Martin Beránek: Kvalita tuzemských vín jde strmě nahoru

Srpen, 26.08.2014 07:20

Pokud to na Pražáka přijde a dostane neutuchající nutkání vyrazit do vinohradu, vyčistit si hlavu, očuchat hrozny, nasát energii génia loci, má několik možností. Třeba zajet na prodloužený víkend na Moravu, túrovat auto na teplické dálnici směrem do nedalekého Mělníka, nebo prostě vstát z gauče, natáhnout tepláky, nazout bačkory a 112kou autobusem vyrazit do Tróji. Tam jak známo totiž najde krásný a útulný viniční altán zasazený doprostřed vinice sv. Kláry.


Výroba zdejších vín má dlouholetou tradici, na kterou bylo navázáno v roce 2003. Nejprve byly hrozny převáženy na Mělník, od roku 2009 se pak zpracování přesunulo do vlastních nově vybudovaných sklepních prostor přímo v Tróji. Po významných investicích se tak dnes ve vinařství Vinice sv. Kláry mohou spolehnout na podporu nejmodernějších technologií. O výrobu vín se ve vinařství stará Martin Beránek, který si našel čas a zodpověděl otázky v rámci seriálu Rozhovor s přívlastkem. Nebývá to  na tomto blogu příliš časté, ale tentokrát je na místě provolat: „Hurá do Prahy!“

Sortiment vín vinařství Vinice sv. Kláry tvoří Ryzlink rýnský, Müller Thurgau, Rulandské šedé, Sauvignon, Rulandské modré a Modrý Portugal. Každým rokem vzniká i specialita v podobě cuvée Bílé z Botanické, jehož složení se mění v každém roce. Vinice sv. Kláry je ale součástí areálu trojské botanické zahrady, takže tu najdete také naučnou stezku révy vinné, kde je vysazena více než stovka různých odrůd. Schválně zkuste za slunných podzimních dní do vinice vyrazit s Jancis Robinson, respektive její knihou Wine Grapes. Kolik trojských exponátů se asi vešlo do jejího uceleného přehledu 1368 světových odrůd? Kdo to spočítá, má u mě pivo:).

…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?

Velmi rychlá, hned po vysoké škole jsem začal pracovat jako brigádník v Botanické zahradě na vinici sv. Kláry.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

První vyrobené víno bylo cuvée Bílé z Botanické.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Zdejší vinice vyniká svým terroir nad ostatními vinicemi, jedná se o souhrn klimatických, krajinných a půdních faktorů kooperujících s činností vinaře. Díky strmému jižnímu svahu, bohatému oslunění, relativně dostatečným srážkám, blízkosti Vltavy, podloží, které tvoří sedimenty (buližníky a břidlice), hlinito-písčitým půdám s velkým obsahem humusu a kamenitému nadloží dochází k velké kumulaci tepla a tím vyzrávání hroznů do vysoké cukernatosti.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Botanická zahrada hl. m. Prahy vlastní pouze jednu vinici a tedy pouze jednu viniční trať tedy trať sv. Klára.

Jaké postupy dodržujete ve vinicích?

V naší vinici dodržujeme zásady integrované produkce hroznů.

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství? (např. vybavení sklepa, zda používáte selektivní či přírodní kvasinky, síření vín, jak probíhá zrání apod.)

Náš sklep na výrobu vína je vybaven jednou z nejmodernějších technologií. Počínaje peristaltickým čerpadlem, membránovým pneumatickým lisem, nerezovými tanky se systémem řízeného kvašení, cross-flow filtrem atd. Vína vyrábíme reduktivní technologií, při níž používáme selektivní kvasinky. Bílá vína zrají v nerezových tancích a červená v nových sudech barrique po dobu dvou let a následně ještě dva roky v láhvi než jdou do prodeje.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Jsou to odrůdy ze skupiny Rulandských hlavně Rulandské modré a šedé – tyto odrůdy na naší vinici dozrávají nejlépe, dále je to Ryzlink rýnský a Müller Thurgau.

Čeští a moravští vinaři s oblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

Do rodinného života se má práce nijak nepromítá, snad jen v pracovních špičkách, kdy chodím později domů.

Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkal/a jste si někdy, že s vinařením skončíte?

Nikdy jsem na konec práce na vinici nepomýšlel snad jen v roce 2011, kdy nám část produkce pomrzla – to byl skutečně pocit bezmoci, ale naštěstí většina zbyla a z tohoto ročníku se vyklubal snad jeden z nejlepších, který jsem zažil.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

To nemohu předvídat, tato otázka spíše náleží vedení Botanické zahrady.

Který ročník byl podle Vás tuzemsku po roce 2000 nejlepší, co se týká kvality vín?

Skvělých ročníků bylo spoustu, ale pro mě to byl 2006, 2011 a možná svým způsobem i rok 2010, kdy každý nadával, že je to strašný rok, ale když vína po roce nazrála, tak se ukázal pravý opak.

