Josef Valihrach: Jsme rodinné vinařství v pravém slova smyslu

Duben, 29.04.2013 08:26

Vrámci dnešního, již 20. dílu Rozhovoru spřívlastkem, se společně podíváme do Velkopavlovické podoblasti, konkrétně obce Krumvíř. Ano, tušíte správně. Název této obce je nesmazatelně spojen sosobou jednoho vinaře – Josefa Valihracha. Toho, předpokládám, není nutné příliš představovat, rozhodně patří mezi nejvýraznější osobnosti tuzemské vinařské branže. Dvojnásobný Vinař roku, jehož vína mívají na české poměry nadstandardní archivační potenciál. Se svým Chardonnay dobyl opakovaně Francii, ale vzhledem kširokému odrůdovému portfoliu si u něj každý najde to své.

Za sebe mohu uvést například Muškát moravský 2008, Zweigeltrebe 2007 nebo Neuburské 2005. Vše schutí vypito vloňském roce. Hodně mne bavil také sekt zRulandského šedého, ke kterému jsem si přilíznul na jedné ochutnávce. Sekty jsou přitom vprodukci vinařství poměrně žhavou novinkou. Vzhledem ktomu, že se Josef Valihrach veřejně hlásí kobdivu kChampagne, je jasné, kde hledá inspiraci pro svá šumivá vína. Pokud jste vposlední době ochutnali něco mimořádného od Josefa Valihracha, budu rád, když se podělíte vkomentářích pod příspěvkem. Ale nejprve si vychutnejte následující rozhovor.

…………………………………………………………………………………………………..

Profil vinařství:

Vinařství Josef Valihrach je rodinná firma, která vznikla jako jedna z prvních hned po roce 1989 a nyní obhospodařuje asi 20 hektarů vinic. Krumvíř, ve kterém vinařství sídlí, patří do Velkopavlovické vinařské podoblasti, která umožňuje svými podmínkami pěstování široké škály odrůd. A právě tato veliká pestrost odrůd, zároveň s nabídkou starších vín, je charakteristická pro Vinařství Josef Valihrach. Výroba se zaměřuje především na kvalitní přívlastková vína a vína archívní. V menší míře produkci tvoří i vína barikovaná, ledová nebo cuvée. Loni Vinařství Josef Valihrach uvedlo vlastní řadu sektů vyráběných klasickou francouzskou metodou. Produkce vinařství získala řadu ocenění nejenom na domácích výstavách, ale také v zahraničí. Z poslední doby lze uvést například velké zlaté a zlaté medaile ze světových soutěží Concours mondial de Bruxelles, Concours International des Vins Lyon nebo Ice Wine du Monde. Největším zahraničním úspěchem je bezpochyby celkové třetí místo z téměř tisíce vzorků na světové soutěži Chardonnay-du-Monde 2011 podpořené opakovaným umístěním v Top 10. Před čtyřmi lety Josef Valihrach získal ocenění Vinař roku 2009 a rok poté se mu jako prvnímu podařilo vítězství v soutěži obhájit.

…………………………………………………………………………………………………..

Profil vinaře:

Jožka Valihrach se narodil a celý život žije vKrumvíři. Lásku k vínu zdědil po svém tatínkovi a hned jakmile to bylo možné, začal se vinařině věnovat naplno. Od začátku si jde vlastní cestou, vína nechává dozrát a nezřídka se tak stává, že se kzákazníkovi dostane až pětileté víno. Rád také experimentuje svýrobou cuvée nebo nezvyklým zpracováním odrůd. Ve vinohradě zkouší nové odrůdy, a tak mezi prvními vysadil například Merlot nebo Cabernet franc a dnes už rodí i Cabernet Blanc, Carmenerec nebo Lena. Velice si váží toho, že je často zván jako hodnotitel na mezinárodní i světové soutěže, odkud si odváží nejen zkušenosti, ale také přehled o vývoji vinařství ve světě. Pokud mu to čas dovolí, rád podniká cesty za dobrým vínem a jídlem.

…………………………………………………………………………………………………..

Jaká byla Vaše cesta kvínu a kprovozování vinařství?

U nás se vrodině vinařilo vždycky. Poprvé jsem však vyrobil vlastní víno po úrazu mého otce ve čtrnácti letech. Práce kolem vína mě bavila, takže hned po roce 1989 jsem se do toho pustil naplno i profesně.

Vzpomenete si ještě, jaké bylo první Vámi vyrobené víno?

