Kurdějov ožije novým vinařstvím Gurdau

Srpen, 20.08.2020 07:36

Hlavním důvodem, proč do ospalého Kurdějova mířily zástupy milovníků vína a jídla, byla bohužel nedávno uzavřená restaurace Barrio Gotico. Do itinerářů turistů by se však obec zhruba za rok mohla vrátit díky vinařskému projektu Gurdau, za nímž stojí se svým týmem Jaromír Gala. Na vinici nad vesnicí již svou širokou tlamu rozevírá nenasytná jáma, která by postupně měla pojmout moderní a architektonicky zajímavou budovu vinařství.

gurdau

Architektonicky zajímavých míst na Jižní Moravě v posledních letech přibývá, což je dobře. Jedno z prvních spojení vinařství a kvalitní moderní architektury byl v roce 2008 vznik nového vinařství Sonberk. Architektura Josefa Pleskota i po více než 10 letech neztratila nic ze své krásy a stále bere dech. Následovaly další projekty jako nedaleký Gotberg, Krásná hora, vinařství Obelisk nebo vinařství Starý vrch. V letošním roce velký ohlas vyvolala „betonová vlna“ nového budovy vinařství Lahofer. Přiznám se ale, že naživo to minulý týden nebylo zas takové wow. Při svém rozsahu a kapacitě totiž vinařství i přes veškerou snahu a um architektů přece jen působí trochu „robustně“.

To nové prostory vinařství Gurdau, jehož produkce se aktuálně pohybuje jen kolem 20 000 lahví, by měly maximálně splývat s okolním vinohradem, většina výroby bude usazena pod úroveň zemského povrchu. Podle Natálie Dvořák z projektu Gurdau, se kterou jsme se nejen o novém vinařství bavili přímo ve vinici, by mělo být hotovo za rok až rok a půl. Osobně se velmi těším, vizualizace, které jsem měl možnost vidět, vypadaly víc než zajímavě.

IMG_20200814_120834

Ryzlinku po krku

Začátky vinařského projektu Gurdau sahají do roku 2012. Jméno Gurdau odkazuje na starý německý název obce Kurdějov (bývalé Sudety).  „Vždycky jsme si přáli pracovat s odrůdou Ryzlink rýnský. Jsme ale přesvědčeni, že příliš vysoký obsah vápna v půdě, jako je u nás na Pálavě, mu příliš nevyhovuje. Proto jsme v roce 2012 vysadili vinice v Kurdějově, který se nám pro Ryzlink rýnský zdá jako ideální,“ komentoval vznik projektu Jaromír Gala na svých internetových stránkách. Do Kurdějova přitom často jezdil s manželkou, cestou z rodného Kobylí. Půda v Kurdějově je primárně hlinito-jílovitá, vápenitá spraš, pro Ryzlink rýnský ideální.

V minulosti patřil Kurdějov mezi nejvýznamnější vinařské obce na Moravě, před 2. světovou válkou zde bylo kolem 400 hektarů vinic. V 60. letech 20. století došlo k vyklučení drtivé většiny vinohradů a produkce vín tu začala skomírat. V roce 2012 bylo v Kurdějově pouhých pět hektarů rozdělených mezi malé pěstitele. Kurdějov si tedy vinařsky zažil období hojnosti a temna, nyní se díky projektu Gurdau zase blýská na lepší časy.

IMG_20200814_110907

Vinařství Gurdau v Kurdějově obhospodařuje něco přes sedm hektarů vinic, v tratích Vinohrádky, Stará hora a Lipiny. Hned 80 % výsadeb tvoří Ryzlink rýnský, doplněný o Pinot blanc a Veltlínské zelené. Na prvně jmenované trati najdete celé trio odrůd, v rámci Staré hory a Lipin se počítá výhradně s rýňákem. Ve velké míře jde o mladé výsadby, réva tak představuje velký potenciál do dalších let. Jednoduše řečeno, Gurdau ještě rozhodně neukázalo vše, i když již nyní produkce vinařství patří ke špičce v tuzemsku.

IMG_20200814_110921

Na romantické vyhlídce na trati Vinohrádky jsme ochutnali současné portfolio vinařství tvořené suchými víny a jedním sladkým dezertním Ryzlinkem rýnským. Na úvod dva ročníky Veltlínu, konkrétně  2017 a 2019. Starší víno je středně plné, výrazně svěží, s vyšší kyselinou a tóny citrusů, žlutého jablka nebo jemné mandle. Krásně pitelné letní víno s delší dochutí. Mladá 2019ka na mne působila více minerálním a zároveň plnějším dojmem. Krásně šťavnaté víno, které má potenciál předčít ročník 2017.

Pinot blanc 2017 je víno, které má ze suché produkce vinařství nejvyšší zbytkový cukr. Osm gramů zbytkového cukru vyvažuje necelých osm gramů kyselin. Ve vůni hodně výrazné, robustnější, s tóny bílých peckovin, žlutého melounu, bylin a s náznakem vanilky. Chuť je plnější, s tóny broskve, grepu a jemnou medovostí. Před časem jsem se tu na blogu rozplýval z ročníku 2015 a baví mne i tato verze.

Vlajkovou loď vinařství, tedy Ryzlink rýnský jsme si porovnali v ročnících 2018 a 2019. Aktuálně jsou vína tvořena z hroznů více tratí, do budoucna se počítá i s řadou jednotraťových vín tak, aby se vypíchl terroir jednotlivých lokalit. Ryzlink rýnský 2018 působí lehčím dojmem, výrazně ovocného stylu, s čistým dominantním meruňkovým tónem. Víno má velmi slušnou délku, v závěru s vystupující mineralitou. Ryzlink rýnský 2019 pak byl pro mne asi vůbec nejzajímavějším vínem celé ochutnávky. Komplexnější v chuti, krásně kombinující citrusové plody, meruňku a tóny rozkvetlé louky. Mladé víno se zajímavým potenciálem.

IMG_20200814_115035

Návštěvu Kurdějova jsme zakončili sladkým dezertním slámovým Ryzlinkem rýnským 2017, s 93 gramy zbytkového cukru. Delikátní víno, kterému nechybí příjemná kyselina, a které hraje paletou vůní od kandovaných meruněk, přes mandarinky, heřmánek až po jemné náznaky medu. S chutí bych k němu zakousnul třeba nějaký chuťově intenzivní sýr.

Do Kurdějova se poslední roky jezdilo jen za jídlem, od příštího roku to budou vína a vinařství Gurdau. Pro tuto kdysi velkou vinařskou obec projekt nového vinařství Gurdau znamená doslova vstání z popela. Třeba se situace ohledně Barrio Gotico ještě vyvrbí nějakým pozitivním směrem a vznikne tu extrémně lákavé kombo. Letošní sklizeň očekávají ve vinařství Gurdau v polovině září, nezbývá než držet palce, aby to příští vinobraní proběhlo již v prostorách nového vinařství.

IMG_20200814_104934

Morava

Okomentovat:

*

Loading...