Masterclass s Elsie Pells – Jihoafrická vína

Srpen, 18.08.2014 07:22

Specialitou soutěže Vinař roku, jejíž letošní vítěz bude znám ve čtvrtek, je mezinárodní složení poroty, která kolekce tuzemských vinařů hodnotí. Jednou ze stálic komise je i Elsie Pells CWM (Cape Wine Master), která minulý týden ve středu vedla ve velkém Vinografu Masterclass na téma Jihoafrických vín. Tedy kategorie, která je vtuzemsku tak trochu opomíjená a nedoceněná. Je to patrně dáno i tím, že špičkových vín znejjižnějšího cípu Afriky se knám dováží jako šafránu. Velká škoda, jak ukázala vína prezentovaná účastníkům vrámci Masterclass.

Ačkoliv Elsie Pells několik let vPraze žila, její domovinou je právě Jihoafrická republika, takže co se týká tématu degustace, byla více než povolaným průvodcem. Nutno dodat že velmi sympatickým, vtipným a bezprostředním. Klobouk dolů před touto dámou. Všechna prezentovaná vinařství a ostatně i vína velmi dobře osobně zná, na položené dotazy tak dokázala pohotově a bez menších problémů odpovědět. Během dvou hodin jsme ochutnali celkem 13 vzorků rozdělených do čtyř bloků. Konkrétně Chenin Blanc, Chardonnay, Pinotage a červená cuvée.Jihoafrická republika je zařazována mezi tzv. Nový svět, réva se přitom vregionu pěstuje díky holandským osadníkům od poloviny 17. století. Dnes je vJAR vysazeno na 100000 hektarů vinic, co do rozlohy je tedy více než pětinásobně větší než vinařská Česká republika. Pětici nejvysazovanějších odrůd tvoří Chenin Blanc, Cabernet Cauvignon, Colombard, Syrah a Sauvignon Blanc. Mezi další oblíbené odrůdy patří třeba Chardonnay nebo modrá odrůda Pinotage, která byla vJihoafrické republice vyšlechtěna zodrůd Pinot noir a Cinsaut. Právě červená vína této odrůdy byla dle mého názoru tím nejzajímavějším hodně kvalitního vinného dýchánku. Ale vezměme to popořádku.Po zavíňovacím vzorku vpodobě sympatických bublin Clos Malverine Sauvignon Blanc jsme měli možnost porovnat dvojici vín zodrůdy Chenin Blanc, obě od vinařství Spier. Konkrétně Signature Chenin Blanc 2011, lehčí víno sjemnou aromatickou kombinující ovoce sezelenými a bylinkovými tóny. Vústech středně plné, svěží, lehce minerální až slané. Hodně odlišným dojmem se prezentovalo nazrálé víno vyšší řady Private Collection Chenin Blanc 2009. Sytější zlatavá barva, výrazná aromatika, zralé citrusy, kořenitost, vanilka nebo jemná medovost. V chuti koncentrované, mohutné, primárně krémové, smetanové, vláčné, kořenité. Víno zrálo 12 měsíců ve větších 400 litrových sudech. Přiznám se, že ani jeden Chenin Blanc mne úplně nechytnul za srdíčko. Druhý blok obstarala vína odrůdy Chardonnay. Čtyři vzorky zvinařství Glen Carlou, které je známé právě především díky bílým vínům této odrůdy a směskám červených Bordeaux odrůd. Nejprve jsme „přelízli“ základní Classic Chardonnay 2013, víno ovocnějšího charakteru, snádechem tropického ovoce, trochou exotického koření. Vústech šťavnaté, spěknou kyselinou, citrusy a květinovými tóny. Po tomto víně pak následovala postupka tří vzorků znejprestižnější řady vinařství – Quartz Stone Chardonnay, vročnících 2011, 2010 a 2009. Vína dělaná stejným postupem, konkrétně prostřednictvím pomalého kvašení (šest týdnů), svyužitím přírodních kvasinek, zrající 11 měsíců vnových francouzských dubových sudech. Pokud ktomu připočteme minimální proměnlivost jednotlivých ročníků vJAR, tak ztoho vychází relativně konstantní charakter napříč všemi třemi vzorky. Vína syté barvy, spěknou viskozitou, hutnější na nose, medové, marmeláda ztropického