

Blanc de Blanc Sekt 2020 Extra Brut, Thaya vinařství, 12,5 %    Hodnocení: 92/100

Také 100% Chardonnay. Zhruba 60 % vína pochází ze sudu a 40 % z nerezu. Víno, u kterého proběhla malolaktická fermentace a které nabízí propracovanou kombinaci tónů žlutých jablek, citrusů a bílých květů, s jemným dotekem briošky. Elegance a jemnost. V ústech je víno delikátní, působí svěže, má krásnou hloubku a strukturu chuti. Intenzivní a jemné perlení, krásně integrovaná kyselina, v závěru se objevuje příjemná minerální slanost. Neuvěřitelně zábavné víno, které má skvěle vybalancovanou mladistvou energičnost a noblesní jemně nazrálý charakter.

IMG_20230910_154643_Bokeh__01

Okomentovat:

*

Loading...