Karel Novotný: Ročník 2023 byl rychlý a fantastický

Listopad, 20.11.2023 09:13

V rámci dnešního rozhovoru zamíříme do vinařských Milotic. Ve zdejší sklepní uličce je nepřehlédnutelný moderní vinařský dům Vinařství Karel Novotný. V jeho interiéru pořádá Karel Novotný vinař pravidelné degustační akce kombinující víno z vlastních vinic a jídlo ze své kuchyně. Tím ale práce na prezentaci lokálních vín pro Karla Novotného nekončí a spolu s dalšími vinaři se rozhodl iniciovat vznik nového VOC Kyjov.

K Novotný osobně

Vinařství Karla Novotného vzniklo v roce 2010, dnes hospodaří na dvou hektarech vinic rozdělených do čtyř viničních tratí. Aktuálně butikové vinařství produkuje kolem 17 000 lahví vína rozdělených do menších šarží. Budoucnost své produkce chce Karel Novotný úzce spojit zejména s odrůdami Pinot noir a Chardonnay. Více svůj přístup k vínu Karel Novotný přiblíží v dnešním rozhovoru.

Jaká byla Vaše cesta k vínu a k provozování vinařství?

K vínu mě přivedl můj otec a děda Karel Kopřiva. Po dědovi mám můj oblíbený „Black Hill“ – v Miloticích vyhlášený Černý kopec. No a pak už stačilo „JEN“ zběhnout ze studií elektrotechniky, udělat si řidičák na traktor a dalších x let pracovat a sbírat zkušenosti ve vinných sklepech Štěpána Maňáka.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Suchý a krásně aromatický Muškát moravský. Bylo mi 15 let a pomáhal mi s ním můj další vinařský mentor – pan Miroslav Náplava. Styl muškátu, který mě naučil, tvořím prakticky dodnes.

Jak byste popsal terroir Vašich vinic?

Hospodařím na celkem čtyřech vinicích, všechny jsou v Miloticích a jejich celková rozloha je dva hektary. Půdy jsou těžká černozem na jílovitém podloží, v půdě jsou pouhým okem vidět drobné mušle. Terén je kopcovitý, v těsné blízkosti přírodní rezervace Horky.

K Novotný Exteriér vinařství

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Černý kopec a na něm Pinot Noir a Chardonnay, naše nejdůležitější odrůdy.

Co Vás na práci vinaře baví nejvíce?

Vdechovat život novým vínům.

Jaký byl pro Vaše vinařství ročník 2023?

Rychlý! A fantastický. Za celou kariéru snad nepamatuji lepší ročník.

Čím se ve vinařství aktuálně zabýváte?

Ukončili jsme vinobraní, takže vstupujeme do večírkové sezony, kdy pro nás budou nejdůležitější řízené degustace a gastronomická snoubení. Zatřídili jsme první víno v rámci VOC Kyjov, kterého jsme spoluzakladateli. A taky se těšíme, až nám dorazí objednávka nových burgundských sudů z Francie!

DSC_1768-2

Co je pro Vás priorita pro letošní potažmo příští rok?

Rádi bychom v roce 2024 dosadili kolem šesti řádků Pinotu Noir na Černém kopci.

Kterou část roku nejraději chodíte do vinice a proč?

Rád chodím v zimě stříhat. A pak mám rád příchod jara, klid, ticho a vůni, když se pálí réví. Připomíná mi to dětství strávené s rodinou a sourozenci v Šidlenách.

Měla by se podle Vás tuzemská produkce vydat cestou větší odrůdové specializace? Po vzoru jiných zemí primárně vsadit na některou či některé odrůdy?

Určitě ano. Slovácko, to jsou pro mě Pinoty.

Novým výsadbám v tuzemsku v posledních letech vévodí odrůdy Pálava, Hibernal a Rulandské šedé. Které to podle Vás budou za 10 let?

Těžko říct, dost možná to příroda a klima rozhodnou za nás. Řekl bych tedy modré odrůdy a z nich Pinot Noir.

IMG_103

Mění se podle Vás nějak zásadně v posledních letech styl nebo kvalita tuzemských vín?

Určitě ano. Vnímám, že se vína přiklání k tradičnějšímu profilu. Upouští se od prvoplánové líbivosti založené na vyšších zbytkových cukrech, narůstá spotřeba suchých vín.

Jak hodnotíte dosavadní fungování VOC a jak vidíte jejich budoucnost?

Mám dobrou zkušenost hned s několika VOC v Česku. Sám jsem spoluzakladatelem nejnovějšího apelačního spolku VOC Kyjov. Omezení na menší bloky s užší odrůdovou skladbou mi dává smysl. Je ale potřeba tomu dát oficiální společný rámec, stejný statut, pomyslnou stejnou startovací čáru, podle které se nastaví pravidla a budeme tvořit vína.

Vína kterého tuzemského vinařství máte rád a proč?

Zámecké vinařství Bzenec a Mikrosvín Mikulov. Oboje pro stálost kvality, kterou vnímám jako důležitý závazek vůči zákazníkovi.

Kterou otázku nejčastěji dostáváte na degustacích?

„To jste opravdu vařil VY?!“ (smích) Jak už jsem zmiňoval, naše vinařství žije gastrem, jsme specialisté na večeře s vinným párováním. Pro mnohé hosty je velkým překvapením, že za mnou jde nejen víno, ale také příprava jídla.

Která láhev vína Vám za poslední týden udělala největší radost?

Můj Merlot Infinito 2019. Vybral jsem jej z archivu speciálně pro italskou večeři, kterou k nám do Česka přiletěla uvařit Natalia Ravida, spolumajitelka sicilského výrobce extra panenských olivových olejů Ravida. To propojení chutí bylo fantastické.

MoravaRozhovor

Okomentovat:

*

Loading...