Laurent Dumangin: Ročník 2023 bude v Champagne skvělý pro Chardonnay

Říjen, 24.10.2023 08:43

Již tento pátek si můžete nachladit šampaňské bublinky a zapojit se mezinárodního dne #ChampagneDay. Já vám na blogu s menším předstihem přináším rozhovor s majitelem vinařství Champagne Jean Dumangin z oblasti Montagne de Reims. Laurent Dumangin v něm naznačí, jak vidí kvalitu ročníku 2023, který ročník je jeho oblíbený nebo jaká je odpověď vinařství na současné trendy v Champagne.

Laurent DumagninBW_2020

Historie vinařské rodiny Dumangin je dlouhá již 11 generací, první lahve pod vlastní značkou pak vyrobili ve vinařství v roce 1895. Než se však produkce stačila pořádně stabilizovat, přišla epidemie fyloxery, která vinařství silně postihla. Současné vinařství Champagne Jean Dumangin aktuálně vedou bratři Laurent a François, oba vystudovaní enologové. Laurent má na starosti vinifikaci, François práce na vinici. Jejich otec Jean je sice už v penzi, ale stále vypomáhá v oblasti managementu.

Vinařství hospodaří na devíti hektarech vinic, z nichž je šest hektarů v kategorii Premier Cru. Celkem 4,5 hektaru je osázeno Chardonnay, 2,5 hektaru odrůdou Meunier a zbytek tvoří Pinot noir. Roční produkce vinařství dosahuje 70 000 lahví. Vína Champagne Jean Dumangin najdete v portfoliu dovozce Alifea.cz

Můžete popsat terroir vašich vinic a jak ovlivňuje styl vašich vín?

Pracujeme na dvou polohách. První se nachází v Chigny-les-Roses v rámci Premier Cru v oblasti Grande Montagne de Reims. Půda je tu jílovito-vápenitá na křídovém podloží. Pro zdejší vína je typické květinové aroma, s tóny jako je květ růže, pivoňka, fialka a citrusové pody. Druhá vinice se nachází v Coteaux Vitryats (Côte des Blancs). Naši parcelu tam tvoří výhradně Chardonnay na křídové půdě, jde o trať s dobrým sklonem a orientací na jih. Každý rok sklízíme hrozny v plné zralosti s cílem vytvořit šampaňské Blanc de Blancs s krásnými citrusovými tóny, které mohou někdy přecházet až do exotického ovoce (ananas, mango, maracuja).

Pro chladnější vinařské regiony nemusí být změna klimatu vždy negativním faktorem. Jak si myslíte, že globální oteplování ovlivňuje region Champagne?

Globální oteplování v Champagne vede obecně k dřívějším termínům sklizně a snižuje nutnost fytosanitárních opatření. Hrozny jsou zdravější, méně se na nich tvoří plíseň šedá. Často vidíme krásnou zralost hroznů a větší aromatickou intenzitu. Pinoty noir tu získává více na barvě, což nám umožňuje vytvářet kvalitnější cuvée pro růžové šampaňské.

Environmentální odpovědnost je v Champagne významným tématem. Jak se vaše vinařství aktivně angažuje v této oblasti?

Naše rodinné vinařství je certifikováno jako HVE (Haute Valeur Environnementale), což je nejvyšší úroveň systému environmentální certifikace pro farmy a vinice. Díky správným praktikám v pěstování révy se nám daří zachovat ekosystém vinice, a to přispívá k větší biodiverzitě. Certifikace HVE nám umožňuje bránit biologickou rovnováhu našich vinic.

vinice1

Nepřetržitě investujete do svého sklepa a technologií výroby. Můžete sdílet nějaké nápady na zajímavé projekty nebo inovace, na kterých momentálně pracujete?

Naše vinařství a sklep jsou velmi dobře vybaveny. Máme vše, co potřebujeme pro výrobu velmi kvalitních vín. Stále ale přemýšlíme na vylepšení kontroly kyslíku pomocí inertního plynu, modernizaci systému přečerpávání vína nebo chlazení moštu v nádrži po lisování.

Jaký je váš názor na současný trend ‚terroir šampaňských‘ vyrobených z jednotlivých parcel?

Šampaňské vždy bylo víno tvořené blendováním, ale mnoho zákazníků v současné době hledá specifické produkty. Rozvíjíme již několik let sortiment tímto směrem, první vlaštovkou je Cuvée Hommage, Brut Millésime 2017 Blanc de Blancs, víno z našich sedmi Premier Cru parcel pro Chardonnay.

Další speciální cuvée budou následovat, jako například 100% Meunier, traťová vína z jednotlivých parcel nebo víno Brut Rosé Vintage 2020, cuvée jehož základem je Chardonnay a 15 % červeného vína ze starých výsadeb Pinot noir.

162710001_212417560674751_6810036790790798444_n

Champagne právě dokončila sklizeň ročníku 2023. Jak byste charakterizoval tento rok? Můžete poskytnout nějaké první dojmy?

Stejně jako 2017 je i rok 2023 skvělým rokem pro Chardonnay. Bohužel to neplatí pro modré hrozny, jejichž zralost a zdravotní stav nám na řadě míst nedělaly úplně radost. Museli jsme provést velmi přísnou selekci při sklizni, abychom zpracovali pouze ty nejlepší hrozny. V důsledku toho tvoří téměř 80 % naší sklizně Chardonnay, což ohrožuje některé výše uvedené projekty nových cuvée.

Jaký je váš oblíbený ročník od roku 2000 a proč?

Rok 2009 byl nečekaným ročníkem, slunečným, s dokonalým zdravotním stavem hroznů a velmi pěknou rovnováhou mezi cukry a kyselinou, stejně jako rok 2012, který zůstává referenčním rokem uplynulé dekády.

Ale mým oblíbeným je rok 2015, skvělý rok pro Pinot noir v Montagne de Reims. Naše ročníkové víno jsme vyrobili v poměru 30 % Chardonnay a 70 % Pinot noir. Víno má krásnou délku, plnou a strukturovanou chuť. Toto ročníkové víno také získalo cenu „objev v kategorii francouzských šumivých vín“ na Concours Mondial de Bruxelles 2023.

Jaké jsou vaše oblíbené kombinace s vašimi šampaňskými? Máte nějaké konkrétní doporučení pro gastronomické kombinace?

Nemám žádná konkrétní doporučení, protože možností, jak párovat šampaňské, je mnoho! Vše závisí na typu šampaňského. Rád se nechám překvapit speciálními kombinacemi, například spojením grilované ryby s růžovým šampaňským. Ty nejlepší překvapení se často objevují tam, kde je nečekáte!

Champagne

Okomentovat:

*

Loading...