Neuburské a Frankovka.

Která viniční trať je Vaším největším pokladem? Které odrůdy zde pěstujete?

Máme to štěstí, že nám naše tratě dovolují pěstovat velké množství odrůd. Trať Díly je lepší pro červená vína, Sklenářova hora se zase vyznačuje právě rozmanitostí.

Jaké postupy dodržujete ve vinicích?

O vinohrady se velice dobře a sláskou stará můj bratr. Tažně stříháme na šest až osm oček a na hlavě necháváme maximálně do jednoho kila hroznů.

Můžete popsat proces výroby vín ve Vašem vinařství? (např. vybavení sklepa, zda používáte selektivní či přírodní kvasinky, síření vín, jak probíhá zrání apod.)

Charakteristická je pro nás delší doba zrání vín, zvlášť těch červených. U některých vín používáme vlastní kvasinky vyselektované ve výzkumném ústavu vBratislavě.

Která odrůda je vlajkovou lodí Vašeho vinařství a proč?

Moc si vážíme našeho Chardonnay, se kterým se nám daří získávat úspěchy i ve světovém měřítku. Povedlo se nám sehnat dobré klony přímo zFrancie a naše podmínky jim evidentně svědčí. Důkazem je, že už třikrát za sebou jsme se umístili vtop 10 na Chardonnay du Monde, největší soutěži věnované jedné odrůdě na světě.

Čeští a moravští vinaři soblibou používají označení rodinné vinařství. Jak se Vaše práce promítá do Vašeho rodinného života?

My jsme rodinné vinařství vpravém slova smyslu. Na chodu firmy se podílíme my smanželkou, dcera se svojí rodinou, syn vydatně pomáhá při zahraničních cestách i na hodnocení, synovec Martin a bratranec Pavel pracují ve sklepě, švagr pomáhá se staršími vinicemi a bratr František se věnuje vinohradu. Dá se říct, že náš rodinný život se odehrává zpřevážné části právě kolem vinařství.

Jaký byl nejkritičtější moment Vaší vinařské kariéry? Říkal jste si někdy, že svinařením skončíte?

Vroce 1991 jsem si těsně před vinobraním ošklivě zlomil nohu a nastala opravdová krize. Do sklepa jsem nesešel, do vinohradu nemohl, a tak nám pomáhala rodina, kamarádi… většina práce stejně zůstala na manželce, za což jí dodneška moc děkuju. Že bychom skončili, mě ale nenapadlo.

Kde všude jsou Vaše vína kdostání?

Specializujeme se hlavně na privátní klientelu a gastronomii, takže naše vína najdete ve vybraných restauracích, hotelech a vinotékách, popřípadě přímo vnaší vinotéce na Kašnici. Rozhodně naše vína nenajdete třeba vsupermarketech.

Vjaké vinařské oblasti byste chtěl provozovat vinařství, kdyby to nebylo na Moravě? Proč?

Určitě někde vNěmecku. Vinaři jsou tam skvělí, podmínky nejsou taky špatné, a jelikož mají tradici nepřerušenou komunismem, tak i celková úroveň je vysoká.

Jak jsou nastaveny podmínky pro provozování vinařství vČeské republice? Uvítal byste nějaké změny? Ať už legislativní, institucionální daňové či jiné?

Stačilo by, kdyby nám do naší práce neustále nezasahovali a nezatěžovali nás politici a vinařští úředníci. Bez všeho toho zbytečného papírování by práce byla mnohem jednodušší.

Co Vás na povolání vinaře nejvíce baví a co byste si naopak odpustil?

Mám to štěstí, že práce je mi koníčkem.

Jakou lahev máte právě otevřenu v lednici?

Rozhodně to není jedna lahev. Právě prochutnáváme vína, která jsme si přivezli znašich nedávných cest do Německa a do Francie. Je důležité sledovat, jakým směrem se vyvíjí vinařství ve světě a vína porovnávat. Znašich vín máme momentálně otevřenou naši novinku Cabernet blanc.

Jakými změnami prošlo tuzemské vinařství za posledních 20 let od revoluce? Co se nejvíce povedlo a kde jsou rezervy?

České vinařství šlo poslední dobou výrazně nahoru a kvalita je nyní srovnatelná stou světovou a to i včervených vínech. Za tím si stojím. Bohužel máme vmnoha věcech stále svázané ruce přílišnou byrokracií…

Mění se vposledních letech tuzemští konzumenti vína, případně jejich preference?

