Lahofer: V novém vinařství zkoušíme beton nebo qvevri

Červen, 23.06.2020 07:51

První červnový den otevřelo Vinařství Lahofer nový areál vinařství mezi obcemi Dobšice a Suchohrdly. Moderně architektonicky pojatý projekt je dílem brněnské architektonické kanceláře Chybík+Krištof. Kvalitní architektury je v tuzemských vinohradech zaplaťpánbůh stále více, svými parametry a rozsahem je ale projekt Vinařství Lahofer výjimečný. Samotné investiční náklady na stavbu činily 120 milionů korun. Jak tento zajímavý projekt vznikal, prozradí v rozhovoru Jaroslav Chaloupecký z vinařství Lahofer.

vinarstvi-lahofer-4

Skupina firem fungující pod hlavičkou Lahofer (do níž patří například i vinařství Hanzel) zaměstnává celkem 120 lidí a ročně prodá kolem 800 000 lahví vín. Jde o jednoho z největších pěstitelů v tuzemsku, s plochou vinic více než 400 hektarů. Je jasné, že nároky na výrobní část vinařství byly z tohoto pohledu zcela klíčové. Nové vinařství ale kromě výrobní funkce bude sloužit i jako administrativní centrum a v neposlední řadě jako turistické lákadlo. V unikátním venkovním amfiteátru s kapacitou až 350 osob se budou konat koncerty či jiné akce, k dispozici bude návštěvníkům také prostorná vinotéka.

Jak dlouho projekt nového vinařství vznikal?

Stručně shrnuto necelých pět let. První myšlenky a plány přišly se začátkem roku 2015, na podzim 2017 jsme začali s výstavbou a v půlce prosince 2019 se nám podařilo dokončit časově i logisticky náročný přesun ze starého působiště do nového.

Čím Vás oslovil zvolený architektonický návrh studia Chybík+Krištof?

Svým návrhem a řešením. Konečný návrh však nevzniknul hned, jak se říká „na první dobrou“. Cesta k němu byla výsledkem mnoha diskuzí nad několika dalšími podobami a nápady, jež se postupně prolínaly, až z toho všeho vzešel finální návrh s pochozí střechou ve tvaru vlny. Z našeho pohledu jde o velice zajímavý, unikátní tvar, který není samoúčelný a celou stavbu a její využití posunuje do jiných dimenzí. Nový objekt našeho vinařství se neměl stát jen sterilním místem, kde se vyrábí a prodává víno, ale měl nabídnout i nevšední prostor pro setkávání a pro zážitky a spojit víno s kulturou.

vinarstvi-lahofer-1

Jak hodně jste z pohledu vinařství a výrobních potřeb zasahovali do podoby nového vinařství?

Podstatné pro nás bylo, aby stavba poskytla zázemí výrobě a administrativnímu týmu, disponovala dostatečnými skladovacími prostory a nabídla i reprezentativní degustační a prodejní část, která nám do té doby v předešlé budově sídla našeho vinařství chyběla. A k tomu všemu něco navíc, nějaký zážitkový prvek.

Z našeho pohledu bylo velmi důležité vyřešit podobu a funkčnost objektu tak, aby se vytvořil nekolizní proud výroby a zároveň se výroba, expedice a logistika nepotkávala s návštěvnickým provozem. Po celou dobu příprav a realizace jsme s architekty vedli konstruktivní dialog. Jako velké plus jsme vnímali to, že jsme o svých nápadech byli schopni společně diskutovat a případně je měnit dle našich požadavků. Realizace projektu od jeho samého počátku vznikala a probíhala s vysokou úrovní profesionality ze strany architektů.

Co bylo na celé realizaci nejtěžší?

Zní to možná až neuvěřitelně, ale nevybaví se nám konkrétní etapa nebo část stavby, kterou bychom vnímali jako složitou či příliš náročnou. Svou roli v tom jistě sehrála vysoká odbornost jak týmu architektů, tak i zástupců stavební firmy, jež tento projekt realizovala. Jako zajímavost ale mohu zmínit, že docela velkým oříškem pro nás bylo umístění čtyř betonových tanků o objemu 1500 litrů do návštěvnického degustačního sklepa. Každý z tanků váží dvě a půl tuny a bylo třeba je dostat a usadit do nízkého prostoru pod betonovou vlnu bez možnosti použití mechanizace, v podstatě pouze rukama. A samozřejmě s veškerou pozorností a opatrností, aby se nepoškodily podlahy nebo samotné tanky. To jsme se potili i my, co jsme na stavbě nepracovali.

I když, architekti a stavaři by vám asi odpověděli jinak. Celý objekt bylo potřeba zasadit do kontextu tak, aby vypadal přirozeně. Je tvořen dvěma stavebními systémy – jedním je prefabrikovaný beton použitý na výrobní halu, druhým monolitické betony použité na vytvoření žeber pro prosklenou část. Každý oblouk má jinou geometrii, průřez má sice stejný rádius, ale klesá po terénu a prodlužuje se. No a každý z těchto oblouků se rodil až přímo na místě stavby…

018630o5

Do jakých částí je tedy budova rozdělena?

