Karel Válka: Kvalita hroznů byla dobrá

Březen, 26.03.2018 07:50

Rodinné Vinařství Válka sídlí v obci Nosislav, kde v biorežimu obhospodařuje osm hektarů vinic. Ačkoliv vinařství založil Karel Válka již v roce 1991, naplno se se svou manželkou Miladou výrobě vín začal věnovat od roku 2002. Základní filozofií vinařství je ohleduplnost, ve vinohradech a sklepě se snaží s révou a hrozny pracovat s respektem a bez nadbytečných umělých zásahů.

DSC_7968

Většina výsadby je umístěna v krásné viniční trati Přední hory. Vinice jsou na svazích židlochovického Výhonu s jižními expozicemi. “Jsou to velmi teplé a suché polohy, stresující prostředí a réva zde vydává velmi extraktivní, kořenitá vína s výraznou aromatikou. Podloží je karpatský flyš, obsahuje hodně vápna, ovlivňuje chuť vín až do slaných minerálních tónů,“ vysvětloval před časem pro tento blog Karel Válka. Čím se ve vinařství aktuálně zabývá, se dozvíte na následujících řádcích.

Jaký byl pro Vaše vinařství ročník 2017?

Jarní mráz přišel v květnu 2017 dvakrát, takže škody byly. Velkým problémem pro produkci bylo také sucho, a pokud nenaprší v tomto roce, budou problémy i s letošní úrodou. Hroznů se tedy urodilo méně, ale kvalita zdá se dobrá.

Čím se ve vinařství aktuálně zabýváte?

Už se těšíme na teplé jaro, ve vinohradech je ostříháno a částečně povázáno. Pracujeme na rekonstrukci historického sklepa a zvětšení kapacity. A v neposlední řadě se pracuje s vínem, čiření a nějaké lahvování vín, která už jsme se rozhodli dát do lahví.

Co je pro Vás priorita pro letošní potažmo příští rok?

Dokončení rekonstrukce sklepa je hlavní úkol. Neméně důležitá je příprava na výsadbu vinic v roce 2019 a v roce 2020, budeme sázet zhruba 2,5 hektaru. Plánujeme jak klasiku – Ryzlink vlašský, tak nové interspecifické odrůdy.

DSC_4746-1

Pokud by k Vašim stávajícím viničním tratím mohla mávnutím kouzelného proutku přibýt jakákoliv další. Která by to byla a proč?

Už jsme na tom začali pracovat, první vinice v trati Staré hory už dala úrodu. Výsadbu plánujeme v trati Výšavy na Židlochovicku, a to je krásný mírný jižní svah, tak snad se vše vydaří a poroste tam zdravý vinohrad.

Kterou část roku nejraději chodíte do vinice a proč?

V zimě, je tam klid.

Měla by se podle Vás tuzemská produkce vydat cestou větší odrůdové specializace? Po vzoru jiných zemí primárně vsadit na některou či některé odrůdy?

Ano, určitě. Zejména pro nás, menší vinařství je přítěží specifické lpění na množství odrůd, kterými se musí každý vinař prezentovat. Zkoušíme cestu cuvée, a protože se nedá vývoj urychlit, hledáme si cestu na trhu. Neznám však u nás vinařství, které by se zabývalo jediným druhem vína. Na rozdíl od Francie, kde jsme se setkali s 5tihektarovým vinařstvím, produkujícím jedno jediné víno. Pro nás je to výzva, vybrat něco, co je pro náš region specifické a tomu se věnovat. Obměna vinic však není otázka roku, dvou, ale na pokolení.

DSC_5987

Novým výsadbám v tuzemsku v posledních letech vévodí odrůdy Pálava, Veltlínské zelené a Rulandské šedé. Které to podle Vás budou za 10 let?

Ryzlinky, tedy rýnský i vlašský a také PIWI odrůdy, které se v poslední době rychle rozšiřují.

 Jak hodnotíte dosavadní fungování VOC a jak vidíte jejich budoucnost?

VOC je dobrý systém. Jen VOC o jedné trati a jedné odrůdě už jde, dle mého názoru, proti smyslu VOC, zní to až účelově.

Vína kterého tuzemského vinařství máte rád a proč?

Například Sonberk, Gotberg, Vinařství Sůkal pro mne znamenají přírodní řešení, klasické postupy v moderní výrobě vína, archivovatelnost, poctivost výroby, minimum aditiv.

Jakou radu byste na základě svých zkušeností dal začínajícímu vinaři?

Aby byl houževnatý a nic nevzdával. A především aby vysazoval na vlastní půdě.

DSC_7895

Kterou otázku nejčastěji dostáváte na degustacích?

Otázka, co to znamená BIO. Je s podivem, že se ne všichni zákazníci orientují, a tak vysvětlujeme a popisujeme naše postupy a přístup k tomu, že lze ekologicky pěstovat révu vinnou.

Jakou knihu máte právě rozečtenu?

Zulejka otevírá oči od Guzel Jachina.

Která láhev vína Vám za poslední týden udělala největší radost?

Autentický Ryzlink vlašský od vinaře Jakuba Zborovského.

Loading...