Kolby: Chceme investovat do odrůd i do zámku

Červen, 9.06.2014 08:21

Vinařství Kolby bylo v Pouzdřanech založeno roku 1997. Velká část historie firmy je spojena se společností Sazka, po jejíž křídla vinařství patřilo až do roku 2012. Svůj název vinařství dostalo podle kopce, který se tyčí nad vsí v nádherném panoramatu Pouzdřanské stepi. Výraz Kolby je pravděpodobně odvozen od německého slova Kolben, které má poměrně mnoho významů. Pojmenovány tak byly například palice nebo palcát, později i pažba muškety. K méně rozšířeným významům pak patří označení pro klacek, které by mohlo mít jistou souvislost právě s vinicemi. Kolbyhospodaří na 37 hektarech stejnojmenné vinice a její nezaměnitelný charakter se krásně projevuje do minerality zdejších ryzlinků nebo Sauvignonu.

Kolby dnes vRozhovoru spřívlastkem představí hlavní technolog vinařství. Petr Otřísal se narodil vHustopečích vroce 1982. Vystudoval vysokou školu chemickou, obor chemie potravin. Víno mu bylo blízké, tak jako většině vinařů, již od mládí, spolu se svým dědečkem trávil čas vrodinném sklepě vHustopečích, kde získával první poznatky o pěstování a výrobě vína. Už během studia na vysoké škole prošel praxí všardickém Neoklasu, po studiích nastoupil ve vinařství Gotberg a odtud přešel vroce 2012 do Kolby.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Viniční trať Kolby leží na jihovýchodním úbočí pod Pouzdřanskou stepí, která má své zvláštní mikroklima. Půda pod vinicí je typická pro tuto oblast – hliněná spraš, svýskytem štěrků, což zaručuje její velkou výhřevnost. Stepní terroir vtiskuje vínům Kolby vyšší podíl minerality, která přechází u vín některých odrůd po letech až vpetrolejové tóny, jinde, například u vlašských ryzlinků evokuje zase chuť takzvané prašné cesty.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Jedinou tratí o rozloze 37 hektarů, na níž vinnou révu pěstujeme, je trať Kolby. Zbílých odrůd jsou to Ryzlink rýnský, Ryzlink vlašský, Rulandské bílé a šedé, Chardonnay, Sauvignon a Veltlínské zelené. Modré odrůdy u nás zastupují Cabernet Sauvignon a Modrý Portugal.

Jaké postupy dodržujete ve vinicích?

Držíme se zásady redukované sklizně, svysokým podílem ručních a zelených prací ve vinici.

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství? (např. vybavení sklepa, zda používáte selektivní či přírodní kvasinky, síření vín, jak probíhá zrání apod.)

Zpracování hroznů probíhá v moderně vybaveném provozu s důrazem na rychlé a šetrné zpracování. Vína jsou vyráběna metodou řízené fermentace v nerezových tancích, ve vinifikátorech, s použitím přirozených i čistých kultur kvasinek. Ke zrání červených vín používáme dubové sudy, které jsou umístěny ve sklepích ze 17. století. Tyto sklepní prostory jsou využívány také k uskladnění a zrání lahvového vína. Roční objem produkce se pohybuje kolem 120 000 lahví.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Vlajkovou lodí jsou ryzlinky, se kterými dlouhodobě slavíme největší úspěch. Ty zviniční tratě Kolby se vyznačují krásnou mineralitou, svěžestí. Věříme, že mikulovská podoblast je pro tyto odrůdy skutečně jednou znejlepších. Daří se nám vyrábět vína, která si uchovávají výborné vlastnosti i po letech archivace, bez toho, aby ztrácela na své přitažlivosti.

Jaké máte plány? Jak bude vypadat Vaše vinařství za 5 let?

Rádi bychom se drželi i nadále naší filosofie, tedy produkce přívlastkových vín vysoké kvality, sdůrazem na potenciál zrání. Vína nehodláme na trh uvádět dříve než po dvouletém ležení vnašich sklepích, tak jak tomu bylo a je doposud. Vplánu by postupně mohlo být vysázení nových odrůd, také bychom rádi investovali do zázemí vinařství. Vnašem majetku je i zámeček, původně renesanční venkovské sídlo, které se nachází vPouzdřanech hned naproti budově vinařství. To je značně poznamenáno necitlivým zacházením vdobách minulých, přitom skýtá velký potenciál. Ať už jako administrativní budova, degustační prostory, rekreační objekt…nápadů je spousta, ovšem je to běh na dlouhou trať vzhledem krozsahu nutných investic.

Jaký je podle Vás ročník 2013?

Rok 2013 byl pro vinaře náročný. Vyžadoval spoustu péče už ve vinici, dlouhá zima, málo slunečního svitu vprvní polovině roku, poté suché a horké léto. Na podzim už nebylo tolik slunných a teplých dnů. I přes to se nám podařilo dopěstovat všechny hrozny vpřívlastkových kvalitách, pozdních sběrech, výběrech z hroznů. Ročník 2013 je podobný ročníku 2010, bude tedy bohatý na kyselinu. Dále už jen záleží, jaká péče byla poskytována vínu ve sklepích.