Jsou celkem tři. Stavba poskytuje zázemí výrobně-technické a skladovací části v zadním traktu budovy, administrativnímu oddělení v první polovině hlavního trupu a prezentačně-prodejnímu sektoru v polovině druhé.

Zajímavostí architektonického řešení je určitě amfiteátr, využitelný pro různé akce. Jak tento nápad vznikl?

Nápad s amfiteátrem se nám rýsoval a vznikal už během příprav projektu. Elegantní vlna, která svým tvarem samotný amfiteátr tvoří, je chytrou kombinací střechy, schodů a hlediště, skrze které vystoupáte až na větrnou „palubu“ této designové stavby. A navíc nádherně souzní s okolní krajinou.

Můžete popsat hlavní technologické parametry nového vinařství? Jakou má výrobní kapacitu, jaké budete používat technologie atd,?

Výrobní kapacita v nové hale je 750 tisíc litrů vína. To, že jsme přesídlili do nových prostor, které jsou od těch předešlých diametrálně odlišné, však neznamená, že bychom tímto krokem zásadně měnili i směr výroby. Chceme i nadále pokračovat v produkci kvalitních přívlastkových vín pouze z hroznů z vlastních vinic tak, jako dosud. U vín klademe důraz na jejich odrůdovost, aromatiku, vyvážený poměr kyselin a zbytkového cukru a jejich čistotu.

Díky nové budově a technologickému zařízení však vyzkoušíme i nové postupy školení vína, jako třeba nazrávání vín v již zmíněných betonových tancích, dřevěných sudech nebo kvevri nádobách.

Jste jeden z největších pěstitelů v tuzemsku. Plánujete další navyšování produkce, rozšiřování plochy vinic?

V blízké budoucnosti určitě ne. Aktuálně obděláváme něco přes 430 hektarů vinic, všechny máme výhradně ve Znojemské vinařské podoblasti. Révu obhospodařujeme šetrným systémem integrované produkce. Staráme se o ni s láskou a náležitou péčí. Veškerou úrodu sami ani nezpracujeme, část hroznů prodáváme i jiným vinařstvím či menším vinařům.

vinarstvi-lahofer-5

Které odrůdy jsou z pohledu Vaší produkce nejvýznamnější?

Jsou to jednoznačně Veltlínské zelené, Ryzlink rýnský a Sauvignon, tedy odrůdy typické pro znojemský vinařský region, dále odrůda Müller Thurgau, která je jednou z poměrově nejvíce zastoupených odrůd v našich vinicích a v neposlední řadě i Rulandské šedé. To je jedním z našich největších prodejních artiklů.

Vnímáte nějaké trendy ohledně popularity jednotlivých odrůd u konzumentů? Zkoušíte výsadby některých nových odrůd?

Současné trendy vnímáme a sledujeme, bezhlavě a bez rozmyslu se jim však nepodřizujeme. Filozofií našeho vinařství nadále zůstává snaha vyrábět šťavnatá vína s vyšším obsahem kyselin, současně však vzorně sladěná s přírodním zbytkovým cukrem. Základem kvalitních přívlastkových vín je zdravá surovina z vlastních vinohradů, důraz klademe na perfektně ošetřený mošt a důslednou celoroční práci ve vinohradě a ve sklepě.

V rámci neustálé a dlouholeté revitalizace našich vinic rozšiřujeme poměr zastoupení u odrůd jako jsou např. Hibernal a Kerner nebo vysazujeme pro nás zcela nové odrůdy jako třeba Savilon či Rinot. Obecně se jedná převážně o rezistentní odrůdy.

Připravujete nějaké novinky ve vašem sortimentu?

Ano, připravujeme. V tuto chvíli vám však můžeme prozradit jen to, že budou souviset s našimi novými technologickými možnostmi, čímž máme na mysli školení vína v jiných nádobách, než jsou jen nerezové tanky. A vlastně jednu novinku, kterou pod dohledem hlavního enologa vytvořili naši mladí technologové (doma v soukromí taky vinaři), už máme i v lahvích a ještě začátkem léta bude v prodeji. Jedná se o polosuchý Tramín červený ročníku 2019, který prošel půldenní macerací na slupkách. Vyznačuje se na tramín atypickou barvou připomínající květ šípkové růže a bohatou chutí podtrženou krémovými až smetanovými tóny. Prostě rebelské víno!

A abyste si čekání na něj zpříjemnili, zastavte se v nové budově našeho vinařství na skleničku jiného lahodného vína a na obhlídku jedinečné betonové vlny!

Morava

Okomentovat:

*

Loading...