Šedesátá léta 20. století byla ve vinařské Itálii symbolem nastupujících změn a postupné orientace směrem k vysoké kvalitě vín oproti masové produkci. V této době se legislativně utváří apelační systém DOC vín, řada vinařství se transformuje a modernizuje, vznikají některá kultovní vína Itálie. Ročník 1968 byl historicky prvním pro slavné toskánské víno Sassicaia a ještě o čtyři roky dříve se zrodilo „superbenátské“ víno Campofiorin z vinařství Masi. Aktuální ročník 2020 pak představuje novou etapu v historii této italské klasiky.
Vinařství Masi patří mezi velmi respektované producenty severoitalského regionu Benátsko. Konkrétně jsme severně od hranic krásného města Verona, kde se rozprostírá zvlněná krajina vinařské oblasti Valpolicella. Ta je věnovaná červeným vínům typicky složených z několika odrůd, kterým vévodí Corvina, Corvinone, Rondinella nebo Molinara. Nejslavnějším vínem z Valcpolicelly je Amarone della Valpolicella, které vzniká unikátním způsobem, lisováním a fermentací pomalu sušených hroznů. Víno často robustní a elegantní zároveň, s velkým potenciálem zrát.
Víno Campofiorin je součástí historie oblasti Valpolicella, v letošním roce slaví úctyhodných šedesát let od svého vzniku. V roce 1967 totiž vinařství Masi přišlo na trh s prvním ročníkem vína 1964 a sklidilo okamžitý úspěch. Vinařství „resuscitovalo“ tradiční metodu výroby vína zvanou jako ripasso. Základem je červené víno Valpolicella, do kterého se přidají výlisky hroznů dříve použitých pro výrobu Amarone a ve víně tak proběhne v menší míře druhotné kvašení trvající týden až měsíc. Ripasso tak má oproti původnímu vínu Valpolicella o 1 – 2 % vyšší alkohol, větší strukturu a komplexnost. Vínům se také někdy říká „baby Amarone“, protože stylem jsou přesně uprostřed mezi svěžími ovocnými víny Valpolicella a komplexním a robustním Amarone della Valpolicella.
Vína Ripasso dnes nabízí často zajímavou kvalitu a bohatost chuti za relativně dostupnou cenu, v oblasti Valpolicella se tak propracovala až do pozice nejvíce produkovaných vín. Nechybí v sortimentu většiny místních vinařství. Ve vinařství Masi však neusnuli na vavřínech a v 80. letech se rozhodli inovovat přístup k produkci vína Campofiorin. Nechali mladé víno Valpolicella kvasit na částečně usušených hroznech namísto na výliscích Amarone. Tato technika se postupně stala známou jako „Masiho dvojité kvašení“.
Teď po 60 letech od vzniku své ikony vinařství Masi přichází s další úpravou „receptury“, repsektive stylu tohoto červeného vína. V ročníku 2020 se vinařství snaží reagovat na současné trendy v chutích, které preferují tóny zralého ovoce a jemnou strukturu vína. Ve víně se posouvá rovnováha mezi svěžestí mladé Valpolicelly a bohatostí částečně usušených hroznů směrem k druhému jmenovanému. Víno tradičně tvoří směs odrůd Corvina, Rondinella a Molinara, přičemž nově se zvyšuje podíl hlavní odrůdy Corvina. Hrozny pro základní víno se sklízí o něco později, aby se dosáhlo mírně nižší kyselosti a měkčích tříslovin, a podíl částečně sušených hroznů při kvašení se zvyšuje z 25 % na 30 %.
Tato změna přichází v době, kdy je Campofiorin doslova globálním vínem, vinařství ho exportuje do více než 100 zemí světa. Podobně jako již zmíněná Sassicaia tak víno bez přehánění patří mezi ikony moderní vinařské Itálie.
Campofiorin 2020, Masi, 13 % Hodnocení: 90/100
Před lahvováním víno zraje dva roky v dřevěných sudech. Campofiorin tvoří blend 72 % Corvina 23 % Rondinella a 5 % Molinara. Víno má ve skleničce zářivou, tmavě rubínovou barvu, dobrou viskozitu. Ve vůni je bohaté, s tóny švestky, tmavých třešní, jemného sladkého koření a fialky. Působí mladistvě a energicky. V ústech je uhlazené, bohatě ovocné s krásně integrovanými tříslovinami. Středně plné až plnější, příjemně svěží. Víno má dobrou hloubku, závěr je delší, kombinuje sladce ovocné tóny a jemnou kořenitost. Osobité a pro region charakteristické červené víno, které se příjemně pije a rozhodně neunaví ani po dvou třech skleničkách. Dobře zafunguje v gastronomickém párování, víno na začátku své lahvové zralosti, klidně může ležet dalších šest až osm let.
Orientační cena: 399 Kč (Global-wines.cz)