Komu se nelení, tomu se učení…

Březen, 1.03.2018 12:34

Je to už více než rok, co jsem dokončil studium WSET Diploma v rakouském Rustu. Ačkoliv to bylo celkem náročné, časově i stresově, byla to zároveň úžasná zkušenost a zábava. Přiznám se, že jsem od té doby přemýšlel, co že bych mohl mít jako další studijní metu, jakým směrem se dále rozvíjet. Přece jen člověk si musí neustále rozšiřovat obzory, aby tak nějak nezakrněl… A to já nechci, takže jsem si na sebe ušil nový studijní bič. Prošel jsem kandidátským výběrem Vinitaly International Academy a v dubnu tak ve Veroně na týden nastoupím na kurz, po jehož případném úspěšném zakončení bych se mohl stát prvním tuzemským certifikovaným Italian Wine Ambassador(em).

IMG_20180228_231235

Snad mi to moravští vinaři prominou…. Ale jak jste si možná všimli, s italskými víny poslední dobou relativně intenzivně koketuji, takže tento kurz je logickým vyústěním. Těším se na něj. Například i proto, že ho vede Ian D’Agata, tedy jeden z největších světových odborníků na italská vína a hlavně také italské odrůdy. Těm se totiž kurz Vinitaly International Academy (VIA) věnuje nejvíce. Proč je tomu tak? Protože Itálie se svými více než 500 vlastními odrůdami nemá ve světě konkurenci. Třeba 80 % francouzských vín má jako základ některou z 15 nejrozšířenějších odrůd. Odrůdová koncentrace, která rozhodně není případem Itálie. Porozumět italským vínům tedy nejde bez znalosti místních odrůd.

Pokud se člověk tedy chce stát ambasadorem italských vín, musí prokázat široké znalosti o italských odrůdách, znát jejich specifika, historický kontext, oblasti či apelace, které jsou s jednotlivými odrůdami spojené. Ideálně by také měl umět hlavní odrůdy poznat naslepo ve skleničce a i tomu se kurz ve své praktické části věnuje. Podklady, které jsme ke studiu od VIA dostali, obsahují seznam více než 100 italských odrůd rozdělených do kategorií významné a méně významné. Zejména ty z první kategorie je potřeba mít nastudované do detailu. Například charakteristiku odrůdy ve vinici, úroveň tříslovin nebo kyselin, znát příbuzné odrůdy, typický styl výsledných vín, některé klony, typické „blending partnery“ nebo související regiony, DOC a DOCG.

Kromě odrůd je pak potřeba mít přehled o asi 150 významných italských vínech jako Bianco di Custoza, Pignoletto, Ramandolo nebo třeba Cesanese del Piglio. Absolvent by měl znát  zejména region, ze kterého víno pochází, klíčovou odrůdu (nebo odrůdy) ho utvářející a významné podoblasti nebo Cru pro dané víno.

Jasně, tenhle kurz není Master of Wine, ale i tak mne do dubna čeká docela dost študování a zase nějaký ten adrenalínek před zkouškou. Během týdne se to rozhodně nedá zvládnout, což mi potvrdil i můj kamarád z WSET Diploma, který Italian Wine Ambassadora loni získal až na druhý pokus.

Základním studijním materiálem je ostatně tučná kniha Iana D’Agaty s názvem Native Wine Grapes of Italy, o které jsem tu už před časem také psal. Na 600 stranách bez obrázků v ní najdete vše, co jste kdy chtěli o italských odrůdách vědět, a neměli jste se na to koho zeptat…

Pro úspěšné složení kurzu je potřeba zvládnout závěrečný písemný test, který obsahuje 100 otázek vždy s nabídkou pěti možných odpovědí a jen jednou správnou z nich. Projdou ti, kteří získají minimálně 75 %, největší šprti s výsledkem 90 % a více pak mohou tentýž den absolvovat ještě ústní degustační zkoušku. Pokud se jim podaří naslepo identifikovat odrůdy vín a správně vyargumentovat svou volbu, mohou získat nadstavbu v podobě titulu Italian Wine Expert. Jinak oba tituly, tedy Italian Wine Ambassador a Italian Wine Expert se propůjčují na tři roky a pak musí jejich držitel opětovně prokázat své znalosti.

Jak vypadají vzorové otázky z testu?

A true statement about Nebbiolo and Nebbiolo Rosé is that:

1) There are two genotypes and three main phenotypes

2) There are two phenotypes and three genotypes

3) There are two genotypes, three phenotypes and four clones

4) There are two phenotypes, three genotypes and four clones

5) There are four genotypes and six phenotypes and six clones

 

The main synonym of Zibibbo is:

1) Moscato Bianco

2) Moscato Giallo

3) Moscato di Alvarenza

4) Moscato di Alessandria

5) Moscato di Trani

 

How many Malvasia-named grape varieties are there in Italy?

1) 15

2) 16

3) 17

4) 18

5) 19

 

If you were drinking a local Locorotondo wine, you would most likely be in:

1) Campania

2) Sardinia

3) Sicily

4) Basilicata

5) Puglia

Na studium tohohle se přece nejde netěšit:))… Ale než se na to vrhnu, udělám si ještě jednu radost. V neděli odlétám do Toskánska na intenzivní praktickou poznávačku vín Brunello di Montalcino. Tak čekejte report a kromě fotek z plesnivých sklepů možná i zasněžené vinice?? Kdo ví! Tak na zdraví rozšiřování vinných obzorů!

Okomentovat:

*

Loading...