Michal Kacetl: Velký potenciál vidím v ryzlincích a veltlínu

Březen, 25.03.2019 07:34

V rámci dnešního Rozhovoru s přívlastem si představíme mladého začínajícího vinaře Michala Kacetla. Své vinařství Kacetl student Mendelovy univerzity v Brně založil teprve loni v létě a nalahvovaný tak má svůj první ročník. Do budoucna je hlavní prioritou výsadba nových vinic a rozšiřování produkce, snad tedy o vinařství Kacetl ještě hodně uslyšíme.

54255390_383969405771252_443975511031414784_n

Velkou láskou a koníčkem jsou pro Michala Kacetla koně, takže je najdete i na etiketách jeho vín. V roce 2018 jich vinařství nalahvovalo 6000, hlavními odrůdami jsou a budou Veltlínské zelené a Frankovka. „Třetina produkce tvoří vína na sudech či v kvevri, vína kvasí spontánně a zrají bez použití oxidu siřičitého či jiných aditiv.  Jde mi o to tvořit vína, která budou odrážet svůj terroir,“ říká Michal Kacetl.

Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?

Od dětství jsem se pohyboval v zemědělství, které mi přirostlo k srdci, zejména pak vinařství. Jako malý kluk jsem trávil hodně času s dědečkem ve vinohradu a ve sklípku, kde jsem postupně získal základní informace a znalosti ohledně pěstování révy vinné a výroby vín. Nejdůležitějším mezníkem byl nástup na Mendelovu univerzitu v Brně, obor vinohradnictví a vinařství. Během studia jsem byl vinařstvím pohlcen a stala se z toho vášeň, která mě nesmírně baví a motivuje.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

První víno, které jsem opravdu sám vyrobil, bylo víno ročníku 2017 a to Müller Thurgau z dědečkovy zhruba 30 let staré vinice.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Hospodařím opravdu na malé ploše o výměře 6 arů, ostatní surovinu odebírám od svých přátel a známých. Naše malá vinice se nachází v katastru obce Mackovice a leží kousek pod viniční tratí Břežansko. Vinice leží na lehkých hlinito-písčitých půdách s jihozápadní expozicí.  Co se týká geologického původu tak jsou to písčito-hlinité splachové sedimenty štěrkopískové terasy Karpatské předhlubně.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Vážím si naší malé vinice a pěstujeme zde odrůdy: Müller Thurgau, Veltlínské zelené a Svatovavřinecké. Dále si cením spolupráce s panem Pavlíčkem, který hospodaří na viniční trati Pustina v katastru obce Božice, kde odebírám hrozny odrůdy Veltlínské zelené. A také spolupráce s panem Procházkou, který hospodaří na viniční trati Dílec v katastru obce Jezeřany-Maršovice, kde odebírám hrozny odrůdy Frankovka.

dav

Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkal jste si někdy, že s vinařením skončíte?

Vzhledem k tomu, že vinařím krátce, tak takový moment ještě nepřišel a pokud někdy přijde, tak doufám, že ho zvládnu překonat a budu pokračovat dál.

Co Vás na práci vinaře baví nejvíce?

Rozmanitost, jak je každý ročník jiný, každé víno se vyvíjí jinak a jsem rád, že toho mohu být součástí.

Jaký byl pro Vaše vinařství ročník 2018?

Ročník 2018 byl pro mě velkou výzvou. Je to první oficiální ročník vinařství Kacetl, takže jsem měl před začátkem ročníku velký respekt.

Čím se ve vinařství aktuálně zabýváte?

Aktuálně jsme nalahvovali dvě třetiny letošní produkce. Takže mě teď čeká etiketování a expedice.

49547375_389228325161822_7611724076297486336_n

Co je pro Vás priorita pro letošní potažmo příští rok?

Jako velkou prioritu a pro mě stěžejní věc vidím do budoucna pořízení pozemků a začít s vlastní výsadbou. Uvidíme, jak se vše bude vyvíjet. Jinak na podzim roku 2019 bych chtěl pustit do prodeje vína zrající na sudech.

Pokud by k Vašim stávajícím viničním tratím mohla mávnutím kouzelného proutku přibýt jakákoliv další. Která by to byla a proč?

Jednalo by se o viniční trať Weinperky v katastru obce Miroslav, líbí se mi zdejší výjimečný terroir a především veltlíny z této trati.

Kterou část roku nejraději chodíte do vinice a proč?

Každé roční období má své kouzlo, ale nejradši mám jaro. Všechno se probouzí, všude proudí plno energie a začínám být plný očekávání, jaký bude další ročník.

Měla by se podle Vás tuzemská produkce vydat cestou větší odrůdové specializace? Po vzoru jiných zemí primárně vsadit na některou či některé odrůdy?

Myslím si, že bychom se měli zaměřit na odrůdy, které jsou pro nás typické a více se jim věnovat a učit se s nimi pracovat.

Novým výsadbám v tuzemsku v posledních letech vévodí odrůdy Pálava, Veltlínské zelené a Rulandské šedé. Které to podle Vás budou za 10 let?

Těžko říct, ale osobně vidím velký potenciál v ryzlincích a veltlínu, také modré odrůdy se podle mne začnou více vysazovat.

Mění se podle Vás nějak zásadně v posledních letech styl nebo kvalita tuzemských vín?

Co se týče stylu, tak si myslím, že se spoustu vinařů snaží pracovat více se dřevem a snaží se dělat vína, která mají budoucnost a potenciál zrát na láhvi. Kvalita tuzemských vín roste, ale je stále co zlepšovat.

22308714_1940279352650693_5121922974996925970_n

Jak hodnotíte dosavadní fungování VOC a jak vidíte jejich budoucnost?

Z mého pohledu by se v některých apelacích měli soustředit na menší počet odrůd a snažit se opravdu vyzdvihnout to nejlepší z daného regionu.

Vína, kterého tuzemského vinařství máte rád a proč?

Konkrétní vinařství bych nejmenoval, ale mám rád vína, která odráží místo svého původu.

 Jakou radu byste na základě svých zkušeností dal začínajícímu vinaři?

Vzhledem k tomu, že jsem sám začínajícím vinařem, tak akorát to, aby byl každý vytrvalý a řídil se srdcem.

Kterou otázku nejčastěji dostáváte na degustacích?

„A kolik je Vám let?“

Jakou knihu máte právě rozečtenu?

Momentálně pracuji na diplomové práci, takže jediná literatura, ke které se teď dostanu je ta odborná.

Která láhev vína Vám za poslední týden udělala největší radost?

Vinařství Špalek – Zweigeltrebe 2003.

Doporučte dvě vína ze své aktuální nabídky:
Veltlínské zelené 2018
Ryzlink vlašský 2018

Rozhovor

Okomentovat:

*

Loading...