Michael Kubík: Ryzlink rýnský, to je elegantní frajer

Červen, 3.06.2013 08:24

Vrámci dnešního Rozhovoru spřívlastkem se podíváme do největší moravské vinařské obce,tedy do Velkých Bílovic. Své vinařství nám představí Michael Kubík, který pokračuje ve vinařské tradici svého otce. Jak sám říká, na výrobě vína ho nejvíc baví práce prvních pár týdnů po sklizni, kdy se vína začínají ukazovat a už se vnich dá hledat potenciál a charakter ročníku. Vinařství Kubík bylo založeno vroce 1991 a dnes produkuje kolem 150000 lahví ročně, produkci dominují bílá vína. Část vín je zpracováno zvlastních hroznů zbytek Michael Kubík nakupuje od pěstitelů z Velkých Bílovic.


Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?

Vpodstatě byla tak trochu daná tím, kde jsem se narodil a vyrůstal. Ve Velkých Bílovicích je tradice, že skoro každá rodina vyrábí své víno minimálně pro vlastní spotřebu. Výrobu vína započal už můj otec a já na něho navázal, kvínu jsem měl tedy vždycky blízko. Byla to ale vždy celkem těžká práce, jak ve vinohradech, tak i ve sklepě, která byla vrodině sice samozřejmostí, ale jako náctiletý jsem ztoho často nadšený nebyl. Dnes mne ale tato práce baví a je mi zároveň i velkým koníčkem.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

To úplně první nebo to první, co se dalo pít?:)… Bylo mi sedmnáct let a byl to Veltlín zelený…ale už předtím jsem víno vyráběl spolu sotcem.

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství? (např. vybavení sklepa, zda používáte selektivní či přírodní kvasinky, síření vín, jak probíhá zrání apod.)

Vnašem vinařství využíváme moderní technologie, protože nám ulehčují práci, ale také mají určitě dobrý vliv na výslednou kvalitu vín. To ovšem neznamená, že tradiční postupy a materiály nevyužíváme, bez těch to samozřejmě nejde. U bílých vín používáme, až na výjimky, selektivní kvasinky a vína školíme vnerezu a některá i vdubových sudech. Červená vína děláme ve většině případů bez přidání selektivních kvasinek, s minimálním sířením, bez čiření a zrají jak ve dřevě, tak i vnerezu. Někdy se pak takto rozdílně školená vína i kupážují.Jinak co se výroby týká, používáme jen minimum přípravků, hlavně selektivní kvasinky na bílá vína, ostatní je spíš práce shrozny a hra steplotami jak hroznů, tak potom při kvašení moštů. Je blbost sypat do vína hromady nesmyslů.

Čeští a moravští vinaři soblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Ve většině případů to tak opravdu je, že ve vinařství pracuje celá rodina a je na něm existenčně závislá. Stejně tak i u nás. Vinařství, jak jsem již dříve řekl, založil můj otec a na mě je dále ho rozvíjet. Pracujeme vněm opravdu celá rodina.

Jaký byl podle Vás ročník 2012?

Mě se líbíJ. Vkaždém ročníku je něco dobrého a něco, čemu daný ročník tak úplně neprospěl. Každý rok je to jiné a to je na tom to zajímavé.

Kde všude jsou Vaše vína kdostání?

Naše cílová skupina je hlavně gastronomie, vinotéky a privátní klientela.

Vjaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

V Rakousku, protože jsou tam hodně podobné klimatické podmínky. Ve skutečnosti ale nechtěl, protože tady na Moravě mě to baví.

Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustil/a?

Mě určitě nejvíc baví ta fáze pár týdnů po skončení sklizně. Kdy už se vína začínají ukazovat, už se vnich dá hledat potenciál a charakter ročníku. Na jednu stranu je to paráda, když je člověk spokojený a všechno je už pod střechou, ale na stranu druhou, když něco není úplně podle představ, tak další možnost je až za rok.A co bych si odpustil? No jasně, že to papírování. Jednu věc vypisovat pořád dokola do různých formulářů to mě fakt nebaví.

