Masterclass Amarone Famiglie Storiche

Duben, 14.04.2023 07:44

Italská Verona, to není jen místo všech zamilovaných, kteří se potkávají pod balkónem Romea a Julie, je to také hlavní město Amarone. Severně na dohled od města se totiž zvedají kopce Monti Lessini a na nich najdete vinice, kde dozrávají hrozny pro jedno z nejznámějších červených vín Itálie. Potenciál a rozmanitost vín Amarone della Valpolicella byly tématem speciálního Masterclass, který se pod vedením sympatické Michaely Morris uskutečnil 4. dubna na veletrhu Vinitaly.

IMG_20230404_124728

Na dvouhodinové degustaci prezentovalo svá vína všech 13 vinařských rodin, která jsou sdružena ve spolku Famiglie Storiche.  Spolek vznikl v roce 2009 a společným cílem jeho členů je propagovat a chránit kvalitu a pověst vín Amarone della Valpolicella. Důvodem pro založení byla neustále bobtnající produkce vín Amarone v rámci regionu Valpolicella a nekonzistentní kvalita u některých velkých výrobců. Mezi zakládající členy Famiglie Storiche patří respektované rodiny jako Allegrini, Tedeschi, Speri, Tommasi nebo Zenato.

Rodiny dodržují tradiční postupy výroby vín a dobrovolně si stanovují pravidla přísněji, než vyžaduje místní apelace. Vína musí mít například minimálně 15 % alkoholu, oproti 14 % dle pravidel Amarone della Valpolicella DOCG, minimální doba zrání je posunuta ze 24 měsíců na 30 měsíců. Třináct vinařských rodin Famiglie Storiche společně vlastní zhruba 800 hektarů vinic a tvoří 15 % objemu produkce vína Amarone della Valpolicella. Hned deset členů Famiglie Storiche pochází z podoblasti Valpolicella Classica a tři z podoblasti Valpolicella Orientale.

Vzhledem k renomé a vysoké kvalitě vín Famiglie Storiche musíte počítat s tím, že vína tato vína stojí více, než je pro Amarone tržní průměr. Cílem degustace, na které vína prezentovali zástupci všech 13 vinařství (Allegrini, Begali, Brigaldara, Guerrieri Rizzardi, Masi, Musella, Speri, Tedeschi, Tenuta Sant Antonio, Tommassi, Torre d’Orti, Venturini a Zenato), bylo kromě pestrosti stylů jednotlivých rodin, ukázat také často podceňovaný archivační potenciál špičkového Amarone della Valpolicella.

Nejmladší víno degustace pocházelo z ročníku 2016 a to nejstarší z vinařství Speri pak z ročníku 2004! Při jiných příležitostech jsem měl možnost se přesvědčit, že Amarone může být víno na desítky let zrání a jeho síla a koncentrovanost v mladém věku se může přeměnit na eleganci a neuvěřitelnou pestrost chutí a vůní.

Úchvatná Amarone

Svět vín Amarone della Valpolicella je neuvěřitelně pestrý a jen málo co se mu vyrovná. Podobně jako v Champagne nebo v Bordeaux i tady si každé z vinařství našlo svůj rukopis, který se snaží držet napříč ročníky. Paleta stylů je obrovská, protože do finální podoby vína nepromlouvá jen délka assasimenta (vysoušení hroznů), je to škála dalších faktorů. V první řadě odrůdové složení vína, Amarone je vždy kombinace několika odrůd, z nichž dominantní musí být odrůda Corvina (potažmo Corvinone), doplněná o odrůdy jako Rondinella, Molinara, Rossanella, Oseleta nebo Croatina. I když jsou další odrůdy ve víně zastoupeny v menší míře, umí se výrazně podepsat pod charakter výsledného produktu. Záleží samozřejmě také na tom, jak zralé hrozny se vinařství rozhodne pro Amarone sbírat. Mezi jednotlivými vinařstvími mohou být rozdíly i v řádu několika týdnů.

Podobu Amarone della Valpolicella ovlivňuje samozřejmě terroir jednotlivých vinic, pak také to, jestli se vinař rozhodne použít i hrozny napadené ušlechtilou plísní. Pestrá je i škála sudů používaných pro zrání vín Amarone, od velkých „botti“ ze slavonského sudu, přes středně velké sudy až po francouzské barikové sudy. Obvyklá je i kombinace různých nádob. Amarone je suché víno, ale stylem mohou být vína prakticky úplně suchá, až po lehký zbytkový cukr, jehož hranice je aktuálně stanovena maximálně na 9 g/l.

IMG_20230404_113524

V rámci masteclass jednotlivá vinařství prezentovala často svá nejlepší vína, takže kvalita celého flightu byla neuvěřitelně vysoká. Pokud bych měl vybrat pět vín, která na mne udělala přeci jen největší dojem, byla by to následující:

Fieramonte Amarone della Valpolicella Classico DOCG Riserva 2012, Allegrini – Skvělé víno, vyvážené, co se týká plnosti a bohatosti chuti, svěžího ovocného charakteru a příjemné kyseliny. Modernější styl, uhlazené, s tóny tmavého peckového ovoce a koření, zatím minimální projev stárnutí v čase, velký potenciál dále zrát. Dlouhý minerální závěr, s lehce vystupující kyselinou.

Campolongo di Torbe Amarone della Valpolicella Classico DOCG 2011, Masi – Single Cru víno, poprvé nalahvované v ročníku 1958! Oproti předchozímu vínu velmi tradiční styl, učebnicové Amarone. Velmi decentní projev sudu, tóny sušeného ovoce, jako je švestka, tmavé třešně a koření připomínající pepř nebo hřebíček. Víno, které zrálo ve velkých sudech, elegantní, vrstevnaté, prostě delikátní. Tradiční blend Corvina (70 %), Rondinella (25 %) a Molinara (5 %). Vysloveně meditativní kousek!

Amarone della Valpolicella DOC Riserva 2007, Brigaldara – Opět klasický CRM blend, chlapáckých 17,5 % alkoholu! Chuť neuvěřitelné hloubky, vrstevnatá, s tóny švestky, borůvek nebo povidel. Celkově působí svěžím dojmem, s minimem terciálních tónů, na pomezí moderního a klasického stylu. Zrání 36 měsíců v barikových sudech a pak ještě dva roky ve velkých sudech. Klobouk dolů, kde je víno po 15 letech zrání a co má ještě před sebou.

Capitel Monte Olmi Amarone della Valpolicella Classico DOC 2005, Tedeschi – další z vín, které úžasně dokládá archivační otenciál velkých vín Amarone della Valpolicella. Tradiční styl, v chuti překvapivě svěží, s tóny sušených plodů, pepře nebo tabáku. Sebevědomá kyselina a jemná minerální slanost v závěru.

Sant Urbano Amarone della Valpolicella Classico DOC 2004, Speri – Vinařství používá klasický mix odrůd Corvina, Rondinella, Molinara, zrání ve velkých sudech. Ve vůni ucítíte tóny sušených švestek nebo rybízu, lékořici, fialku a tabák. V chuti stále plné energie, jemné, příjemně ovocné. Nechybí jemné tóny tabáku, lesního podrostu nebo kůže. Neuvěřitelně noblesní, elegantní víno, s příjemně vystupujícími tříslovinami a dlouhou delikátní dochutí. Stále neřeklo poslední slovo!

Okomentovat:

*

Loading...