ovoce, lehce bylinkové, zakouřené. Vústech expresivní, bohaté, krémové, delší. Vína se lišila stupněm vyzrání, kyselinou, 2009ka mi přišla minerálnější. Vkostce elegantní a stylová vína, skonstantní kvalitou.Elsie Pells na degustaci mimo jiné prohlásila, že podle ní dnes Jihoafrická republika dělá lepší bílá vína, než červená. Já za sebe musím říci, že ačkoliv zejména Chardonnay měla něco do sebe, tak mně osobně minulou středu sedla více vína červená. A to zejména odrůdová vína Pinotage. První ztrojice vín bylo Clos Malverine, Pinotage Reserve 2012. Víno kvasilo vnerezových tancích při teplotě 25 – 30 °C. Proběhlo u něj i jablečno-mléčné kvašení, následně zrání 12 měsíců vdubových sudech (většina francouzských), filtrace a lahvování. Výsledek příjemně voní po červeném bobulovém ovoci, nechybí tóny připomínající květiny, lékořici. Ze začátku lehce zakouřené. Vústech to hraje ovocnými tóny, marmeládovou koncentrovaností, svěží, hravé, spěknou kyselinou, jemnými taniny, decentní kořenitostí.Hodně povedeným vzorkem se prezentoval i již zmíněný Spier, konkrétně spříjemně nazrálým Private collection Pinotage 2008. Tmavé bobulové ovoce, máta, lehce rustikální poloha nebo tabák. Vústech náramně sladěné, strukturované, stóny černého rybízu, ostružin, sladších povidel. Akurátní kyselina, jemné tříslo. Vláčné, delikátní a sametové.A že nemá Pinotage nějaký problém sarchivačním potenciálem doložil druhý vzorek od Clos Malverine – Pinotage Reserve 2003. Krásně nazrálé víno, ukázka toho, co budete pít za deset let, pokud si dnes koupíte třeba zmíněnou 2012ku. Světlejší barva, vůně zralých červených peckovin, vústech stále krásně živé, spěknou kyselinou, jemným taninem. Spíše tmavé peckoviny, jemná vanilka a delikátní kořenitost.Laťka byla po prvních třech červených vínech nasazena celkem vysoko a poslední „flight“ červených cuvée zjejí úrovně nic neubral. Spier Creative Block no 5 ročník 2008 (Cabernet Sauvignon 54 %, Merlot 30 %, Cabernet Franc 6 %, Petit Verdot 5 % a Malbec 5 %) a Morgenster Flagship 2003 (Cabernet Sauvignon 39 %, Cabernet Franc 31 % a Merlot 30 %) byla poměrně robustní, vyzrálá a elegantní vína stylem připomínající Bordeaux, kombinující tmavé ovoce, marmeládovost, minerální či tabákové tóny. Zřady vystupovalo víno snázvem Chocolate Block 2011 od vinařství Boekenhoutskloof. Poměrně pestré cuvéé odrůd Syrah (69 %), Grenache Noir (14 %), Cabernet Sauvignon (11 %), Cinsault (5 %) a Viognier (1 %). Před lahvováním zrálo víno 18 měsíců vpoužitých barikových sudech. Hodně netradiční a zajímavé aroma, květinové, zelené, osobně mi připomínalo mé bohaté zážitky zchmelové brigády. Vústech svěží, sříznou kyselinkou. Na jazyku se spoustou bobulového ovoce, brusinkami nebo černým rybízem. Nějak dominantně čokoládové tohle víno naštěstí není. Sladkou tečku jsme si na povedeném degustačním večeru nakonec dopřáli díky hostům zřad zástupců vinařství Klein Constantia. Jen pro upřesnění, tenhle podnik před pár lety koupil jeden znejbohatších Čechů. Ochutnali jsme doslova tekuté zlato, víno ročníku 2007 a nevím, jestli jsem lepší sladké víno vůbec někdy pil. Koncentrované, elegantní, energické, dokonalé. Jen pro představu, Robert Parker 97 bodů ze 100, Tim Atkin 96, Wine Enthusiast 95 a Wine Spectator 95. Na tomto blogu body zatím neudílím, tak jen vyslovuji absolutní souhlas a obdiv kdokonalosti tohoto moku. Na zdraví a sáhněte při nákupech vín také občas po nějakém jihoafrickém, určitě se nebudete nudit.

Okomentovat:

*

Loading...