Preference jsou vždy otázkou módních trendů. My máme poměrně ustálenou klientelu, takže to až tak silně nepociťujeme. Rozhodně se ale zvyšuje odbornost veřejnosti, což je určitě dobře.

Která odrůda je Vaše nejoblíbenější? Proč?

Já jsem sauvignonový, takže vždycky rád ochutnám ať už náš nebo světový Sauvignon. Snažím se taky propagovat opomíjenou odrůdu Neuburské a mám rád i Chardonnay. Zčervených vín pak Merlot nebo Carmenere.

Co děláte ve volném čase, když zrovna nejste ve vinici nebo ve sklepě?

Ona taková procházka vinohradem dokáže vyčistit hlavu, ale rád relaxuju i na našem rybníku, odkud je krásný výhled právě na ty vinohrady.

Svět vína je především mužský svět. Která dáma je podle Vás největší osobností tuzemského světa vína?

Pro mě jednoznačně moje manželka.

Jaký je Váš postoj ktuzemským a mezinárodním soutěžím vín? Má smysl na láhve lepit medaile a ocenění?

Soutěže jsou hlavně možností ověřit si svůj postup a porovnat vína skonkurencí. Medaile na láhvi nemusí automaticky znamenat lepší víno, ale jsou důležitou součástí vinaření a každý úspěch, zvláště ten mezinárodní, člověka zahřeje u srdce.

Který francouzský vinařský region máte nejraději a proč?

Alsasko, protože je nám nejblíž a je stylem spíše německé než francouzské. A potom samozřejmě Champagne kvůli sektům, jejichž jsem velkým milovníkem.

Čtete tuzemské či zahraniční blogy o vínech?

Když mám čas, rád se podívám a počtu si.

Lze popsat Vaše vinařství jednou větou?

Nám stačí jediné slovo – rodinné.

…………………………………………………………………………………………………..

3 vína doporučená vinařem:

(uveďte název, ročník, přívlastek, popis vína a cenu ve vinařství)

Gris de Gris r. 2011

– Naše novinka. Moravské zemské víno vyrobené z Rulandského šedého, suché. Má vysokou barvu, dalo by se říct až lososovou, která je způsobena delším macerováním hroznů před vylisováním. Je to svěží víno vhodné kletnímu popíjení, které dosáhlo cukernatosti 23°NM (pozdní sběr).160,- Kč bez DPH

Frankovka – pozdní sběr 2006

Víno, které bylo podáváno princi Charlesovi – naše druhá Frankovka, kterou princ Charles ochutnal (pil i Frankovku 1996) a dokonce si ji i odvezl domů. Víno je díky svému věku krásně sametové, plné, ve vůni ostružiny a lesní jahody. Hodí se karchivaci. 220,- Kč bez DPH

Sekt Chardonnay brut

– Vroce 2012 jsme uvedli na trh naši řadu sektů a Chardonnay brut hned uspěl na Chardonnay du Monde, odkud si odvezl stříbrnou medaili. Sekt je vyráběn tradiční šampaňskou metodou kvašení vláhvi., kde zrál po dobu 18 měsíců. Suché. Doporučujeme například krybám.300,- bez DPH……………………………………………………………….

Co je Rozhovor spřívlastkem?

Seriál, vrámci kterého zprostředkovaně promlouvají vinaři zMoravy a Čech. Každý vinař dostává stejnou sadu 30 otázek a je jen na něm, jak se snimi popasuje. Podmínkou uveřejnění rozhovoru je zodpovězení alespoň poloviny znich.

Předchozí díly seriálu Vinařův rok:


Ludvík Maděřič

, Jiří Šebela, Milan Nestarec, Jakub Šamšula, Miroslav Volařík, Lubomír Glos, Miloš Michlovský, Vladimíra Mrázová, Richard Stávek, Bogdan Trojak, Jaroslav Osička, Tomáš Čačík, Marek Vybíral, Petr Mokruša, Petr Bíza, Jan Koubek, Marek Líbal, Vladimír TeturJste vinař a chcete se zapojit do seriálu Vinařův rok? Napište na podkorkem@gmail.com

1 komentář:

kolkar

29. April 2013 09:55

Naposledy som chutnal Jozkov Pinot Noir 2005 a skvele a v sklepe ma caka este jeho Andre 1989 na to som vylozene zvedavy :)

Okomentovat:

*

Loading...