Jaký je podle Vás ročník 2013?

Pro mnohé vinaře to byl horší rok, ale právě v horších letech se ukáže, kdo umí skutečně víno vyrobit. U nás na tu bídu jaká byla během roku a čím vším si vinohrad prošel, to dopadlo nad očekávání dobře.

Kde všude jsou Vaše vína k dostání?

Naše vína jsou k dostání pouze na naší vinici, ve viničním domku, kde máme vinotéku s posezením pro hosty.

V jaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

Má oblíbená oblast je velmi malá apelace ve Španělsku – Priorat, kde se daří vyrábět velmi tělnatá červená vína, ale na druhé straně neskutečně svěží, ale přitom plná bílá vína.

Jak jsou nastaveny podmínky pro provozování vinařství v České republice? Uvítal/a byste nějaké změny? Ať už legislativní, institucionální daňové či jiné?

Jsem relativně spokojen s tím, co je.

Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustil/a?

Na tomto povolání mě baví vše mimo vyplňování různých formulářů pro různé organizace, které snad aby vykázaly činnost, tak chrlí další a další.

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

Bohužel žádnou, doma moc nepiji, protože si užívám různých degustací v práci, a když už tak gin s tonikem:)

Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?

Za poslední roky to jsou změny velké. Vinaři si konečně uvědomili, že bez investic do technologií a vinohradů se to neobejde a kvalita vína začala strmě stoupat, kdy se můžeme rovnat i jiným zemím.

Mění se v posledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Samozřejmě ano, jsou tady „módní odrůdy“, kterým spíše podléhá laická veřejnost a také pití růžového vína, které se v posledních letech dere na výsluní.

Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Nemám nejoblíbenější odrůdu, mám rád pouze dobrá vína.

Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?

Jsem většinou do večera v práci, proto už na ty činnosti moc času nezbývá.

Doporučil byste nějakou knihu o víně?

Jsou to většinou základní knihy, které napsal prof. Kraus

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Ve volném čase se věnuji zahradničení a své zahradě, která je pro mě koníčkem a velkým odpočinkem.

Svět vína je především mužský svět. Která dáma je podle Vás největší osobností tuzemského světa vína?

Pro mě je to Vlaďka Mrázová ze Sonberku.

Jaký je Váš postoj k tuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

V našem případě nemá, ale chápu, že nerozhodnutí lidé, kteří o víně moc nevědí, víno podle medailí nakupují.

Lze objektivně srovnávat vína na bodové škále? Např. 0 až 100?

Myslím, že to není o 100 bodové stupnici, ale o tom, kdo ji používá.

Jaké víno byste doporučil pro první setkání s budoucí tchýní?

Tady záleží na okolnostech setkání, ale rozhodně nic nezkazíme, polosuchým rosé či klaretem.

Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?

Oblíbených regionů mám více např. Provence, což je spojení nádherné přírody a skvělých růžových vín a v neposlední řadě Bordeaux – pro mě je to velký vzor jak dělat červená vína.

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Málokdy.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Malé vinařství uprostřed Prahy s tradicí několika set let.

…………………………………………………………………………………………………..

3 vína doporučená vinařem:

Ryzlink rýnský 2013, České zemské víno

Orientační cena: 200 Kč

Angelus 2013, Cuvée MM, RŠ a SVG, České zemské víno

Orientančí cena: 290 Kč

Rulandské modré klaret 2013, pozdní sběr

Orientační cena 230 Kč

…………………………………………………………………………………………………..

Co je Rozhovor s přívlastkem?

Seriál, v rámci kterého zprostředkovaně promlouvají vinaři z Moravy a Čech. Každý vinař dostává stejnou sadu 30 otázek a je jen na něm, jak se s nimi popasuje. Podmínkou uveřejnění rozhovoru je zodpovězení alespoň poloviny z nich.

Předchozí díly seriálu Vinařův rok:


Ludvík Maděřič

, Jiří Šebela, Milan Nestarec, Jakub Šamšula, Miroslav Volařík, Lubomír Glos, Miloš Michlovský, Vladimíra Mrázová, Richard Stávek, Bogdan Trojak, Jaroslav Osička, Tomáš Čačík, Marek Vybíral, Petr Mokruša, Petr Bíza, Jan Koubek, Marek Líbal, Vladimír Tetur, Josef Valihrach, Tomáš Veverka,Michael Kubík, Jan Zapletal, Vinařství Kvíc, Lukáš Rudolsfský – Vinné sklepy Kutná hora, Zdeněk Vykoukal, Kolby, Rodinné vinařství Čech, Jan Knápek, Rodinné vinařství Konečný, Vladimír Čotek, Porta Bohemica, Vinařství Marada

Jste vinař a chcete se zapojit do seriálu Vinařův rok? Napište na podkorkem@gmail.com

Okomentovat:

*

Loading...