Kde všude jsou Vaše vína kdostání?

Máme vlastní e-shop, vlastní prodejní místa ve vinařství vPouzdřanech a Praze, dopřát vína Kolby si můžete ve vybraných restauracích po celé České republice, ale i na Slovensku, vPolsku, či Paříži. Dále ve vinotékách, či velkoobchodních sítích.

Vjaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

Oblastí by bylo více, zhlediska klimatu je to stále určitě jakákoliv část vinařské Francie, třeba údolí Rhóny. Zekonomického hlediska by to bylo třeba Wachau, vinařství je tam na světové úrovni, ale stále je svým způsobem blízké tomu moravskému, je častým vzorem mnohých našich vinařů. Ale pěkná představa je i možnost větší exotiky, jako je Nový Zéland, Tasmánie.

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

Vlednici zásadně otevřené lahve doma neuchováváme, po otevření si vždy vychutnáme lahev celou:). Poslední, která takto skončila, bylo Rosé Modrý Portugal 2013, samozřejmě zprodukce Kolby.

Mění se vposledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Jednoznačně mění. Úroveň konzumentů vína roste, tedy především úroveň jejich znalostí o víně. Díky přísunu vín ze zahraničí, rozvoji vinařské turistiky a dalších faktorů, jsou zákazníci náročnější, informovanější, zvídavější. Často už se nespokojí jen sinformacemi na etiketě vína, chtějí znát více, včetně lidí, kteří za výrobou vína stojí. Učí se kombinovat, neboli snoubit víno sgastronomií. Osobně sleduji trend, kdy se z částikonzumentů vína stávají milovníci vín, hledající garantovanou kvalitu, jejich chuťové preference se vyvíjejí směrem ke složitějším vínům, ne těm stavěným na primární aromatice či cukrech.

Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Jsou to oba ryzlinky, Sauvignon a Rulandské bílé. Právě odrůdy, které nabízejí velkou pestrost, zajímavost.

Máte nějakou oblíbenou restauraci nebo vinný bar?

VPraze například restaurace a vinný bar Bresto na Štěpánské ulici, pro milovníky gastronomie a vína soriginálním a tematickým interiérem, vynikajícími jídly vitalském a středomořském stylu, vBrně určitě stojí za návštěvu, a to opakovanou, restaurace Borgo Agnese a jejich perfektní degustační menu nasnoubená svíny zcelého světa.

Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Soutěží, domácích i mezinárodních je velká spousta. Situace začíná být vcelku nepřehledná a to, co se zdálo jako dobrý nápad – tedy částečná záruka kvality oceněných vín smnožstvím soutěží samozřejmě klesá. Nicméně stále jsou přehlídky, které mají dobrou pověst, tradici. I když to není cílem našeho snažení, vína do soutěží přihlašujeme, nicméně si vybíráme. Dnes už neplatí tolik jako vminulosti, že nálepka na lahvi zaručí větší prodej. Občas je to dokonce naopak. Je spousta zákazníků, které takové „vychloubání“ spíše od nákupu odradí.

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Samozřejmě pokud je alespoň trocha času, tak www.podkorkem.net, ale také třeba www.mojelahve.cz nebo www.winespectator.com a další.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Nová vína zKolby rozhodně nejsou mladá vína.

…………………………………………………………………………………………………..

3 vína doporučená vinařem:

Ryzlink rýnský 2011 pozdní sběr

Krásně viskózní víno minerální vůně i chuti. Ovocný buket, slehkým náznakem lipového květu je sladěný svýraznou, ale příjemnou minerální chutí, sjemnými tóny soli, citrusů. Vpokročilé zralosti čekáme, že se ve víně objeví známky petrolejové dochuti. Doporučujeme toto mimořádné víno snoubit sgastronomií, mořskými rybami a plody.Decanter World Wine Awards 2014 – silver medalCena: 240 Kč

Chardonnay 2012 pozdní sběr,

Toto Chardonnay vás přivítá vůní žlutého tropického ovoce, plnou a vyváženou chutí, opět sminerálními tóny a svěží kyselinkou. Má potenciál pro archivaci, ale již teď je to komplexní, tělnaté víno, na kterém si pochutnáte při jakékoliv příležitosti.Cena: 200 Kč

Sekt Kolby premium – brut, 2012

Historicky první sekt zprodukce vinařství Kolby. Jedná se o klasicky vlahvi kvašený ryzlink vlašský. Ve vůni cítíme citrusy, nejvýrazněji grep, na jazyku nás osloví elegantní jemné perlení sdecentním náznakem takzvané prašné cesty – mírné polechtání horního patra – a pikantní kyselinkou. Hodí se jako aperitiv ke slavnostním příležitostem, nebo coby doprovod nedělního brunche.Cena: 330 Kč

1 komentář:

Anonymous

10. June 2014 21:16

Dobrý den,
zaujal mě Váš blog, také si rád o víně povídám, chutnám a srovnávám. Jestli někdy pojedete na jižní Moravu, zastavte se v Hruškách na pohárek vína. Za měsíc je zde akce. Více zde: https://www.facebook.com/events/1444327769139880/?ref=22
Přeji hezký den
Vinařství Říha

Okomentovat:

*

Loading...