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

Většinou jich tam mám otevřených několik. Vždycky, když nějaké víno koupím, vyměním nebo dostanu, tak to moc dlouho nevydržím čekat, abych ho neprozkoumal.

Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?

Tak podle mě prošlo obrovskými změnami. Vybudovalo se hodně malých a středních vinařství, která zaměstnávají na jižní Moravě spoustu lidí a to je důležité. Změnilo se myšlení jak vinařů, tak i pěstitelů hroznů a byl velký posun ke kvalitě. To je taky hodně důležité.

Mění se vposledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Mění se trendy a snimi i konzumenti, to vždycky bylo a bude.

Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Ryzlink rýnský. Je to elegantní frajer:)

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Samozřejmě se snažím věnovat rodině. Největší koníček a relax je pro mě myslivost.

Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Soutěží se účastníme, ale spíš těch tuzemských. Jednak spousta lidí se tam může snašimi víny setkat, ochutnat si je a taky si nás zapamatovat. Samozřejmě, že úspěch taky potěší. A jestli má smysl lepit na láhve medaile? Vinotékaři určitě potvrdí, že ano. Jsou důležité zejména pro nerozhodné zákazníky. Ale to je tak asi všechno. My jsme je lepili také, ale od ročníku 2012 už jsme stím skončili. Vylepili bychom snad jen, kdyby se podařilo získat nějakou hodně významnou medaili.

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Tak to svým způsobem určitě jde, pokud se nebudou srovnávat vína úplně odlišného ražení. Tím myslím těžko hodnotit např. víno vyrobené oxidativní metodou mezi víny vyrobenými “klasicky“. Vždycky to ale bude o lidech a tak trochu o tom, co kdo preferuje.

Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?

Alsasko. Zatím ztoho, co jsem měl možnost zfrancouzských vín ochutnat, se mi nejvíce líbily právě ryzlinky zAlsaska. Mám rád jejich živost, parádní kyselinky a svěžest i po letech. Ale přiznávám, že ve francouzských vínech mám obrovské mezery.

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Ano, ty tuzemské čtu docela často.

…………………………………………………………………………………………………..

3 vína doporučená vinařem:

Ryzlink rýnský 2011, pozdní sběr, suché

Víno zlatavé barvy, ve vůni lehce medově lipové tony. Chuť je plná, šťavnatá slehce minerální stopou.Cena 200 Kč

Merlot 2011, výběr zhroznů, suché

Víno temně rudé barvy, ve vůni je výrazně ovlivněné zráním vsudech barrique, kde leželo na jemných kalech téměř bez síry 12 měsíců. Ve vůni najdete tony ostružin, špetku koření a políbení dubového sudu. Chuť je plná, sametově hladká, ovlivněná vůní.Cena 190 Kč

Rulandské šedé 2012, pozdní sběr, polosuché

Víno zlatavé barvy, ve vůni ovocné, se stopou kůry pomeranče a meruněk. Chhuť je plná, ovocná slehkými mandlovými tóny.Cena: 160 Kč……………………………………………………………….

Co je Rozhovor spřívlastkem?

Seriál, vrámci kterého zprostředkovaně promlouvají vinaři zMoravy a Čech. Každý vinař dostává stejnou sadu 30 otázek a je jen na něm, jak se snimi popasuje. Podmínkou uveřejnění rozhovoru je zodpovězení alespoň poloviny znich.

Předchozí díly seriálu Vinařův rok:


Ludvík Maděřič

, Jiří Šebela, Milan Nestarec, Jakub Šamšula, Miroslav Volařík, Lubomír Glos, Miloš Michlovský, Vladimíra Mrázová, Richard Stávek, Bogdan Trojak, Jaroslav Osička, Tomáš Čačík, Marek Vybíral, Petr Mokruša, Petr Bíza, Jan Koubek, Marek Líbal, Vladimír Tetur, Josef ValihrachJste vinař a chcete se zapojit do seriálu Vinařův rok? Napište na podkorkem@gmail.com

Okomentovat:

*

Loading...