Mazon, italské Cru pro Pinot noir

Listopad, 24.11.2021 08:30

Ostré a dramaticky vypadající štíty tyčící se po obou stranách údolí jižně od Bolzana ani zdaleka nepřipomínají vinařskou krajinu Burgundska. Přesto by tu měli být všichni milovníci červených vín odrůdy Pinot noir na pozoru. Nějakých 25 kilometrů jižně od hlavního města Jižního Tyrolska, na levém břehu řeky Adiže najdete lokalitu, které se přezdívá italské Côte d’Or. Mazzon je synonymum pro některé z nejlepších pinotů celé Itálie.

52924248_10215772003187796_5559345658659340288_n

Celé Jižní Tyrolsko patří s 5500 hektary vinic mezi nejmenší vinařské regiony Itálie. I tak se region dělí na sedm pěstitelských podoblastí a nejjižnější a nejteplejší je Bassa Atesina. Právě tady leží plošina Mazzon (nebo zkráceně Mazon), s vinicemi v nadmořské výšce 300 až 425 metrů nad mořem. Mazon je považován za skutečnou italskou Cru pro Pinot nero.

Místní klima jako ideální pro tuto odrůdu vyhodnotil v druhé polovině 19. století Ludwig von Barth, profesor chemie na vídeňské univerzitě. Réva si tu užívá dlouhých slunečních dní a je chráněna okolními horami před studeným prouděním přicházejícím ze severu a východu. Odpolední větry, které sem vanou od jezera Garda příjemně ochlazují lokalitu v průběhu parného léta a velké rozdíly v teplotách přes den a v noci pomáhají ideální kumulaci aromatických látek v hroznech.

Celkem je odrůda Pinot nero v Jižním Tyrolsku vysazena na více než 500 hektarech vinic a s 9% podílem je po Schiavě a Lagreinu třetí nejrozšířenější modrou odrůdou regionu. Fanoušci této odrůdy ale často míří právě do lokality poblíž obce Neumarkt. Pinot nero dnes zabírá dvě třetiny osázené plochy Mazonu, což představuje více než 60 hektarů. Réva tu roste na červenohnědém písku a hlíně, s jižní či západní orientací. Své vinice více než desítka vinařství. Jedním z nich je vinařství Franz Haas, mezinárodně vyhledávané jako specialista na Pinot nero. Před třemi lety jsem toto moderní vinařství vyhloubené ve skále navštívil a krásu nedalekého Mazonu jsme tehdy obdivovali při pohledu dolů do údolí. Mezi další slavné majitele pozemků na prestižní Cru patří Cantina Tramin, Cantina Nals Margreid, Manincor nebo Cantina Girlan.

Dnešní víno je vlajková loď vinařství Kollerhof. To sídlí ve starém panství, jehož historie sahá do 18. století. V roce 1966 panství koupila rodina Visintin a dnes vinařství vede Herbert Visintin se svými dětmi. Od roku 2012 vinařství lahvuje vína pod vlastním značkou a kromě dominantního Pinotu noir pracují v menší míře také s odrůdou Solaris. Aktuálně roční produkce dosahuje 25 000 lahví. Aegis Pinot noir Riserva je víno, které před lahvováním zraje 18 měsíců v barikových sudech.

Aegis Pinot noir Riserva 2018, Kollerhof, 14 %   Hodnocení: 90/100

Ve skleničce má víno světlejší rubínovou barvu, vyšší viskozitu. Ve vůni je sebevědomé a hodně expresivní. Na nose ucítíte tóny čerstvého peckového ovoce, zejména červeného rybízu, tmavých třešní nebo malin. Ovoce doplňuje pronikavá vůně fialky, zemitost a jemná vůně lesa a ušlechtilého dřeva. V chuti je víno plnější, s dobrou koncentrací ovocných tónů doplněných o energickou kyselinu. Kombinuje tóny tmavého a červeného ovoce, doplněné o tóny sladkého koření. Třísloviny jsou uhlazené, dobře integrované a na povrch se derou v delším lehce minerálním závěru. Víno s pevnou strukturou, docela nabroušené a s potenciálem do dalších pěti až sedmi let.

IMG_20211120_203128__01

IMG_20211120_203150__01

Okomentovat:

*

Loading...